Vieną spalio šeštadienį Prienų meno mokyklos dailės klasės mokiniai ir jų tėvai organizavo išvyką į žinomas Žiemgalos (Latvija) vietas, kuriose „atgyja“ praeitis: kino miestelį „Cinevilla“ ir Jaunpils pilį. Kelionės iniciatorius – Prienų meno mokyklos dailės mokytojas Vladas Tranelis. Į kelionę vežė kelionių organizatorius „Guliverio kelionės“.

Šios kelionės tikslas – pamatyti, pažinti ir fotografijose įamžinti praeities atspindžius šiuolaikinėje visuomenėje. Vietos, kuriose apsilankėme, leido pažinti savo istoriją, patobulėti ir pasimokyti fotografuoti.

Pirma mūsų kelionės stotelė – „Cinevilla“. Tai specialiai filmų kūrimui pastatytas butaforinis miestelis, turintis visko, ko tik gali prireikti: nuo senosios Rygos pastatų kopijų, kaimo sodybų, bažnyčios, iki Dauguvos upės imitacijos, tiltų, tramvajaus, traukinio, net tikro laivo ir gausybės senovinių mašinų. Rodos, šio miestelio gyventojai ką tik išsikėlė, o visa gyvenvietė dar alsuoja praeities gyvenimo ritmu. Visus objektus galima paliesti, į mašinas įsėsti. O kur dar kostiumų įvairovė!

Ko dar galėtų trokšti geriausio kadro ieškantys fotografai!

Na, nebent tikros viduramžiškos pilies! Todėl antroji aplankyta vieta buvo Jaunpils pilis. Joje mus pasitiko, po pilį vedžiojo ir įdomiai bei linksmai jos istoriją pasakojo pilies gyventojai: vienuolis Teodoras, dama ir bardas. Kostiumai, gyva muzika, puikūs aktoriai ir senoji pilies atmosfera labai pagyvino ekskursiją ir pakerėjo lankytojus. Aplankę pilį, buvome pakviesti viduramžiškų pietų, kur mūsų laukė dar viena staigmena – laikantis viduramžiškų tradicijų, ant stalų nebuvo jokių stalo įrankių. Ši egzotiška detalė tik dar labiau pralinksmino tiesiog rankomis pupeles, žirnius ir vištieną valgiusią kompaniją. Kurgi dar rasi vietą, kur valgyti rankomis yra normalu!

Sotūs ir šypsodamiesi patraukėme namo, tačiau fotografų smalsumo genami pakeliui sustojome prie Dobelės pilies griuvėsių. Tingesnieji pilies pamatus ir išlikusias sienas apžiūrėjo ir įamžino tvirtai stovėdami ant žemės, o drąsesnieji, nuotykių nesibaiminantys keliautojai užlipo išlikusiais laipteliais viršun ir galėjo apžvelgti griuvėsius bei apylinkių panoramą. Didingi, tvirti akmeniniai pamatai, didžiulės pilies erdvės ir skaisčiai geltoni klevai kvietė ne tik fotografuoti, bet ir tiesiog pasivaikščioti, pasidžiaugti nuostabiai svajingu rudens vakaru. O keliautojai, nors šiek tiek pavargę, mielai priėmė šį kvietimą.

Daug pamatę ir nufotografavę, dar daugiau sužinoję ir išmokę, grįžome į Prienus jau vėlų vakarą. Norėdami, kad ši kelionė nebūtų pernelyg greitai užmiršta, ketiname savo įspūdžiais pasidalinti su visais. Prienų meno mokyklos fotografai jau ruošia nuotraukas parodai „Tiltai į praeitį“, į kurią mielai kviesime visus praeitimi, fotografija ir mūsų veikla besidominčius žmones.

 

                                                            Agnė Alaburdaitė,

Prienų meno mokyklos dailės klasės mokinė

 

Vlado Tranelio nuotraukos

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close