„Su plunksna prie spingsulės“ ir kamaldulių vienuolyno istorijos

 Šaltą ir niūrų spalio 30 d. rytą 5a klasės mokiniai susirengė į nepaprastą ekskursiją, nusprendę susipažinti su garsiuoju Pažaislio vienuolynu.

Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis yra vienas puikiausių brandžiojo baroko architektūros šedevrų Šiaurės Rytų Europoje. Šventovę tuo metu buvusiame atokiame Kauno pakraščio miške XVII a. vienuoliams kamalduliams pastatydino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleris Kristupas Žygimantas Pacas (1621-1684). Ansamblis suprojektuotas italų architekto Džiovani Batista Fredianio, išpuoštas Lombardijos skulptūros meistrų lipdiniais ir florentiečio tapytojo Mykolo Arkangelo Palonio freskomis. Restauruotoje Pažaislio kamaldulių vienuolyno pietinėje oficinoje veikia vienuolyno paveldo muziejinė ekspozicija ir edukacinė klasė.

Mokiniai dalyvavo edukacinėje programoje „Su plunksna prie spingsulės“, susipažino su rašto atsiradimo istorija, patys žąsies plunksna rašė savo vardus, piešė piešinius. Visi įgijo kaligrafo kategoriją, kurią patvirtino gautas pažymėjimas.

Vienuolės supažindino su Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno istorija. Aprodė visus pastatus, papasakojo su jais susijusių istorijų. Lankėmės rūsiuose, kuriuose palaidoti vienuoliai, vaikščiojome tais takais, kuriais kažkada vaikščiojo kamalduliai. Išgirdome pasakojimų apie vienuolyno šulinius, liepas, laikrodžius ir daugelį kitų dalykų. Ypač sudomino legenda, kuri pasakoja, kad19 a. pabaigoje prancūzai numetę du bažnyčios varpus, kurių vienas nuriedėjęs į Nemuną. Nuo to laiko kasmet liepos 2 d., vienuolynui švenčiant metų šventę ir Pažaislyje skambant varpams, iš upės gelmių atsiliepia ir skenduolis varpas. Nepaprastą įspūdį paliko ir gražūs bažnyčios paveikslai, kurie taip pat mena senas savo istorijas.

Vienuolyne patirti įspūdžiai, išgirstos legendos, prisilietimas prie mūsų krašto istorijos mokiniams ilgam išliks atmintyje.

 

Lina Venclovaitė,

„Ąžuolo“ progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close