Nuoširdus bendravimas suartina ir praturtina

Paskutines dienas skaičiuojantys senieji metai priverčia trumpam sustoti tame nenumaldomai besisukančiame gyvenimo rate ir susimąstyti: kaip šiuos metus nugyvenome, ką nuveikėme, kur esame dabar? Kaip ir kasmet, gruodžio 17 d. Prienų krašto muziejininkai surengė vakarą, į kurį sukvietė savo rėmėjus, draugus ir bičiulius pasikalbėti apie nuveiktus darbus, pabendrauti ir, žinoma, padėkoti savo bičiuliams už bendravimą visus metus.

Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė džiaugėsi, kad į vakarą susirinko tikra muziejaus bendruomenė, ir tarė ačiū visiems kartu bei kiekvienam atskirai. Direktorės teigimu, šie metai muziejui buvo gana sunkūs, sudėtingi. Muziejus teikė nemažai projektų, todėl labai reikalinga buvo visų bičiulių pagalba.

 

Svarbiausi metų įvykiai…

Paminėdama svarbiausius metų įvykius, L. Batutienė pasidžiaugė, kad pirmą kartą savivaldybės istorijoje paskelbtame konkurse „Kultūros šviesulys“ geriausia rajono kultūros įstaigos specialiste buvo pripažinta Prienų krašto muziejaus vyr. muziejininkė Anelė Razmislavičienė. Vaisinga 2013 metais buvo ir pati muziejaus veikla. Muziejus parašė aštuonis projektus, iš kurių Lietuvos Respublikos kultūros ministerija parėmė keturis. Šilavoto Davatkyne buvo suorganizuota stovykla „Atgal į praeitį“, kurią globojo Davatkyno prižiūrėtoja, muziejininkė Danguolė Lincevičienė. Laimėtas projektas „Prienų krašto muziejaus informacinių leidinių parengimas ir išleidimas“, paroda „Jei žmogus ginkluotas meile, jis niekada nepralaimi“, skirta kun. J. Zdebskiui. Didžiausias projektas – ekspozicijos „Kokia laisvės troškimo kaina?“, skirtos partizaniniam judėjimui Prienų krašte, projektavimas ir įrengimas. Įgyvendindamas šiuos projektus muziejus gavo 45 tūkstančius 500 litų.

Daug muziejaus darbuotojų susikaupimo, susiklausymo, bendradarbiavimo pareikalavo pirmojo tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris 2013“ rašytojo Vinco Mykolaičio-Putino gimtojoje sodyboje – muziejuje organizavimas bei V. Mykolaičio-Putino literatūrinės premijos steigimo iniciavimas. Direktorė padėkojo Naujosios Ūtos seniūnui Algiui Aliukevičiui, kuris daug prisidėjo rengiant poezijos pavasarį. Prienų ir Birštono muziejų darbuotojai, Prienų krašto muziejaus vokalinio ansamblio  „Marginys“ dainininkai, Birštono „ Bočių“ ir „ Lietuvai pagrąžinti“ draugijos nariai taip pat dalyvavo Lenkijoje vykusioje akcijoje. Jos dalyviai aplankė Dainavos apygardos partizanų žūties vietas, Juozo Krikščiūno žūties vietą Šlynakiemyje, savanorių kapus Beržnykų ir Seinų kapinėse, Seinų bazilikoje nulenkė galvas prie klasiko Antano Baranausko kapo, apžiūrėjo prūsų ir jotvingių gyvenvietę Šilainėje. Renginys buvo skirtas Gedulo ir vilties dienai ir vyko birželio 12 d.

Daug atsakomybės pareikalavo paminklinio akmens Justino Marcinkevičiaus atminimui įamžinti atidengimas bei poeto kūrybos skaitymai „O tėviške, laukų drugeli margas“. L. Batutienė pabrėžė, kad prie šio renginio daug prisidėjo Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, Kultūros, sporto ir jaunimo skyrių, Prienų švietimo centro darbuotojai.

