Svaiginantis skrydis į suaugusiųjų sportą

Gruodžio 17 d. Prienų rajono savivaldybės santuokų iškilmių salėje buvo pagerbtas prienietis sportininkas Gedvydas Norkevičius, kuris šiais metais NAC federacijos (fitneso ir kultūrizmo) sezono prestižiniame turnyre „Mr. Universe“ Hamburge tapo pasaulio čempionu. Renginyje dalyvavo Savivaldybės vadovai, skyrių vedėjai, sportininko treneris, sporto klubo „Factory-gym“ įkūrėjas ir vadovas Karolis Žilinskas, tėvai ir geriausias draugas.

Pasaulio čempioną G. Norkevičių, išgarsinusį pasaulyje ne tik Lietuvos, bet ir mažo miestelio vardą, sveikino rajono meras Vytas Bujanauskas, vicemeras Egidijus Visockas, mero patarėjas Raimundas Markūnas, administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis. Sveikinusieji tarė daug gražių žodžių Gedvydo tėveliams ir treneriui, padėjusiems sūnui bei auklėtiniui pasiekti įspūdingų aukštumų, o jaunajam čempionui linkėjo toliau siekti savo tikslų ir rodyti pavyzdį Prienų krašto žmonėms bei jaunimui. Meras V. Bujanauskas įteikė G. Norkevičiui padėką ir dovaną. Padėkos buvo įteiktos ir treneriui, Gedvydo tėveliams. Dėkodamas už sveikinimus dar „nesužvaigždėjęs“ čempionas pažadėjo ir toliau garsinti Prienus.

G. Norkevičiui – dar tik 23 metai, bet jo laimėjimai – įspūdingi. 2011 m. jis tapo NAC Latvijos atvirojo čempionato vicečempionu, Latvijos atvirojo, Baltijos šalių ir WFF Lietuvos čempionatų laimėtoju,NAC pasaulio čempionate Liuksenburge užėmė 4 vietą, o „Mr. Universe“ pasaulio čempionate (Hamburge) pelnė bronzos medalį.

2012 m. jis triskart tapo čempionu Latvijos, Estijos ir Baltijos šalių čempionatuose bei vieną kartą vicečempionu Pasaulio čempionate Hamburge.

2013 m. čempiono medalių kraitis dar išaugo. Gedvydas šį sezoną dalyvavo penkiuose NAC federacijos turnyruose. Pakeliui į pasaulio čempionatą, Latvijoje jis tapo absoliučiu nugalėtoju, o kituose turnyruose – laimėjo savo amžiaus grupėje.

Svaiginantis atsispyrimas nuo aukščiausio tramplino į suaugusiųjų sporto pasaulį – lapkričio 30 d. Hamburge (Vokietija) vykęs paskutinis šių metų NAC federacijos (fitneso ir kultūrizmo) sezono turnyras „Mr. Universe“, kuriame dalyvavo geriausi atletai iš įvairių pasaulio šalių. Šiose prestižinėse varžybose G. Norkevičius rungėsi jaunimo (iki 23 metų) kategorijoje ir aplenkė visus 14 sportininkų iš įvairių pasaulio šalių. Gedvydas tapo ne tik šio turnyro nugalėtoju, bet ir buvo pripažintas 2013 m. pasaulio čempionu.

Gruodžio 19 d. Lietuvos sporto universiteto absolventui G. Norkevičiui sukako 23-eji, tad nuo kitų metų jam teks grumtis su fitneso ir kultūrizmo meistrais suaugusiųjų kategorijoje, kurioje, kaip pripažino jo treneris Karolis Žilinskas, išsikovoti vietą yra nepaprastai sunku. „Tai pirmoji tokia pergalė Lietuvos istorijoje ir neaišku, ar ji kada pasikartos. Šioje stipriausioje organizacijoje pirmą kartą laimėjome čempiono medalį“, – didžiuodamasis šia auklėtinio pergale, sakė vienas tituluočiausių Lietuvos kultūristų. Tiesa, Lietuvos sportininkai jau yra laimėję du pasaulio sidabro medalius: Gedvydas vicečempionu tapo pernai, o jo treneris K. Žilinskas, berods, metais anksčiau.

