Tradicinė popietė ,,Supyniau pynimėlį“

Visos lietuvių kalbos tarmės – tai spalvinga versmė, iš kurios gyvybingumo semiasi bendrinė kalba.

„Tarmę reikia vartoti moderniems, šiuolaikiniams tikslams, nepadaryti atskyrimo, kad bendrinė kalba – rimtiems dalykams, tarmė – tik buičiai“, – įsitikinusi kalbininkė L. Vaicekauskienė.

2013-ieji – tarmių metai, todėl Jiezno gimnazijos 3 – 4 klasių mokiniams spalio 24 dieną buvo organizuota tradicinė etnografinė popietė ,,Supyniau pynimėlį“, skirta tarmėms. Kad vaikai girdėtų gyvą suvalkiečių, žemaičių, aukštaičių  bei dzūkų žodį, į šventę pasikvieta svečių, kilusių iš šių regionų. Smagu buvo išgirsti tarmiškai kalbančius žmones. Aukštaitiška tarme mokiniams pasakas sekė ūkininkė Aušrė Garnevičienė.  Žemaitiškai su pradinukais bendravo Anna Tamošiūnienė. Ji visus pamokė dainuoti žemaitišką dainą ,,Pempel, pempel“. Suvalkietiškai šnekėjo ir dainavo Ingrida Valentienė. Dzūkiškai porino pradinių klasių mokytoja Ramutė Bubnienė. Visus ypač sužavėjo A.Tamošiūnienės žemaitiška šnekta.

Popietėje kiekviena klasė turėjo pristatyti pasirinktą regioną. Dzūkiškai eilėraščius deklamavo ir dainavo 3a klasės mokiniai. 3b klasė pristatė Aukštaitiją ir šoko ratelį ,,Šeimynėla“. 4a pasakoriai pasekė suvalkietišką pasaką, o 4b mokiniai uždainavo žemaitiškai. Pasiklausę pasakų ir eilėraščių, mokiniai mokėsi visomis tarmėmis dainuoti dainą ,,Turėjo bobutė žilą oželį”. Visi smagiai šoko ,,Malūnėlį“, polką su ragučiais, žaidė žaidimus, ratelius.

Renginyje kalbas keitė dainos, dainas – šokiai ir rateliai. Skambėjo liaudies dainos, mįslės, pasakaitės, vaizdingi posakiai visomis tarmėmis. ,,Parubežio dzūkų“ –  Jiezno krašto dainomis ir pasakojimais popietės dalyvius džiugino nuolatiniai mūsų partneiai ir dalyviai Jiezno laisvalaikio ir kultūros centro etnografinis kolektyvas ,,Jieznelė‘‘.

Šventės metu dalyviai vaišinosi tradiciniais lietuvių patiekalais: žemaičių blynais, aukštaitiškomis spurgomis, kaimiškais lašinukais ir dešrom, naminiais pyragais, užsigėrė kas gira, arbata ar pienu.

Jiezno gimnazijos direktorius Povilas Veteris nuoširdžiai padėkojo visiems popietės dalyviams, o svečiams ir pasakoriams įteikė padėkos raštus.

Etnografinės popietės dalyviams nekilo abejonių, kad visos lietuvių tarmės gražios, bet sava – gražiausia. Tarmiškos šnekos vartojimas nėra menko išsilavinimo ar nekultūringumo požymis. Kalbėdami tarmiškai turtiname savo kalbą, vaizdingiau reiškiame mintis.

 

Mokytoja R.Kandrotienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close