Vaikai kuria baltą Kalėdų pasaką

Ateinančias šventes norime sutikti ne tik su gera nuotaika, bet ir gražioje aplinkoje. Bepigu pavasarį ar vasarą, kai visur gausybė įvairiaspalvių žiedų. O štai žiemą – tik viena balta spalva. Bet ir iš jos galima sukurti tikrą baltą pasaką…

Lietuvių liaudis nuo seno namų puošybai naudojo popierių. Susitvarkiusios namus, išradingos moterys balto popieriaus karpiniais papuošdavo namų kampinę lentynėlę, langus bei žibalines lempas. Vaikai mėgdavo karpyti snaiges, iš kurių darydavo girliandas, lipdydavo ant langų.

Šiais metais Birštono muziejuje nuo lapkričio mėnesio vyksta kalėdinė edukacinė programa „Kalėdiniai karpiniai“.

Kaip pasakojo muziejininkė Irma Kereišienė, ši edukacinė programa yra labai populiari. Į Birštono muziejų pasimokyti kurti „Šokančios Kalėdų pasakos“ atvyksta ištisos mokinių grupės iš Alytaus, Kauno, Prienų rajono mokyklų.

Tokių edukacinių pamokėlių metu vaikai supažindinami su lietuvių tautos tradicijomis, kalėdine namų puošyba. Karpiniuose dažniausiai vaizduojamos snaigės, nykštukai, briedžiai, žvaigždės, angeliukai.

Pirmiausia muziejaus darbuotojos pamoko, kaip pradėti karpyti, o toliau – jau vaikų fantazija. Iš pradžių iškerpamos snaigės, vėliau – balerinos figūrėlė, o po to snaigė tampa šokėjos pūstu sijonėliu.

Smagu buvo žiūrėti, kaip susikaupę dirbo mokinukai iš Kauno. Džiaugėsi ką tik sukurtomis baltomis šokėjomis, kurios turi tapti jų kuriamos pasakos veikėjomis.

Džiugu, kad toks, atrodo, paprastas darbelis su popieriumi ir žirklėmis duoda tokių puikių rezultatų – vaikai turi galimybę kurti savo šventės laukimo pasaką ir tuo džiaugsmu pasidalinti su kitais.

Ši kalėdinė akcija, prasidėjusi lapkričio pabaigoje, tęsis iki Trijų karalių šventės. Tad vis vaikai gali dar suspėti išmokti gražiai karpyti iš popieriaus ir karpiniais papuošti savo namus.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close