 

Atradęs Prienus, atrado čempioną

„Kai įkūriau Prienuose sporto klubą, 2010 m. pas mus atėjo Gedvydas su draugu. Draugui nesisekė dalyvauti varžybose, o Gedvydas laiptelis po laiptelio kilo ir laimėjo. Matosi, kad užsispyręs ir nori siekti rezultatų. Galbūt jis pats netikėjo, kad gali tai padaryti“, – pasakojo treneris K. Žilinskas.

Paklausus, kuo Gedvydas išsiskyrė iš kitų sportininkų, kovojusių dėl aukščiausio apdovanojimo Pasaulio čempionate, treneris teigė, kad jo auklėtinis „turėjo visas profesionalumo detales“, t. y. tam tikrus kultūrizmo niuansus, kurie buvo išdirbti, nušlifuoti, kurie reikalauja laiko ir sunkaus darbo. „Visi būna gerai pasiruošę. Gedvydas turėjo labai pajėgų konkurentą iš Pietų Afrikos. Kas yra čempionas, paaiškėja tik tada, kai konkurentai pasisuka nugara“, – šyptelėjo treneris.

Ar reikia psichologinio pasiruošimo? „Gedvydas pastaruoju metu visą laiką buvo čempionas. Labai bijojau, kad jis vieną kartą ims ir suklups. Ir suklupo šiemet vienose iš varžybų. Tačiau jeigu nebūtų suklupęs, nebūtų laimėjęs Pasaulio čempionato. Tai buvo didelis postūmis susikaupti. Gedvydas pasiruošė maksimaliai ir pasirodė puikiai“, – teigė K. Žilinskas. Gedvydas pridūrė, jog psichologinis pasiruošimas visose varžybose yra pats svarbiausias. „Turi tikslą ir reikia jo siekti. Tiesiog apie nieką kitą ir negalvoji. Vienose varžybose buvau per daug atsipalaidavęs ir pralaimėjau. Tas pralaimėjimas buvo tarsi spyris“, – sakė čempionas, prisipažindamas, kad prieš varžybas kankino nemiga, startinis jaudulys. Pasak Gedvydo, jis tikėjosi šios pergalės, nes tai buvo paskutinis šansas: arba viskas, arba nieko.

Perėjus į suaugusiųjų kategoriją, kaip minėjo treneris, Gedvydui bus labai sunku. Kultūristai dažniausiai visą gyvenimą būna sportavę. „Kategorija nuo 40 iki 50 yra įspūdinga. Tai fantastika! Pro duris sportininkai eina šonu. Gražu pasižiūrėti…“ – kalbėjo vienas geriausių Baltijos šalyje kultūrizmo trenerių.

Pasak trenerio, visa Lietuvos komanda šiais metais labai gerai pasirodė ir  iškovojo ne vieną prizinę vietą. Visi finalininkai buvo trenerio K. Žilinsko paruošti sportininkai. Sveikinimai iki šiol plaukia iš viso pasaulio.

Į klausimą, kaip atradęs Prienus, treneris sakė ieškojęs talentų. „Labai džiaugiuosi, kad dirbdamas Prienuose „atradau“ Gedvydą. Atradęs Prienus, atradau čempioną“, – džiaugėsi Prienus palikti besiruošiantis K. Žilinskas.

Gedvydo mama Lina pripažino, kad sūnus labai pasiryžęs sportuoti, daug deda pastangų. Pasak jos, reikia didelės valios ruoštis varžyboms, laikytis ypatingos mitybos (valgyti tik vandenyje virtą vištieną), kai kiti šeimos nariai valgo „normaliai“ (šeimoje dar yra dvi jaunesnės sesės – aut.).

Tėtis Sigitas pasakojo, kad sūnus pradėjo sportuoti nuo vienuoliktos klasės. Namuose mėgdavo pasivartyti ant skersinio. Anot jo, būdavo, išsiperka mėnesiui abonementą į klubą, tris dienas paeina, ir viskas. Paskui iš lėto, iš lėto priprato.

Gedvydas neseniai baigė Lietuvos sporto universitetą, įgijo Treniravimo sistemų studijų programos bakalauro laipsnį. Šiuo metu jis treniruojasi ir kartu su savo treneriu dirba įmonėje, gaminančioje maisto papildus sportininkams.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close