Visiems po saulės spindulį, po dalelę savo širdies

Lapkričio 12 d. Prienų Just. Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko „Revuonos“ pagrindinės mokyklos dailės mokytojos metodininkės Aušros Deltuvienės personalinės ir jos auklėtinių, kryptingo meninio ugdymo devintos klasės mokinių, tapybos ant šilko darbų parodos „Saulės spindulių tiltai“ atidarymas. Šventę papuošė menininkės auklėtinių muzikinė poetinė kompozicija, kurią padėjo parengti lietuvių kalbos mokytoja metodininkė, renginio vedėja Vytautė Kurtovienė.

Kartais kūrybiškumas yra dažniau deklaruojama, negu realiai puoselėjama vertybė. Yra mokytojų, kurie nelinkę keisti senų mokymo tradicijų, praktikuoti kūrybinio pobūdžio veiklų pamokose ir dėl laiko stokos ar dėl naujovių baimės  kartais jaučiasi varžomi ugdymo programos reikalavimų, stokoja reikiamos informacijos ar tinkamų pavyzdžių. Tokiu pavyzdžiu daugeliui gali būti A. Deltuvienė – mokytoja, kuri neabejingi naujovėms, supranta kūrybiškumo svarbą,  kūrybiškus siekia ugdyti ir savo mokinius.

Pasak jos kolegės Vytautės Kurtovienės, iš mokytojos Aušros pasėto kūrybos saulės daigo išaugo tikri medžiai – kuriantys jos mokiniai. Kolegę ji pristatė kaip menininkę, subtiliai jaučiančią gamtą, spinduliuojančią gėrį ir nutiesiančią tiltus, kurie pasiekia jos mokinių širdis, sušildo jų vaizduotę, kaip talentingą mokytoją, kuri savo talentu dosniai dalinasi su kitais. Anot renginio vedėjos, „vieni siekia žinojimo dėl paties žinojimo – tai smalsumas. Kiti siekia žinojimo, kad patys būtų žinomi. O dar kiti siekia žinojimo, kad galėtų kitiems tarnauti ir juos ugdyti. Tai tikra artimo meilė“.

„Revuonos“ pagrindinės mokyklos ir Prienų Justino Marcinkevčiaus viešosios bibliotekos draugystė tęsiasi jau keletą dešimtmečių. Už galimybę mokiniams dalyvauti bibliotekos organizuojamuose renginiuose, juos papuošti savo pasirodymais, už ugdymą talentingų vaikų, kurių kūriniai yra bibliotekos ir rėmėjų leidžiamuose jaunųjų Prienų krašto vyturių kūrybos leidiniuose, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos direktorei ir mokytojams dėkojo bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė.

Šiandien ši draugystė perėjo į naują lygmenį – „Revuonos“ pagrindinė mokykla pirmoji surengė bibliotekoje mokytojos ir jos mokinių darbų parodą, o Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos ir „Revuonos“ pagrindinės mokyklos bendradarbiavimas buvo sutvirtintas sutartimi, kurią pasirašė abiejų įstaigų vadovai.

Pasidžiaugdama gražaus bibliotekos ir mokyklos bendradarbiavimo tąsa, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos vadovė Ilona Balčiukynienė pabrėžė, kad šiuolaikinės mokyklos vaidmuo ir mokytojo, kaip autoriteto, vaidmuo yra labai svarbus vaiko asmenybės ugdyme. Ji padėkojo mokytojai A. Deltuvienei už mokinių kūrybiškumo ugdymą ir per jį skleidžiamą gėrį, kurį pajus ne tik mokyklos bendruomenė, bet ir Prienų miesto visuomenė.

Sujaudinta jai skirtų žodžių ir dėkodama už kvietimą eksponuoti parodą bibliotekos erdvėse, menininkė prisipažino visada pamokoje siekianti kūrybiškumo, o renginiuose – prasmingumo. Ji vylėsi, kad vaikai, pamatę, kur eksponuoti jų darbeliai, atsives ir savo tėvelius. Tai tik pradžia, mažos saulytės, be kurių neišaugs didelės saulės. Juk tapyba ant šilko nėra paprasta. Tai ne tik įstabus grožis, bet ir labai sudėtinga technika, reikalaujanti išlavintos rankos, įgūdžių. Tačiau, pasak A. Deltuvienės, lieti ant šilko labai smagu. Tai pajuto ir vaikai. „Reikia, kad ranka pati brėžtų liniją, spalva liejasi savaime, tik reikia geros nuotaikos“, – sakė ji. Savo pačios nuotaikas menininkė šilko darbuose perteikia gyvybiškomis spalvomis, žydėjimu, paslapties gelme, gėlių ir augalų pasauliu. „Mano darbai – visa tai, ką duoda mums saulė“, – teigė menininkė, savo požiūrį į supantį pasaulį, grožio pajautą, galbūt net esamą laimės būseną atspindėjusi savo darbuose ir parodos pavadinime.

