Lietuvos partizanų pagerbimo šventė Veiveriuose

Gegužės 23-iąją paminėjome Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną. Šioje, jau tradicine tapusioje, šventėje dalyvavo gausus būrys Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos jauniausių mokinių ir skautų. Renginio – eisenos – tikslas buvo paminėti kraštiečių Lukšų šeimą, gyvenusią Juodbūdžio kaime, nes šiais metais minime ne tik Lietuvos valstybės nepriklausomybės šimtmetį, bet ir vieno iš brolių, pasišventusių Laisvės kovai, Antano Lukšos 95-ąsias gimimo metines.

  Tradicinę eiseną pradėjome iš Tomo Žilinsko gimnazijos kiemo. Sustojome prie Antano Kučingio meno mokyklos stovinčio paminklo Juozo Lukšos atminimui. Čia 3-ios A ir 3-ios B klasių mokiniai papasakojo apie legendinį Lietuvos Laisvės kovotoją Juozą Lukšą, tvirtai susikibę rankomis padainavome dainą „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“. Vėliau išsirikiavome gražia kolona ir, skautų vedini, nužygiavome į sakralinę Laisvės kovotojų – partizanų Amžinojo poilsio vietą – „Skausmo“ kalnelį.

  Šias metais Lietuvos valstybės šimtmečio proga Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos bendruomenė vykdo akciją „100 rožių įžymiems Lietuvos žmonėms“. Šia proga „Skausmo“ kalnelyje žodį tarė gimnazijos tikybos mokytoja, skautų vadovė Janina Joneliūnienė – pagerbdama Lietuvos Laisvės kovotoją Antaną Lukšą prie Jo Amžinojo poilsio vietos sukalbėjo maldą „Amžinąjį Atilsį“, padėjo rožės žiedą ir uždegė žvakelę. Renginį tęsė 4-os klasės mokiniai – jie papasakojo apie partizano Antano Lukšos sudėtingą ir skaudų gyvenimo kelią. 2-os ir 1-os klasių mokiniai prisiminė brolius Jurgį ir Stasį Lukšas, o jauniausieji renginio dalyviai – priešmokyklinukai – padeklamavo eilėraštį „Lietuvai“.

  Baigdami renginį pagerbėme Lietuvos Laisvės kovotojų Motinas – Jų atminimui padainavome dainą „Oi neverk, motušėle“.

  Veiverių krašto istorijos muziejaus muziejininkė ir Antano Lukšos šeima dėkoja Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos skautams, mokiniams ir mokytojoms už prasmingą renginį ir išreikštą pagarbą Laisvės kovotojų brolių Lukšų atminimui.

 Veiverių krašto istorijos muziejaus ir Veiverių bibliotekos informacija

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close