Jau trečius metus Prienų „Ąžuolo” progimnazijos pradinio ugdymo skyriaus komanda dalyvauja UPC ir ŠMM organizuotame projekte „Pradinio ugdymo tobulinimas“.

 

Dar  2012 m. pradžioje Prienų Nemuno pradinė mokykla pateikė paraišką ir tapo viena iš 18 atrinktų (buvo pateiktos 75 paraiškos) mokyklų dalyvauti projekte. Nors pasikeitė mokyklos statusas, bet projekto komanda: 4 pradinio ugdymo pedagogės, logopedė, direktorės pavaduotoja ugdymui ir švietimo skyriaus specialistė, aktyviai ir sėkmingai dalyvavo projekto 1-ojo etapo veiklose.

Šis projektas – sudėtinė Mokyklų tobulinimo programos (MTP plius) dalis – įgyvendinamas pagal dvišalę finansavimo ir administravimo sutartį, pasirašytą 2011 m. spalio10 d. Europos socialinio fondo agentūros ir Ugdymo plėtotės centro. Projektas bus įgyvendintas per trejus metus.

Kvalifikacijos tobulinimo seminaruose, kuriuos vedė Lyderystės ekspertų grupės lektoriai, mokėmės tapti besimokančia organizacija. Spręsdami konkrečius mokinių kūrybiškumo ir problemų sprendimo gebėjimų ugdymo klausimus bendradarbiavome su kitomis projekto mokyklomis. Seminaruose, praktinėse veiklose mokėmės keisti požiūrį į mokymą, siekti pokyčių, pasitikėti savimi. Įsitikinome, kad mąstyti kitaip nėra lengva, tačiau pakeitus įprastinius suvokimo modelius atsiveria daugiau galimybių. Visa tai pritaikome tiesioginiame darbe, perduodame ir kolegėms. Mokyklos bendruomenei vedėme 3 seminarus: „Lyderystė pradiniame ugdyme: naujai apibrėžtas mokytojo lyderio vaidmuo”, „Mokykla – besimokanti bendruomenė” ir „Kūrybiškumui palanki aplinka – mokinių ugdymo(si) prielaida”.

Visos mūsų komandos narės pabuvojo Berlyno, Londono, Vienos ir Helsinkio mokyklose, švietimo centruose, universitetuose, švietimo ministerijose. Buvo įdomu išgirsti apie kitų šalių švietimo sistemas, nacionalinę ir regioninę švietimo politiką, sužinoti, kaip bendradarbiauja mokytojai, mokiniai, tėvai ir pagalbos mokiniui specialistai. Buvo smalsu, kaip pradinių klasių mokiniai mokosi praktiškai spręsti problemas ir kūrybiškai dirbti. Pavydžiai stebėjome, kiek daug dėmesio ir lėšų skiriama kūrybiškai ugdomajai aplinkai kurti. Spec. poreikių vaikai integruojami į bendrojo lavinimo klases, todėl tose klasėse dirba po du-tris pedagogus, vaikai sulaukia daugiau kvalifikuotos pagalbos. Visose mokyklose stebino vaikų ramybė, bendravimas ir bendradarbiavimas, susikaupimas, dėmesingumas. Dėmesys skiriamas mokymosi procesui, o ne rezultatui. Vietos bendruomenė aktyviai dalyvauja ugdymo procese. Visose šalyse jautėsi didžiulė pagarba, tolerancija ir mažam vaikui, ir suaugusiam žmogui.

2013-2014 m. m. vyksta projekto 2-ojo etapo veiklos „Besimokančių mokyklų tinklų kūrimas ir palaikymas”. Prisijungti prie projekto pakvietėme dar 3 rajono mokyklų – Balbieriškio, Išlaužo ir „Revuonos” – pradinių klasių pedagogus.

Spalio 21 d. „Ąžuolo” progimnazijoje vyko pirmasis prisijungusių mokyklų seminaras, kurį vedė mūsų projekto komanda. Dalyvavo ir mūsų kuratorės: UPC veiklos vyr. specialistė Aista Kuraitė-Volbekienė ir VŠĮ „Lyderystės ekspertų grupė” direktorė Nomeda Marazienė. Nuoširdžiai ir šiltai seminaro dalyvius pasveikino ir sėkmės palinkėjo mokyklos direktorė Irena Tarasevičienė.

Dar vyks 3 seminarai. Mūsų komanda stengsis kūrybiškai perteikti mokymuose įgytas žinias, o prisijungusioms mokykloms linkime smalsumo, iniciatyvos ir bendravimo. „Žinios yra kaip piramidė – kuo platesnis pagrindas, tuo aukščiau gali statyti.” (Billy Tao)

                                                                     Pranskevičienė Janina,

projekto koordinatorė Prienų „Ąžuolo” progimnazijoje

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close