Tai tik nedidelė mokytojos A. Deltuvienės darbų dalis, tačiau darbai dideli, išsiskiriantys. Kaip ji pati sakė, „esu maža, bet darau didelius darbus“. Ir tai daro nuo studijų laikų. Net eskizų nedarydavo ant mažo popieriaus lapelio.

Šių metų pabaigą dailininkė A. Deltuvienė vainikuoja šilko darbais. Lapkričio pabaigoje Eglės Galerijoje Kaune bus paruošta kalėdinės keramikos paroda. Dailininkė tuo dabar ir gyvena dailininkė. Juokdamasi prisipažino nekantraujanti greičiau grįžti namo, kad galėtų pulti prie darbų.

A. Deltuvienė – keramikė ir tapytoja, tačiau kartu ir piešti, ir lipdyti  prisipažino negalinti, turinti pasirinkti. Todėl kita paroda, kurią dailininkė planuoja surengti pavasarį, bus tapybos paroda, skirta Vasario 16-ajai.

 

Dėkojo už galimybę pažinti, už šiltumą ir paprastumą

Pasidžiaugti mokytojos A. Deltuvienės ir jos mokinių darbais į renginį atvyko daug meno gerbėjų, bičiulių ir svečių. Prienų rajono savivaldybės Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, sveikindamas mokytoją ir jos auklėtinius su dar viena gražia dovana mūsų miestui, su dar vienu dideliu žingsniu į priekį ir dar vienu dideliu indėliu į rajono kultūrinį gyvenimą, linkėjo ir toliau būti laimingai kasdienybėje, laimingai kuriant, perduodant savo patirtį mokiniams.

Su kūrybine sėkme ir nepaprasto grožio darbais dailininkę ir jos auklėtinius sveikino Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus padėjėja Loreta Jakinevičienė. Anot jos, mokytojos Aušros darbai visada mieli ir savi: ar tai būtų angelas, ar aguonos žiedas, ar svogūnas. L. Jakinevičienė vylėsi, jog vaikai, gavę didelę dovaną iš savo mokytojos, toliau tęs gražias tradicijas. Dailininkei ji linkėjo sėkmės, idėjų ir išlikti tokiai, kokia esanti – paprastai bei šiltai asmenybei, skleidžiančiai aplink gėrį ir grožį.

Prieš dešimtį metų gražius bei prasmingus „Revuonos“ pagrindinės mokyklos kūrybinius projektus rėmė a. a. Juozas Palionis, dabar šį darbą tęsia jo vardo paramos ir labdaros fondas bei Seimo narys Andrius Palionis. Seimo nario A. Palionio padėjėja Rasa Zdanevičienė, pasveikinusi A. Deltuvienę, perdavė Seimo nario pažadą ir toliau remti mokytojos iniciatyvas.

Mokytoją su jos ir auklėtinių dabų parodos atidarymu sveikino mokyklos bendruomenės atstovai: kolegos, mamos, taip pat dailininkės talento gerbėjai, artimiausi šeimos nariai. Jie dėkojo už suteiktas teigiamas emocijas, už galimybę pažinti, jausti šalia esant šiltą, nuoširdų žmogų, kolegą.

„Reikia mokinių, norinčių piešti, bet reikia ir mokytojo, kuris tuo degtų. Mūsų mokykloje visi mokiniai piešia. Tai reiškia, kad mokytoja irgi labai svarbus žmogus. Mokėjimas uždegti, įkvėpti ne visiems duotas“, – užbaigdama renginį ir pakviesdama susirinkusiuosius pasigrožėti profesionalios menininkės bei žengiančiųjų pirmuosius kūrybinius žingsnius darbais sakė V. Kurtovienė. Atminimui renginio vedėjai ir bibliotekos direktorei dailininkė įteikė po savo darbelį.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close