TALENTŲ SAMBŪRIS. „Prienų krašto vyturiai“ čiulba vis drąsiau

Kasmet drąsėjantis, tampantis vis vaizdingesnis ir išraiškingesnis Prienų krašto jaunųjų kūrėjų žodis suguldytas jau į vienuoliktąjį rajono mokinių kūrybos almanachą „Prienų krašto vyturiai“. Pasisveikinti su naująja knyga ir pasidalinti džiaugsmu gražų gruodžio rytmetį jaunieji rajono vyturiai ir vyturiukai suskrido į Prienų Justino Marcinkevičiaus biblioteką.

Į Poeto Justino Marcinkevičiaus memorialiniame kambaryje vykusią knygos pristatymo šventę atvykusius jaunuosius kūrėjus, juos atlydėjusius mokytojus, knygos sudarytojus ir svečius pasveikino aktorius Petras Venslovas ir socialinių mokslų daktarė Daiva Šeškauskaitė. Jų dovanotoje literatūrinėje muzikinėje programoje „Lietuviškos širdys“ skambėjo Just. Marcinkevičiaus dramų, poemų fragmentai, eilėraščiai, dainos Poeto tekstais.

Jaunųjų kūrėjų almanacho leidyba besirūpinančios Prienų Just. Marcinkevičiaus bibliotekos direktorės Daivos Čepeliauskienės teigimu, knygos sutiktuves surengti Poeto memorialiniame kambaryje ir pradėti jo žodžiais pastūmėjo noras dar kartą išgirsti Poeto kūrinius, įsijausti į juos, įsiklausyti būtent jo daiktų ir jo knygų apsuptyje.

Pirmoji savo įžvalgomis ir pastebėjimais pasidalino lietuvių kalbos mokytoja Vilija Juodsnukienė, parengusi spaudai jau ketvirtą knygą. Ji džiaugėsi, kad šioje knygoje apsigyveno ne tik vaikystė, klausianti ir ieškanti atsakymų, širdimi išgyvenanti tai, kas šalia ir viduje, bet ir išmintis – „Ąžuolo“ pagrindinėje mokykloje gimusio ir šios mokyklos mokytojų subrandinto rajoninio 5-10 klasių mokinių konkurso „Kuriame pasaką“ laureatų kūriniai. Knygelėje glaudžiasi ir „Žiburio“ gimnazijoje organizuojamo Lietuvos Respublikos gimnazijų I-IV klasių ir vidurinių mokyklų 9-12 klasių mokinių esė konkurso „Tikrai yra kalba, kur žodis pasitinka ir palydi“ laureatų kūriniai. V. Juodsnukienė palinkėjo visiems kuriantiesiems ieškoti savojo žodžio, minties, o vedantiems juos už rankos mokytojams – pastebėti kūrybos perliukus ir juos rinkti.

Su naująja knyga kūrėjus, knygelės leidėjus ir visus, prisidėjusios prie jos gimimo, sveikino Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, linkėdama puoselėti kūrybiškumą ir toliau, kad kitais metais dvyliktoji knygelė būtų dar brandesnė.

Vienuoliktoji knyga, dar puošnesnė, solidesnė ir įvairesnė savo turiniu, iliustruota trijų mokyklų – Kunigiškių pagrindinės, Veiverių A. Kučingio meno ir Veiverių gimnazijos – mokinių darbais. Tik pamatęs visumą gali suvokti, kokios tai vertės pradas, kiek reikėjo atsidėjimo, susikaupimo ir tylaus darbo, kol knygelė pasiekė skaitytoją. Ypač vertinga šios knygos dalis – išsamūs mokslininkės Neringos Mikalauskienės pastebėjimai apie tai, kaip vyturiai sparnelius miklino. Literatūrologė pastebi knygelėje ir kūrybos grynuolius, ir tai, ką dar reikėtų tobulinti, padrąsina bandančius stiebtis aukštyn, skatina būti savimi, rasti savą balsą kūryboje.

Knygelę į skaitytojų rankas palydėjo ir jos sudarytoja Lina Venclovaitė, korektorė Dalia Bredelienė. Viršelio piešinio autorė – Paulė Gailiūnaitė. Maketavo Robertas Bartkevičius.

Almanacho leidybą remia LR kultūros rėmimo fondas, Prienų rajono savivaldybė ir laikraštis „Gyvenimas“, kurio žurnalistei Dalei Lazauskienei bibliotekos direktorė D. Čepeliauskienė ypač dėkinga už tikėjimą, kad „Nemunėlio“ puslapiai gali virsti knyga, ir pagalbą renkant kūrinius pirmajai knygai.

Rėmėjai ir jaunųjų kūrėjų mokytojai buvo apdovanoti gėlėmis, tačiau ryškiausiu žiedu visų rankose švietė naujoji knygelė. Rėmėjam tradiciškai buvo įteikti knygų komplektai. Vienas iš jų bus perduotas Prienų bendruomenės Vaikų dienos užimtumo centro vaikams.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close