Švietimo skyriaus ir jo vyr. specialistės Renatos Pavlavičienės dėka Prienų krašto muziejus buvo įtrauktas į Comenius Regio projektą „Miestas kaip mokymosi vieta – kur mokymasis yra nuotykis“. Pasak L. Batutienės, tokie projektai parodo,  kad muziejus yra ne tik ekspozicijų, edukacinių programų lankymo, bet ir mokymosi vieta.

Svarbus metų įvykis – dalyvavimas 3-iojoje mokyklų įrangos ir mokymo priemonių parodoje „MOKYKLA 2013“, kurioje Prienų krašto muziejus pirmą kartą pristatė savo edukacines programas. „Turėjome neblogą pasisekimą, nes prie mūsų audimo staklių prisėdo ir Lietuvos Respublikos Prezidentė“, – pasidžiaugė muziejaus vadovė.

Verta pabrėžti, kad per metus Prienų krašto muziejuje ir jo padaliniuose apsilankė 12081 lankytojas, iš jų – 4080 moksleivių, edukaciniuose užsiėmimuose dalyvavo 3097 lankytojai. Tai tikrai nemažas laimėjimas.

 

Linkėjo būti švyturiais

Dėkodama visiems bičiuliams, muziejaus direktorė L. Batutienė pirmiausia padėkojo muziejaus darbuotojams ir „Marginio“ dainininkams. Anot jos, be darbščių, atsakingų, sąžiningų kolegų, savo darbo mylėtojų bei fanatikų, nebūtų ir tokių susibūrimų, kuriuose galima pabendrauti, pasidalinti mintimis. Kaip ir be „Marginio“ dainininkų, savo dainomis sukuriančių šiltą, jaukią renginių atmosferą.

Susitikime su muziejaus bendruomene dalyvavo ir sveikinimo žodį artėjančių švenčių proga tarė Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Egidijus Visockas bei Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis.

Švietimo skyriaus vardu muziejų pasveikino R. Pavlavičienė, pasidžiaugusi bendru tarptautiniu projektu, kurio metu sukurta daug naujų galimybių ne tik  vaikams, bet ir suaugusiesiems – kartu dirbę švietimo darbuotojai ir muziejininkai pradėjo kaupti savo kompetencijų portfelį, kurį tikisi papildyti naujomis bendromis veiklomis.

Kolegų pasveikinti atvykusios Birštono muziejaus direktorės Romos Zajančkauskienės teigimu, mažos dovanos stiprina draugystę. Direktorė padėkojo Prienų muziejininkams už jų iniciatyvas, veiklą ir palinkėjo būti tais švyturiais, kurių reikia šių dienų žmogui, pasimetusiam vertybių sumaišty. „Jūs atliekate etnokultūrinį auklėjimą – tai yra jūsų stiprybė. Tikiu, kad kitais metais dar labiau sužibėsite, ir ne tik Prezidentė prisės prie staklių…“, – sakė R. Zajančkauskienė, linkėdama visiems muziejininkams savo darbais džiuginti lankytojus ir supažindinti juos su tradicinėmis vertybėmis.

Su sveikinimais ir dovanomis į susitikimą atvyko Prienų kultūros ir laisvalaikio centro atstovai, nuolatinės renginių rėmėjos bendrovės „Wilara“ atstovė Danutė Olsevičienė. Jos su vyru Gediminu nuoširdžia pagalba ilgą laiką gyvuoja puiki muziejaus edukacinė programa „Žvakių liejimas“.

Vakaro nuotaiką gongo skleidžiamais meditaciniais garsais padėjo sukurti Raimondas Binkauskas – vienas pirmųjų gongo meistrų, gongo muzikos pradininkų Lietuvoje. Paauglystėje atradęs, kaip garsas gali keisti fizinę, emocinę, dvasinę žmogaus būseną, gongo meistras mokėsi pas geriausius pasaulyje garso terapijos specialistus. Susitikimo metu jis pasidalino savo mintimis apie muzikos terapiją, gongo skleidžiamų garsų terapijos poveikį žmogaus pilnatvei ir sveikatai.

Susitikimui pasibaigus, muziejininkai pakvietė visus svečius paragauti tradicinio muziejaus kugelio.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close