„Žiburio“ gimnazijos „Pavasario mugėje“ – vienetiniai dirbiniai

Birželio 1-ąją Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokiniai pakvietė į tradicinę „Pavasario mugę“, kurioje galima buvo pasigrožėti ir įsigyti mokinių rankomis gamintų papuošalų, aksesuarų, suvenyrų, medžio dirbinių.

Prie Prienų kultūros ir laisvalaikio centro vykusi žiburiečių rankdarbių paroda-mugė buvo surengta bene šeštąjį kartą. Kasmet ji tampa spalvingesnė, mokiniai savo darbais demonstruoja įvairesnes ir sudėtingesnes technikas. Pavyzdžiui, jeigu papuošalai bei dėžutės jiems pagamintos gerai žinoma dekupažo technika, tai frivolite ar sutažo technikos girdėtos ne visiems. Prancūziškas nėrimas – frivolite – atliekamas adata, vąšeliu arba specialia šeivute. Šia ir buvo padaryti gimnazisčių papuošalai. Panaršius internete galima surasti ir sutažo paaiškinimų. Sutažas – tai spalvota, plokščia, plona pintinė šilkinė juostelė siuviniams papuošti. Naudojant klijus ir siūlą su adata, šią juostelę derinant su akmenėliais, gintaru, karoliukais, galima pagaminti vienetinį stulbinantį papuošalą. Nuo senų senovės sutažu buvo puošiami didikų drabužiai, aksesuarai, nuotakų nuometai bei suknelės.

Žiburiečių merginų mugėje siūlomi papuošalai traukė meniškumu ir prabanga. Neabejojame, kad jiems pagaminti reikėjo didelio kruopštumo ir įgudimo. Galbūt todėl rankų darbo gaminius vertinančios moterys ilgai nesvarstydamos pirko ne vieną dešimtį kainuojančius, bet išskirtinius papuošalus.

Kasdieninėje idėjų tėkmėje

„Žiburio“ gimnazijos mugėje mokines „prižiūrėjusi“ technologijų mokytoja metodininkė Audronė Ramančuckienė pasidalino mintimis, kaip jai pavyko užkrėsti merginas meile rankdarbiams, sudominti viena ar kita technika. „Kadangi klasės gausios, mergaitės domisi viskuo, jos yra individualistės. Tarkime, pradedame mokytis nuo senųjų amatų – mezgame riešines. Juk karoliuko įkomponavimas yra tas pats gerųjų išvirkščių akių mezginys. Svarbu mokines sudominti, užčiuopti tai, ko jos nori. Sunku buvo – įvairiausias technikas mėginome, bandėme, kas gražu, kas tinka. Visada sakau, kad naujųjų technologijų integravimas į senąsias – tai senųjų tradicijų mokymasis susiejant jas su moderniosiomis. Merginos drąsios, nors kokybę išgauti nėra lengva… Kiekvieną techniką reikia tobulinti.

Mugėje mes parodėme pačius kokybiškiausius darbus“, – savo mokinių gabumais didžiavosi mokytoja, pasipuošusi vienos iš jų, laikiusios technologijų valstybinį egzaminą, jam ruoštu darbu – puošnia apyranke ir žiedu. Ji pasidžiaugė, kad ne tik moko mokines, bet kartu ir pati iš jų mokosi.

Gimnazija gabaus, kūrybingo jaunimo kalvė

„Žiburio“ gimnazijos chemijos ir technologijų mokytojos A. Ramančuckienės vadovaujamos mokinės dalyvauja ir parodose Krašto muziejuje. Ten jau svečiavosi karpiniai, siuvinėti kryželiu darbai.

Kovo 28–30 dienomis gimnazijos MMB „EKO ŠMIKIS“ narės (S. Kairiukštytė, K. Bandonytė, K. Žukauskaitė, K. Kupstaitė), lydimos ekonomikos mokytojos J. Šlečkienės, dalyvavo Šveicarijos Junior Achievement rengiamoje Europos mokomųjų mokinių bendrovių mugėje Ciuriche. JA-YE Europos mokinių bendrovių mugė – tai integruotas metų projektas, kuris suteikia naudingų verslo organizavimo, bendravimo, produktų pristatymo ir pardavimo pamokų. Ten mokinės demonstravo ir Prienų mugėje parduodamus ekologiškus popierinius krepšelius augintinių ekskrementams surinkti. Mintis juos gaminti, anot merginų, gimė iš būtinybės – juk yra labai nepatogu rinkti šunelių ekskrementus į polietileno krepšelius. Jos sumanė, jog galima padaryti ir nebrangiai pardavinėti ekologiškus ir patogesnius krepšelius. Tiesa, Šveicarijoje tokie krepšeliai dalinami nemokamai, todėl turistai iš mokinių daug nenupirko, tačiau buvo galimybė pristatyti savo idėjas ir įgyti verslumo pamokų. Gimnazijos „Pavasario mugėje“ Prienuose krepšelių komplektas (5 vnt.) kainavo 3 litus.

Panašiai ar dar mažiau mugėje kainavo ir medžio dirbiniai – skobti indai, šaukštai, mentelės, dekoratyvinės dėžutės, žvakidės, kuriuos mokiniai išdrožė technologijų pamokose, vadovaujami vyr. mokytojo Petro Kačiušio. Šie nebrangūs ir buičiai reikalingi daiktai buvo ypač perkami. Ir jeigu ne lietus, pirkėjų būtų susirinkę kur kas gausiau.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close