Akcija „Tylioji pertraukėlė“ Balbieriškio pagrindinėje mokykloje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasmet paskutinį balandžio trečiadienį minima Tarptautinė triukšmo suvokimo diena. Šios dienos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į aktualią triukšmo problemą, siekiant skatinti visus kurti tylesnę aplinką ne tik namuose, bet ir ugdymo įstaigose. Triukšmo suvokimo diena Balbieriškio pagrindinėje mokykloje buvo paminėta balandžio 26 dieną. Nuo ryto mokiniams, mokytojams ir kitiems mokyklos darbuotojams buvo išdalintos emblemos, įspėjančios, jog reikia elgtis tyliau.

Koridoriuose buvo galima pamatyti pakabintus ženklus, skatinančius netriukšmauti. 5–10 klasių mokiniai, mokytojai po pirmos pamokos rinkosi į aktų salę pertrauką praleisti tyloje. Salėje buvo demonstruojama prezentacija, kurios metu visi būdami tyloje skaitė įvairiausias mintis apie tylą. Mokyklos bibliotekininkė Agnė ir lietuvių kalbos mokytoja Rita buvo įpareigotos įteikti rožines korteles mokiniams, kurie pertraukos metu triukšmavo, taip kenkdami kitų sveikatai. Kortelėse buvo parašyta „TYLIAU – triukšmas kenkia sveikatai“. Po prezentacijos negavę rožinių kortelių rankas kėlė visą pertrauką tyliai buvę mokiniai ir mokytojai, o gavusieji rožines korteles buvo pripažinti kaip didžiausi mokyklos triukšmadariai.

Ši pertraukėlė po trijų pamokų buvo vykdoma ir priešmokyklinio, ir ikimokyklinio ugdymo grupių bei 1–4 klasių mokiniams. Triukšmaujantiems pradinukams korteles teikti buvo įpareigotos pavaduotoja Gražina, priešmokyklinio ugdymo grupės pedagogė Danguolė bei pati šių eilučių autorė. Pertraukėlės metu buvome nustebinti mūsų mažųjų ikimokyklinukų tyla. Nė vienas ikimokyklinės grupės mokinukas negavo kortelės, įspėjančios, jog reikia elgtis tyliau. Šią dieną mokykloje neskambėjo skambutis, mokiniai bei mokytojai laiką į pamokas ir iš jų stebėjo pagal laikrodį. Taip pat buvo vykdoma TYLOS MINUTĖ trečiosios pamokos metu. Ikimokyklinukai bei priešmokyklinukai klausėsi pamokėlių apie triukšmą ir jo poveikį sveikatai bei piešė piešinius tylos tema. Šios dienos minėjimas skatina vaikus elgtis tyliau – taip visi kartu galime sukurti sveikatai palankesnę aplinką mokykloje.

Mokykimės tylėti – tyla visko išmokys!

                          

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Birutė Vitkauskaitė

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close