Profesorių Elijošių Nonevičių prisimenant

Lapkričio 19 dieną Nemajūnuose vyks konferencija-minėjimas, skirtas ekstraordinarinio profesoriaus Elijošiaus Nonevičiaus 150-osioms gimimo metinėms paminėti. Konferenciją organizuoja Nemuno kilpų regioninio parko direkcija ir LSMU Veterinarijos akademija.

Medžiagos apie prof. E. Nonevičių archyvuose ir bažnyčių metrikų knygose ieškojo NKRP specialistė Ramutė Milušauskienė.

 

Kaip kilo mintis ieškoti faktų apie gerb. prof. E. Nonevičių?

Surengti konferenciją mintis kilo, kai pamačiau, kad šiemet sukanka 150 metų nuo žymaus šio krašto žmogaus gimimo. Dar vasarą paskambinau į Veterinarijos akademijos muziejų, kur tikėjausi rasti daugiau medžiagos. Tačiau tuo metu darbuotojai atostogavo. Labiausiai mane suintrigavo, kai perskaičiusi jo biografiją radau faktų, kurie nesutapo ir reikėjo patikslinti. O betikrinant atsirado ir vienas kitam prieštaraujančių dalykų. Prie visų vėlesnių paieškų labai prisidėjo LSMU VA muziejaus vedėja Lina Baršauskienė ir jau dviese leidomės į paieškas. Išsiaiškinome, kad profesorius dirbo Dotnuvos žemės ūkio akademijoje, ten yra likę keletas nuotraukų. Šias nuotraukas atsiuntė Dotnuvos muziejus.

 

Ką dar įdomaus radote?

Daug įdomių dalykų randi, kai ieškai. Niekaip nepavyko dokumentuose rasti tikslios E. Nonevičiaus gimimo datos. Tačiau radau jo senelių dokumentus, tėvų bei jo abiejų santuokų įrašus. Nonevičiai yra kilę iš bajorų giminės nuo Lydos, vėliau gyveno Merkinėje. Alijošiaus tėvas gimė 1830 metais Montvyliškių bajorkiemyje netoli Nedzingės kaimo. Skaitydama Merkinės bažnyčios metrikas radau įrašus apie Alijošiaus tėvo šeimą. Senelis Adomas Nonevičius buvo vedęs Petronėlę Lukoševičiūtę Nonevičienę. Elijošius turėjo dar du brolius: Kazimierą ir Petrą. Visi jie kažin kokiu būdu atsidūrė pas dėdę kunigą Antaną Anzelmą Nonevičių, gyvenusį ir kunigavusį Nemajūnuose. Lieka neaišku, kodėl visi trys broliai augo pas dėdę kunigą Nemajūnuose, kas atsitiko jų tėvams.

 

Kas žinoma apie kitus E. Nonevičiaus brolius?

Žinoma tik tiek, kad Kazimieras buvo auksakalys ir yra netgi padirbinęs monstranciją. Bet kur ji yra ar buvo, kol kas nežinom. Be to, yra žinoma, kad jis palaikė lietuvybę, padėjo knygnešiams, buvo Lietuvos patriotas. Apie jo šeimą žinių neradome. Brolis Petras turėjo gausią šeimyną, net 5 vaikus. O Aleksandras Kazimieras buvo Alijošiaus krikšto sūnus.

 

Minėjote, kad radote dar gyvų E. Nonevičiaus giminaičių.

 

Buvau atsidūrusi aklavietėje, nes Nonevičių vyriškoji linija nutrūksta. Tačiau bažnyčios knygose atradau įrašą apie Jadvygos Nonevičiūtės ir Martyno Luizos santuoką. Taip atradau Jadvygos dukrą Feliciją, su kuria pavyko susisiekti ir gauti nemažai nuotraukų. Tikėkimės, kad Felicija atvyks į minėjimą, jei leis sveikata. Dar tikiuosi rasti Petro dukros Marės sūnų Petrą Daunoravičių.

 

Tad konferencijoje pateiksite nemažai dar nežinomos medžiagos?

Per pora mėnesių surinkau daug medžiagos. Manau, kad apie E. Nonevičių būtų galima parašyti didelę knygą. Juk kuo daugiau domiesi, tuo daugiau atrandi, ir vis įdomiau darosi. Dar ieškosiu daugiau giminaičių, nors yra žinoma, kad daugelis buvo išvykę į Ameriką.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close