Profesoriaus Antano Klimo 100-ąsias gimimo metines minint

Ročesterio universiteto prof. dr. A. Klimas

„Esu tvirtai įsitikinęs, jog lietuvių tauta pasaulyje turi tik vieną skiriamąjį požymį – tai savo kalbą (…) Todėl privalome ją kuo plačiau skleisti. Antraip būtume nieko verti“. – prof. A. Klimas.

Germanistas, baltistas, Ročesterio universiteto profesorius, filologijos mokslų daktaras, lietuvių kalbos tyrėjas ir puoselėtojas Antanas Klimas gimė 1924 metais balandžio 17 dieną Pelekonių kaime (buvęs Jiezno valsčius), Prienų rajone.

Baigęs kaimo pradinę mokyklą, toliau mokslus tęsė Prienų „Žiburio“ gimnazijoje. Gimnazijoje mokytis sekėsi gerai, rašė apsakymus, taip pat puikiai žaidė ir tinklinį. A. Klimo polinkį į humanitarinius mokslu galėjo lemti Stasio Barzduko lietuvių kalbos pamokos. S. Barzdukas buvo ne tik žymus pedagogas, bet ir visuomenės veikėjas. Jis savo mokinius mokė ne tik taisyklingai kalbėti, rašyti, logiškai mąstyti, bet ir kultūringai elgtis. Kartu su Antanu Klimu toje pačioje klasėje mokėsi dar vienas žymus kalbininkas, Vilniaus universiteto profesorius, Jonas Palionis. A. Klimas dar būdamas gimnazistu 1940 m. lapkričio 8 d.–1941 m. birželio 23 d. praleido Marijampolės sunkiųjų darbų kalėjime, kur jis, dar tik šešiolikmetis, pateko už „antivalstybinę veiklą“. Gimnaziją A. Klimas baigė 1941 m.

1941 – 1943 m. studijavo lituanistiką ir filosofiją Vytauto Didžiojo universitete, o 1942 m. dar pabaigė ir Kauno mokytojų seminariją. Galimai jau kartą patyręs sovietų okupantų represijas, nusprendžia nelaukti antrosios sovietų okupacijos ir kartu su gausiu bendraamžių būriu palieka Lietuvą. Išvykęs į Vokietiją, ten 1946 – 1947 metais tęsė studijas Pabaltijo universitete Pineberge, prie Hamburgo. Čia jis studijavo germanistiką ir kalbotyrą. Vėliau, 1947 m. A. Klimas atsiduria Anglijoje, pabėgėlių stovykloje, kur tenka padirbėti pas ūkininkus. 1948 metais jam pavyksta išvykti į JAV. 1948 – 1950 m. tęsė mokslus Pensilvanijos universitete, Filadelfijoje. Šiame universitete dėstė garsūs lituanistikos specialistai A. Salys, A. Sennas, V. Krėvė–Mickevičius. A. Klimo mokslo draugai buvo kalbotyroje ir kultūros istorijoje pasižymėję žmonės: Viljamas Šmolstygas (Villiam R. Schmalstieg), Kostas Ostrauskas, Vladas Kazimieras Jaskevičius.

1957 – 1989 m. Antanas Klimas Ročesterio universitete (Niujorke) dėstė germanistiką, indoeuropiečių, baltų, slavų kalbotyrą. Be šios veiklos jis daug nuveikė propaguodamas lietuvių kalbą. Jo tyrinėjimų sritis: istorinė leksika, lietuvių kalbos santykis su kitomis indoeuropiečių kalbomis, onomastika1, fonologija, bendrinė kalba, leksikografija2. 1954 m. inicijavo žurnalo „Lituanus“ išleidimą ir jį redagavo. Šio leidinio tikslas angliškai informuoti kitataučius apie Lietuvą. Jeigu į krūvą sudėtume šiame žurnale išspausdintus rašinius, išeitų lyg ir lietuvių kalbai skirta enciklopedija.

Profesorius Antanas Klimas artimai bendradarbiavo su Lietuvos kalbininkais, labai vertino jų darbus, daug dėmesio skyrė Lietuvos kalbininkų darbų studijoms ir jų paskleidimui pasaulyje. Nuo 1970–ųjų aktyviai dalyvavo kalbotyros konferencijų darbe. 1966 m. – kartu su Leonardu Dambriūnu ir Viljamu Šmolstygu išleido lietuvių kalbos vadovėlį „Dabartinės lietuvių kalbos įvadas“ (Introduction to Modern Lithuanian“). Leidimas pakartotas daug kartų.

1971m. – išleido (kartu su V. R. Šmolstygu) „Lietuvių–anglų kalbų lingvistinių terminų žodyną“ (Lithuanian–English Glossary of Linguistic Terminology). 1974 m. – kartu su savo gimnazijos mokytoju Stasiu Barzduku parengė „Lietuvių kalbos žodyną mokyklai ir namams“. 1993 m. – išleido knygą „Lietuvių kalbos mažybinių (maloninių) daiktavardžių žodynėlis“. 2001 m. – Vilniuje išleido knygą „Kalbos puošmenos ir pabiros“.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę A. Klimas ne kartą lankėsi Lietuvoje. Viešėjo savo gimtajame krašte ir Prienuose. Vienos viešnagės metu „Žiburio“ gimnazijai padovanojo savo gramatiką, pora žurnalo „Lithuanus“ numerių, knygą „Lietuvių kalbos dalyvių vartosena“.

Prie visų šių nuopelnų Lietuvai ir mūsų gimtajai kalbai belieka pridurti, kad kalbininkas JAV sukūrė lietuvišką šeimą, gražiai išaugino tėvų gimtinę mylinčias atžalas – du sūnus ir dvi dukras.

Amžinojo poilsio prof. A Klimas atgulė sulaukęs 92-jų metų: 2016 metais rugsėjo 18 d. Braitone (Niujorkas, JAV).

Svaja Gudžiūnienė

Prienų krašto muziejaus vyr. muziejininkė.


Viešnagės Lietuvoje metu A. Klimas su laikraščio Gyvenimas redaktore R. Šimukauskaite 1995 m

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close