Apdovanojimai už atjautą ir širdies gerumą…

Gegužės 2 dieną Vilniaus rotušėje vyko iškilmingas renginys, kurio metu Nusipelniusio Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo garbės ženklas ir nusipelniusio Lietuvos sveikatos darbuotojo vardas buvo suteiktas garbingai ir sąžiningai savo pareigas atliekantiems medikams. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Nusipelniusio Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo vardą suteikė bei garbės ženklu apdovanojo ir tris Birštono sanatorijos „Versmės“ darbuotojus – Neurologijos skyriaus vedėją neurologą ir fizinės medicinos reabilitacijos gydytoją Vidmantą Nomeiką, vyriausiąją slaugytojų administratorę Reginą Padelskienę ir Neurologijos skyriaus vyresniąją slaugytoją Vidą Balkevičienę.

Šiuo neeiliniu įvykiu labai džiaugiasi sanatorijos direktorius Antanas Danys, kuris žino ir supranta, koks svarbus ir atsakingas yra gydytojų ir slaugytojų darbas, reikalaujantis kantrybės ir atsidavimo. „Pasiūliau apdovanoti tris darbuotojus, nors norėjosi daugiau, nes vertų apdovanojimo ir garbingo vardo suteikimo yra iš ko rinktis. Daugelis dirbančiųjų „Versmėje“ tikrai to nusipelno, nes jie savo širdį ir dalį gyvenimo atiduoda pacientams“, – sakė A. Danys.

Tad susipažinkime su apdovanotais sanatorijos medikais.

Vidmantas Nomeika savo, kaip gydytojo, karjerą pradėjo Birštone 1978 m. Iš pradžių dirbo „Spalio“ sanatorijoje laboratorijos vedėju, vėliau terapeutu, o netrukus teko pasitobulinti ir tapti neurologu, dirbti fizinės medicinos reabilitacijos specialistu. Vėliau „Spalio“ sanatorija buvo pervadinta „Tulpe“, o gydytojas atsakingai vadovavo Neurologijos skyriui. Prieš 15 metų atėjo dirbti į „Versmę“. Čia iš pradžių dirbo su sunkiais ligoniais, patyrusiais įvairius kaulų lūžius, nudegimus, ir tik vėliau vėl sugrįžo prie neurologijos, nors labai nutolęs nuo šios srities ir nebuvo.

Kokių savybių reikia gydytojui, kad galėtų sėkmingai dirbti ir būti gerbiamas ir įvertinamas?

„Svarbiausia – atjautos ir supratimo. Kiekvieno ligonio problema jam yra pati svarbiausia ir sunkiausia, kančios – didžiausios. Žinoma, yra sunkių ligonių, ypač po galvos traumų, yra tokių, kurių ligos kol kas nepagydomos. Patariu draugauti su liga, ieškome naujų vaistų ir būdų padėti. Juk technologijos, taigi ir medicina, žengia į priekį. Galiu pasakyti, kad nemažėja žmonių, sergančių neurologinėmis ligomis, o jų amžius tolygiai jaunėja. Žmonės patiria daug streso, reikia kovoti dėl vietos po saule, be to, nelabai žiūri, ką deda į burną, mažai geria vandens“, – sako V. Nomeika.

Pasak gydytojo, ligoniui svarbūs medikamentai, fiziniai pratimai ir procedūros, bet bene labiausiai reikia pokalbio ir bendravimo „akis į akį“, tada ir ant širdelės šviesiau pasidaro…

V. Nomeika pastebėjo, kad anksčiau ligoniai atvykdavo sanatoriją geresnės būklės. Dabar, anot jo, ligos sunkėja, gydytojui reikia daugiau ir išsamesnių žinių, o pacientams – ir slaugos. Tad gali būti sudaromos sąlygos artimiesiems būti su ligoniu ir jam padėti, kad išvažiuotų iš sanatorijos geresnės sveikatos.

Per ilgus savo darbo metus gydytojas gavo nemažai padėkų, tačiau tokio įvertinimo, tokio apdovanojimo, sako, nesitikėjo. Pasak gydytojo, labai gražus buvo pats renginys, dėmesys, puikus koncertas, tad ir visi medikai jautėsi pagerbti ir pakylėti…

 

Vida Balkevičienė, sanatorijos vyresnioji slaugytoja, „Versmės“ sanatorijoje dirba nuo 1983 metų. Darbo pradžioje buvo dieninė sesutė, o dabar jau 15 metų dirba Neurologijos skyriuje.

Vida sako, kad labai patinka darbas, gera padėti žmonėms, nors tai reikalauja nemažai atidumo ir kantrybės. Ir tai suprantama, nes dauguma ligonių nori dėmesio, atjautos ir supratimo. Mes, medikai, turime žinoti šiuos pagrindinius žodžius: ačiū, prašau ir kaip aš galiu jums padėti? Jeigu nemyli žmonių, nemoki jų suprasti ir atjausti, negali dirbti šio darbo.

V. Balkevičienė pastebėjo, kad šis garbingas apdovanojimas – tai ne tik jos vienos, bet ir viso kolektyvo nuopelnas, viso skyriaus darbuotojų susiklausymo ir palaikymo rezultatas.

„Po apdovanojimo atrodė, kad nieko mes čia ypatingo nepadarėm, tik dirbom savo darbą. Tačiau jautėmės pakylėti ir buvo labai malonu, kai kolektyvas pasitiko su gėlėmis, gražiais žodžiais“, – džiaugėsi medikė.

