Neįsivaizduoja savęs niekur kitur

Rugpjūčio 19-oji – Pasaulinė fotografijos diena. Fotografijos atsiradimo metais laikomi 1839-ieji. Ši diena – puiki proga pakalbinti žinomiausią Prienų krašto fotografą Rimvydą Strikauską.

nuotrauka i- asmeninio albumo

 

Pokalbį pradėjome nuo svarbiausio klausimo: kas lėmė, kad R. Strikausko gyvenime atsirado fotoaparatas? Pasak fotografo, pirmasis fotoaparatas į rankas pateko visiškai neplanuotai. Tėvai fotoaparatą laimėjo nusipirkę loterijos bilietą, tačiau laimėjimą slėpė nuo sūnaus dėl vienos priežasties – norėjo, kad .sūnus nesiblaškytų ir užsiimtų tik mokslais. Dvejus metus fotoaparatas gulėjo paslėptas, kol vieną dieną tėvai nusprendė atiduoti jį sūnui. Nuo tos akimirkos visi gyvenimo keliai vedė fotografijos link. Draugų vis paraginamas, kad juos nufotografuotų, Rimvydas užsikrėtė aistra fotografijai.

Būdamas dvidešimt vienerių metų pradėjo tarnauti armijoje. Iš tėvų gavęs naują fotoaparatą, fotografuodavo tik su vyresnybės leidimu, ir tai paslapčiomis, tik laisvu laiku tai darydavo. Grįžęs iš armijos pradėjo dirbti kino studijoje. Iš pradžių dirbo apšvietėju, operatoriaus pagalbininku, vėliau pradėjo fotografuoti. 1973 metais Lietuvos kino studijoje buvo kuriamas visiems gerai žinomas muzikinis filmas „Velnio nuotaka“. Kuriant filmą viskas buvo fotografuojama reklamoms. Neatvykus fotografui, kuriam buvo patikėtas darbas, jo vietą užimti pasiūlė Rimvydui. Tai buvo pati geriausia patirtis ir paskatinimas toliau užsiimti fotografija. Tačiau daug pelno nenešantis darbas studijoje paskatino fotografą apsigyventi Prienuose. Čia jis pradėjo fotografuoti sklandytuvus. Vėliau dvejus metus keliavo su „Žalgirio“ krepšininkais ir įamžindavo visus jų išgyvenimus. Dar vėliau pradėjo galvoti apie nuosavą fotostudiją Prienuose.

Pašnekovas pasakojo, kad kuriant verslą teko daug išgyventi – buvo ir pakilimų, ir nuopuolių. Per dieną pagamindavo apie 1000 nuotraukų. Tuo metu į darbą jau buvo įtraukta visa jo šeima. Tačiau atėjus skaitmeninei fotografijai viskas pasikeitė. Nepaisant to, fotostudija iki šiol sėkmingai veikia.

Skaitmeniniai fotoaparatai yra kaip niekada lengvai pasiekiami, todėl buvo įdomu sužinoti, ką fotografas mano apie šių dienų fotografus? Tačiau jo nuomonė buvo griežta: „Jie yra mygtukų spaudinėtojai, o ne fotografai“.

Daug dirbęs ir daug pasiekęs, pašnekovas džiaugiasi pasirinkęs fotografo specialybę, nes savęs neįsivaizduoja niekur kitur.

Otavija Paplauskaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close