Padėti vaikams atrasti savąjį „Aš“

Lapkričio 14 d. Birštono viešojoje bibliotekoje vyko konferencija „Vaikų socializacijos, pilietinio ir tautinio ugdymo programų įgyvendinimas Birštono savivaldybėje 2013 m.“, kurią organizavo Birštono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius.

Konferencijoje dalyvavo Birštono savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė, vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja Nijolė Raiskienė, Birštono sporto centro direktorius Saulius Smailys ir treneriai, Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ direktorė Vitalija Adamonienė, Birštono gimnazijos direktorius Alvydas Urbanavičius, pavaduotoja Asta Ferervičienė, Birštono vienkiemio darželio mokyklos direktorė Regina Gustaitienė ir mokytoja Jolita Simonaitytė, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Birštono policijos komisariato Viešosios policijos poskyrio pareigūnė Milda Vokietaitytė, Birštono meno mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė, mokytojai Ramunė Liutvynskienė bei Mindaugas Bivainis, Birštono CMS skyriaus vedėja Renata Akelienė ir Prienų meno mokyklos mokytoja Reda Černiauskienė.
Konferencijos dalyvius linksmomis melodijomis pradžiugino meno mokyklos akordeonistas Aistis Sadauskas, sugrojęs prancūzišką valsą, ir mokytojas M. Bivainis, porą kūrinių atlikęs saksofonu.

Birštono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė pasidžiaugė, kad konferencijoje pasidalinama gerąja patirtimi, pasikalbama apie tai, kaip galima geriau organizuoti vaikų užimtumą. Šios konferencijos tikslas ir buvo aptarti programos dalyvių veiklą, siekiant užtikrinti vaikų socializacijos, pilietinio ir tautinio ugdymo, gabių ir talentingų vaikų ugdymo galimybes, kurti saugią ir sveiką aplinką. Šiais metais visoms programoms vaikų socializacijos srityje iš savivaldybės biudžeto buvo skirta 15 tūkst. litų. Trylika tūkstančių buvo panaudota vasaros stovyklų organizavimui, o pora tūkstančių liko šventiniams gruodžio mėnesio renginiams. A. Žiūraitienė perskaitė pranešimą „Vaikų socializacijos, pilietinio ir tautinio ugdymo programų įgyvendinimas Birštono savivaldybėje 2013 m.“ ir pristatė visas 10 socializacijos programų, o švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Vida Gadliauskienė pateikė jų vertinimą. Pasak vyr. specialistės, vaikų vasaros poilsio stovyklų rezultatai – naujos žinios, praplėstas akiratis, bendravimas, socialiniai įgūdžiai, didesnis savarankiškumas, sveikatos stiprinimas, prasmingas laisvalaikio praleidimas. Kaip pažymėjo V. Gadliauskienė, labai gerai, kad šios programos yra tęstinės, nes daugiau vaikų būna motyvuoti jose dalyvauti. Rekomendavo daugiau dėmesio skirti edukacinėms programoms, pateikė idėjų kitų metų veiklai.

Bibliotekos vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus vedėja N. Raiskienė pristatė programą „Gimtosios kalbos grožis ir dvasia – tarmės“.

Apie vasaros stovyklą „Judėkime ir plaukime kartu. Patirtis ir perspektyvos“ kalbėjo Birštono SC direktorius S. Smailys bei treneriai Jonas Juozaitis ir filmuotą medžiagą parengęs Linas Smailys. Treneriai, dirbę su vaikais, pajuto, kad vaikai tampa drausmingesni, atsakingesni, išmoksta plaukti ir draugiškai dirbti komandoje.

Išsamiausią pranešimą birštoniečiams pateikė Prienų meno mokyklos vyr. mokytoja R. Černiauskienė, dirbusi vietos bendruomenės projekte „Keliauk, pažink, dalyvauk“. Tame projekte dalyvavo kelių mokyklų vaikai, įkūrę stovyklą Jiezno seniūnijoje Pacų dvaro fligelyje. Pasiklausius mokytojos pranešimo, susidarė įspūdis, kad mokiniai puikiai leido laiką, daug išmoko ir sužinojo.

Birštono vaikų lopšelio darželio „Vyturėlis“ vedėja V. Adamonienė dalijosi patirtimi diegiant vaikams pasididžiavimą savo šalimi, etnokultūra bei savo tautiniu išskirtinumu programoje „Tėviškės spalvos“.

Birštono vienkiemio darželio mokyklos mokytoja , programų vadovė J. Simonaitytė dalijosi įspūdžiais iš vasaros stovyklų, kurios vyksta jau penktus metus. Birštono gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, programų vadovė A. Ferevičienė pasakojo apie projekto „Pažinimo keliais po savo kraštą“ gerąją patirtį, važinėjant, keliaujant ir bendraujant, skatinant sveikos gyvensenos įgūdžius, žingeidumą ir kūrybiškumą.

Birštono PK pareigūnė M. Vokietaitytė pasakojo apie jau daug metų vykdomą stovyklą rizikos šeimų vaikams „Vaikystė Birštone visiems“. Pasak jos, geriausias stovyklos darbo įvertinimas – kai vaikai klausinėja, ar kitais metais vėl bus stovykla, ar galės kartu gerai leisti laiką.

Idėjomis ir įspūdžiais dalijosi Birštono meno mokyklos mokytojas metodininkas M. Bivainis, įgyvendinęs programą „Mokomės improvizuoti rudens metu“, ir mokyklos direktorė bei mokytoja R. Liutvynskienė – apie programą „Liaudies daina kitaip“, skirta tarmių metams.

Konferencijos dalyviai dalijosi gerąja patirtimi, kalbėjo apie konkrečius metodus ir konkrečias programas, padėjusias atskleisti vaikų kūrybinius sugebėjimus, pažadinti norą tobulėti.

Reikia pasidžiaugti, kad ir finansiškai sunkiu laikotarpiu Birštono savivaldybė rado lėšų vaikų vasaros poilsio organizavimui, jų užimtumui ir tobulėjimui. Malonu ir dėl to, kad visi švietimo darbuotojai dirba nuoširdžiai. Tik tokie žmonės yra asmenybės ir patraukia vaikus elgtis gerai, mokytis bendravimo, savęs ir aplinkinių pažinimo, o taip pat įgyti žinių ir praplėsti akiratį.

Merės pavaduotojas J. Aleksandravičius džiaugėsi, kad konferencijos dalyvių skaičius kasmet auga, specialistai gali pasidalinti metodine patirtimi, pasimokyti vieni iš kitų. Konferencijos metu aptarti įstaigų veikos rezultatai skatina atlikti analizę, diskutuoti, kad būtų galima tobulėti ir pasiekti dar geresnių rezultatų kitais metais.
Apibendrindama konferencijos darbą, Birštono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė teigė, kad viskas priklauso nuo mokytojo, trenerio, bibliotekos ar bet kurios įstaigos darbuotojo, kuriam tenka spręsti problemą – eiti pramintu, patikrintu keliu ar apdovanoti vaiką meilės bei supratimo šypsena ir padėti jam atskleisti ir tobulinti savąjį „Aš“.   

Stasė Asipavičienė

1 thought on “Padėti vaikams atrasti savąjį „Aš“

Comments are closed.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close