V. Balkevičienė paminėjo, kad gera dirbti tada, kai myli savo darbą, kai stengiesi, kad tavo darbu būtų patenkinti pacientai. Tačiau dirbi nuoširdžiai, negalvodamas apie apdovanojimus.

O dabar, kai jų darbas buvo taip gražiai įvertintas, kai buvo taip pagerbti, atrodo, norisi dar labiau stengtis. O draugų ir pažįstamų sveikinimai vis dar plaukia, vadinasi, jie irgi kartu džiaugiasi.

 

Regina Padelskienė, sanatorijos „Versmė“ vyriausioji slaugytojų administratorė, sako, kad būti medike – jos prigimtinis pašaukimas. Taip jau gyvenimas nuo pat pradžių sudėliojo, kad pirmiausia pati buvo ligonė. Tada ir suprato, ką reiškia gera priežiūra ir atjauta, dėmesys sergančiajam. Baigusi medicinos mokyklą Regina septynerius metus dirbo Prienų ligoninės Vidaus ligų skyriuje. Iš ten dirbusių tuo metu medikų gavo daug patirties ir vertingų patarimų, kurie vėliau labai pravertė. Moteris sako, kad niekada negalvojo, jog teks išeiti iš ligoninės, bet gyvenimas vėl viską sudėlioja savaip.

Iš Prienų ligoninės Regina perėjo dirbti į „Tulpės“ sanatoriją, o nuo 1982 m. įsidarbino „Versmėje“.

Visus gražiausius savo gyvenimo metus Regina atidavė sergantiems žmonėms, stengdamasi palengvinti jų ligas, suteikti gerų emocijų ir vilties.

„Dėkingumas viską atperka. Jeigu žmogui jautiesi reikalingas, gali padėti, vadinasi, tavo dienos ir naktys veltui nenuėjo. Malonu, kai žmogus nuoširdžiai padėkoja už parodytą rūpestį ir dėmesį, kai iš sanatorijos jau išeina savomis kojomis, o ne vežimėlyje. Mes visi džiaugiamės, kad galime padėti žmonėms, žingsnis po žingsnio, visos mūsų skyriaus komandos dėka pasiekiame gražių rezultatų“, – sako R. Padelskienė.

„Versmės“ sanatorija yra ta vieta, kur daugelis sunkiai sergančių, po traumų ir operacijų atgauna sveikatą ir jėgas. Kaip ir pažymėjo R. Padelskienė, besirūpinanti personalu, darbuotojai šiame skyriuje, kaip ir visoje sanatorijoje, retai keičiasi. Jauni specialistai mieliau renkasi SPA, kur dirbama su naujomis technologijomis, naujose patalpose. Daugelis nori iš karto gerų pareigų ir gero atlyginimo. O „Versmė“ dar tik laukia atsinaujinimo, kuris, tikimasi, turėtų prasidėti jau šių metų rugpjūčio– rugsėjo mėnesiais. Žinoma, tada atsiras daugiau pokyčių, pagerės darbo sąlygos, bus atnaujinta aparatūra, įdiegtos naujos technologijos, pagerės apgyvendinimo sąlygos, darbuotojų buitinės sąlygos, o svarbiausia – pagerės pacientams teikiamų paslaugų kokybė.

Sanatorijos personalas savo darbą gerai išmano ir stengiasi dirbti taip, kad pacientai būtų patenkinti. O įtikti ne visada lengva – sergantys žmonės yra pažeidžiami, jautrūs ir jiems labai svarbi ne tik gera priežiūra, bet ir geras žodis.

Pokalbio metu paaiškėjo, kad kai kurie pacientai vėl sugrįžta į „Versmę“, nors buvo susižavėję naujesnėmis kitose sanatorijose teikiamomis paslaugomis.

Žmonės atsirenka kam ko reikia. Jeigu žmogui reikia rimto gydymo, jis, be abejo, renkasi „Versmę“ ar „Tulpę“, o norintys sustiprinti sveikatą, gauti įvairias kitas procedūras gali tai gauti SPA.

„Versmėje“ gydomi ligoniai tikra ta žodžio prasme. Ši sanatorija tikrai ne SPA, kur „lepinamasi“ grožio malonumų ir sveikatinimosi procedūromis. Visi žino, kad jeigu ligonis siunčiamas į „Versmę“, jis bus gydomas, juo bus pasirūpinta, kad jam sugrįžtų buvusios jėgos, pagerėtų sveikata.

„Versmės“ direktorius A. Danys, džiaugdamasis savo profesionaliu kolektyvu, pažymėjo, kad visi labai laukia renovacijos, po kurios turėtų pagerėti darbo sąlygos darbuotojams, o pacientai galės apsigyventi patogesniuose kambariuose. Tik direktorius apgailestavo, kad negali tiek padidinti atlyginimo, kad būtų galima įvertinti darbuotojų atliekamą darbą.Beje, bendrovėje valdybos sprendimais atlyginimai kasmet ir sistemingai yra keliami. Nors, tiesą pasakius, nė vienas nepasiguodė, kad atlyginimas per mažas… Ir jie visiems linki daug daug sveikatos.

„Versmėje“ gydoma turimais gamtos resursais – mineraliniu vandeniu ir purvu, taip pat gražia aplinka, puikiu kraštovaizdžiu. Pasak A. Danio, komercija ir grožio procedūros – tik papildomas sveikatinimo veiksnys. „Versmė“ orientuojasi į gydymą ir sveikatos atgavimą, o kitos sanatorijos ir SPA stengiasi investuoti į profilaktiką ir sveikatinimą.

V. Balkevičienė, V. Nomeika ir R. Padelskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close