Rugsėjo 23 d. minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Tądien 1943 metais buvo sunaikintas Vilniaus getas – dalis šio geto kalinių buvo nužudyti Paneriuose, kita dalis pateko į koncentracijos stovyklas, įkurtas nacių okupuotose teritorijose.

Prisimenant žydų genocido aukas Balbieriškio pagrindinės mokyklos ir Prienų „Žiburio“ gimnazijos bendruomenės surengė akciją „Atminties keliu“. Abiejų žygių dalyviai pėsčiomis nuėjo tuo keliu, kuriuo 1941 m. rugpjūčio 26 d. žydai Prienuose buvo varomi į paskutinę kelionę.

Akcijos dalyviai prisiminė ir pagerbė šioje vietoje nužudytus 1100 žydų tautybės Lietuvos piliečius. Jų atminimui, pagal žydų tradicijas, buvo padėti akmenėliai.

„Žiburio“ gimnazistai Holokausto aukų masinės kapavietės vietoje skaitė eiles, ištraukas iš Icchaoko Rudaševskio „Vilniaus geto dienoraščio“ bei Holokausto aukų pavardes. Buvo perskaityta per 160 vardų ir pavardžių, paminint jų amžių, profesiją, nužudymo vietą. Šių Prienuose gimusių, gyvenusių ar tik čia nužudytų žmonių – nuo kūdikio iki garbaus amžiaus – likimus gimnazistai išsiaiškino po vasario mėnesį vykusios kelionės į Izraelį.

„Šią dieną reikia minėti todėl, kad tokių įvykių daugiau nebūtų“, – primindama beveik prieš aštuoniasdešimt metų vykusį Holokaustą sakė „Žiburio“ gimnazijos mokytoja Vilija Juodsnukienė.

Prisiminimais pasidalijo ir kraštietis gydytojas, keliautojas, fotografas Valentinas Kabašinskas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close