Ir šiandien mūsų širdyse – Maironis

Išlaužo pagrindinėje mokykloje jau antrą mėnesį vykdomas projektas ,, Skaitome klasiką“, skirtas 150 – osioms Maironio metinėms paminėti. Jo organizatorės: lietuvių kalbos mokytoja Aldutė Klimavičienė ir bibliotekininkė Birutė Klimčiauskienė. Dalyvauja septintos, devintos ir dešimtos klasės mokiniai.

                      Moksleiviai projekto metu skaito lietuvių literatūros klasikų kūrinius, aptarinėja juos, dalijasi savo mintimis, rašydami rašinius ir kitokius darbus, taipogi domisi ir pačiais klasikais. ,,Niekada nemaniau, kad taip pamėgsiu K. Donelaitį, A. Baranauską ,“- išgirdau kalbant devintos klasės mokinę.

Vienas įsimintiniausių projekto renginių buvo susitikimas su Kauno Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktore, rašytoja Aldona Ruseckaite. Ji su dideliu užsidegimu kalbėjo apie savo darbą muziejuje, kūrybinę veiklą, itin šiltai pasakojo apie Maironį ir jo darbus. Rašytojos buvimas mokykloje suteikė jaukią ir malonią atmosferą. Viešnia mums atvežė daugybę dovanų: plakatų, naujų knygų, bukletų apie Maironį, diskų su aktorių skaitomomis Maironio eilėmis, leidinių apie muziejų.

                      Rašytoja labai įdomiai pristatė savo knygą apie Maironį ,, Šešėlis“. ,,Ilgus metus mane žavėjo ir traukė ši asmenybė, kuri atrodė tokia didi, tobula, tvirta, nepasiekiama, tarsi granito uola, tačiau prieš dvejus metus supratau, kad jau subrendau parašyti knygą apie šią asmenybę“,- kalbėjo Aldona Ruseckaitė. Rašytoja pasakojo, kad teko daug keliauti renkant medžiagą, buvo peržiūrėta viskas, kas yra išlikę apie Maironį tiek jo vardo muziejuje, tiek kitose Lietuvos archyvinėse institucijose, kas rašyta to meto spaudoje. ,,Rašant knygą reikėjo įminti daug mįslių Maironio gyvenime, tačiau atradimo džiaugsmas būna labai didelis“,- sakė rašytoja.

                      Aldona Ruseckaitė pasakojo, jog knygą rašyti buvo tikras malonumas, kadangi jai Maironis yra itin įdomi ir paslaptinga asmenybė.,, Jis išlaikė paslaptį apie jo slapyvardžio kilmę, dar niekas nežino, kodėl jis- Maironis“,- su šypsena veide kalbėjo rašytoja. A. Ruseckaitė teigia, kad ją labiau traukia Jono Mačiulio- Maironio eilėraščiai apie egzistenciją, amžinybę, ten poetas išlieja savo jausmus ir išgyvenimus. ,, Tuo man Maironis yra artimas, tarsi mane suprastų,“-mano  rašytoja.

                      Susitikimas visiems patiko, mes daug sužinojome apie Maironio lietuvių literatūros muziejų, jo direktorę rašytoją A. Ruseckaitę, o ypač apie klasiką Maironį. Jis tapo mums artimesnis.

 

Monika Kastantinavičiūtė

Išlaužo pagrindinė mokykla

10 klasė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close