Ar matėte spalvotus ir išdykusius angelus? Tikriausiai ne, nes išgirdus žodį angelas, vaizduotė dažniausiai piešia ramybę ir gerumą skleidžiančią sparnuotą ir baltai švytinčią pusiau dievišką būtybę. Bet yra ir kitokių angelų. Tereikia užeiti į Birštono viešąją biblioteką ir susipažinti su prienietės Aušros Deltuvienės keramikos darbų paroda „Išdykę sniego angelai“. Tiesa, jie ne sniego baltumo, o spalvoti, kai kurie net su taškuotais sijonėliais. Ir ramybės neskleidžia. Bet gerą nuotaiką – tai tikrai.

Tai jau trečioji bibliotekoje surengta Aušros angelų paroda. Pirmoji eksponuota 2007-aisiais per bibliotekos įkurtuves. Mintis ta proga surengti angelų parodą kilo bibliotekos vedėjai Alinai Jaskūnienei. Paroda visiems labai patiko, ir nuo to laiko į biblioteką kasmet atkeliauja angelai. Ne tik Aušros, bet ir kitų miestų menininkų. Čia savo medinius angelus eksponavo ir Birštono krašto medžio skulptūrų drožėja Rimantė Butkuvė. Šiemet angelų paroda surengta jau aštuntą kartą. Jas mena bibliotekai autorių dovanoti angelai, kurių kolekcijoje taip pat yra aštuoni. Visi angelai kaip angelai, tik paskutinysis išdykęs…

Apie išdykusius angelus ir ne tik apie juos kalbuosi su pačia autore.

Kaip atsirado išdykę angelai?

Jie atsirado netikėtai. Kai gavau pasiūlymą surengti angelų parodą, neturėjau nė vieno, tad  ir reikėjo kurti naujus. Nenorėjau kartotis – taip kilo mintis sukurti linksmus angelus. Padariau vieną, kitą, trečią, nuspalvinau, aprengiau, sustačiau ant stalo ir pamačiau smagią, tarpusavyje bendraujančią angelų kompaniją. Patiko.

Ar seniai kuriate angelus ir kodėl?

Nuo studijų laikų. Patinka juos kurti. Ir žmonėms jų reikia. Prašo angelų įvairiausioms progoms: krikštynoms, vestuvėms, jubiliejams, dovanoms. Prašo ant sparnų užrašyti net palinkėjimus, datas.

Ar žinote, kiek esate sukūrusi angelų?

Tikrai nežinau. Net neskaičiavau, kiek jų yra šioje ekspozicijoje.

Jūsų angelų tikriausiai yra ne tik Lietuvoje?

Taip. Į platų pasaulį dažniausiai jie iškeliauja kaip suvenyrai.

Esate ne tik keramikė, bet ir tapytoja. Tapote net ant šilko. Ar paveiksluose atsiranda  vietos angelams?

Ne, angelų netapau. Dažniausiai tapau gamtos motyvus.

 Girdėjau, kad šiuo metu savo darbus eksponuojate ne tik Birštone?

Taip. Mano darbų yra Kauno senamiestyje esančioje „Eglės“ galerijoje, Alytaus miesto savivaldybės kultūros ir komunikacijos centre. Ten eksponuoju net tik angelus, bet ir kalėdines eglutes, vazas, lėkštes, įvairius indelius. Darbai skirti labdarai, senelių namams.

Gal kuriate ir velnius?

Mėginau, kai gavau užsakymą iš Vokietijos. Bet nelipo, nes nepatinka. Kam prievartauti save, jei gali lipdyti tai, kas patinka.

O. Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close