GERIEJI AITVARAI. Gerumas nematuojamas pinigais

Šv. Kalėdos po žingsnelį artėja link mūsų, po smiltelę prasmingų akimirkų pildo gerumo aruodą. Gyvendami Kalėdų nuotaika prisiminkime tas gerumo pamokas, kurios mus moko dalintis žmogiška atjauta, supratimu, meile.

 

Jau dešimt metų, kai mylimų draugų parama-labdara džiugina ne tik Naujosios Ūtos seniūnijos žmones, bet ir kitų seniūnijų gyventojus, Prienų rajono įstaigas, organizacijas, rajono bendruomenes. Tiek laiko šiuos draugus yra atradusi Naujosios Ūtos pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja, Naujosios Ūtos bendruomenės narė Regina Žvirblienė. Šiandien ši pedagogė – daugumos rajono žmonių, neįgaliųjų, vaikų, socialiai pažeidžiamų šeimų draugė, geradarė, kurios dėka net tolimiausiuose rajono kaimeliuose įsižiebia vilties ir šviesos žiburėliai.

 

Daugelis žmonių Jums užduoda klausimą, kodėl tiek daug dėmesio tenka Prienų rajonui?

Visuomet atsakau labai paprastai. Todėl, kad šie žmonės visų pirma myli Naujosios Ūtos pagrindinės mokyklos bendruomenę, šią seniūniją ir jiems svarbu paremti kuo daugiau žmonių. Todėl remiama ne tik Naujoji Ūta, bet beveik visos Prienų rajono švietimo, medicinos, socialines paslaugas teikiančios įstaigos, daugelis bendruomenių, organizacijų.

Kas yra paramos gavėjai?

Kalbant apie paramos gavėjus, turbūt būtų lengviau išvardinti, kas paramos negavo, nes gavusiųjų sąrašas tikrai įspūdingas. Tarp paramos gavėjų yra daug švietimo įstaigų: Jiezno gimnazija, Veiverių T. Žilinsko gimnazija, Prienų ,,Žiburio“ gimnazija ir gimnazijos bendrabutis, „Ąžuolo“ progimnazija ir Ašmintos pradinio ugdymo skyrius, ,,Revuonos“ pagrindinė (buvusi vidurinė) mokykla, Stakliškių vidurinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyrius, Išlaužo, Šilavoto, Klebiškio, Pakuonio, Skriaudžių, Želkūnų pagrindinės mokyklos. Mokyklos aprūpintos mokykliniais suolais, baldais, dažais ir kitomis ugdymo priemonėmis. Daug paramos skirta Prienų rajono medicinos įstaigoms: VŠĮ „Prienų ligoninė“, Jiezno, Balbieriškio, Veiverių PSPC. Parama – dažai, durys – skirti neseniai atidarytam odontologijos kabinetui. Ligoninės sulaukė joms skirtų lovų, kitų slaugos priemonių, indų.

Ar kažkam skiriama daugiau dėmesio?

Ypač daug dėmesio skiriama neįgaliųjų slaugymui. Parama skirta Socialinių paslaugų centrui, Jiezno neįgaliųjų organizacijai. Suprantu, kaip sunku slaugyti ligonį neturint tinkamos lovos ar kitų slaugai labai reikalingų daiktų. Jau 11 metų, kaip mano mama nevaikšto, todėl man nesvetimas kitų skausmas. Daug kartų teko rašyti skelbimus, jog dovanojame įvairias priemones neįgaliesiems.

Galiu pasidžiaugti, kad pagalba pasinaudojo ir Prienų rajono policijos komisariatas, VŠĮ „Meninė drožyba“, Prienų, Išlaužo, Pakuonio, Veiverių parapijų bažnyčios, dauguma rajono seniūnijų, Stakliškių, Veiverių kultūros ir laisvalaikio centrai, Purvininkų kaimo biblioteka, Prienų miesto, Želkūnų, Balbieriškio, Išlaužo, Šilavoto, Skriaudžių, Klebiškio, Žemaitkiemio kaimo bendruomenės, Balbieriškio bendruomenė ,,Vidupis“, Balbieriškio ,,Caritas“.

Gal suskaičiavote, kiek per šį laiką į rajoną atkeliavo sunkvežimių su įvairia labdara?

Nevardinsiu, kiek tiksliai gauta paramos, nes kiekvieną kartą po paramos išdalijimo iš visų jos gavėjų surenkamos ataskaitos. Jas, kartu su padėkomis, nuotraukomis, siunčiame rėmėjams. Atvykę į Lietuvą paramos davėjai taip pat apsilanko pas labdarą gavusius žmones, įstaigose, organizacijose, bendruomenėse. Kiekvienas susitikimas su žmonėmis būna svarbus ir prasmingas, nes galima pasidžiaugti ne tik pagražėjusiomis patalpomis, bet drauge pasidalinti džiaugsmais, rūpesčiais, o kartais ir problemomis.

Jeigu viso to nebūtų?

Kartais net patiems būna sunku įsivaizduoti, kas būtų, jeigu viso to nebūtų? Gal kartais nebūtų ir visai nepagrįstų apkalbų, pavydo. Dažnai tenka išgirsti visko. Manau, kad galbūt mažai rašoma apie tai.

Kokią paramą dažniausiai gaunate?

Gauname ne tik daiktų, baldų, drabužių, dažų, buitinės technikos, indų… Pasitaiko, jog tenka labai greitai pagelbėti žmonėms, nukentėjusiems nuo gaisro ar kitų nelaimių. Keletui šeimų pakeitėme langus, nupirkome krosnį, kuro žiemai, padėjome išsipirkti namą. Norėdami surinkti reikiamą pinigų sumą, organizuojame muges. Mugėse dalyvauja ne tik paramos organizatoriai, bet ir patys rėmėjai.

Kokios mintys aplanko, kai sunku?

Nenoriu kalbėti apie susikaupusius skaudulius, bet kartais apmaudu, kai tenka išgirsti, ypač iš kai kurių atsakingų asmenų, jog Naujosios Ūtos mokykla naudojasi labdara, siekdama pritraukti kuo daugiau vaikų į mokyklą. Tai yra netiesa. Labdara pirmiausia skiriama tiems, kam ji būtina ir reikalinga.

Kartais pagalvoju, kiek daug visi kartu galime nuveikti Prienų žmonių labui, jeigu tik susitelktume, o už ištiestą pagalbos ranką geriausias atlygis yra paprastas nuoširdus ačiū. Aš taip pat noriu padėkoti visiems, kurie būna šalia, kai reikia imtis organizacinių darbų. Ypatingai noriu padėkoti Algiui Matuliauskui, kurio dėka turime galimybę nemokamai sandėliuoti paramą-labdarą.

Ką parama pasieks prieš Kalėdas?

Prieš Kalėdas mus pasiekė didelė siunta – vilkikas su įvairiomis kalėdinėmis dovanomis rajono vaikams ir jų šeimoms. Iki Kalėdų šios dovanos turėtų nukeliauti į socialinės atskirties, daugiavaikes šeimas. Viena siunta atkeliavo ir Naujosios Ūtos neįgaliųjų organizacijai.

 

Parengė Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close