Pasirūpinkime paukšteliais ir žvėreliais

Atrodo, neseniai sulaukėme grįžtančių paukščių, klausėmės jų čiulbėjimo, skaičiavome išperintus jauniklius, o štai juos jau reikia palydėti į tolimą kelionę.

 

Garsiausiai su gyventojais atsisveikina išskrisdamos gervės ir žąsys. Nors pilkosios gervės įrašytos į Raudonąją Knygą, tačiau į jų perėjimo vietas niekas nekreipia dėmesio. Vykdant melioracijos darbus, sunaikinami jų lizdai, išardoma jų gyvenamoji aplinka. Taip atsitiko Aštuonėlių kaime, Pakuonio seniūnijoje. Argi nereikėtų tokius darbus atliekant derinti su gamtos apsaugos ministerija?

Tie gamtos apsaugos specialistai lyg ir rūpinasi mūsų gamta. Tai atsitiko spalio 8 dieną. Aplinkos apsaugos ministerijos pavedimu gamtos apsaugos specialistas atvyko suskaičiuoti paukščiukus ir žvėrelius. Pasivaikščiojo po ražienas, pasidairė per žiūroną ir nutarė, kad tik du vieversiai yra. Visiems aišku, kad tokiu metų laiku daug nepamatysi. Paklausti kaimo gyventojus apie čia gyvenančius žvėrelius ir paukštelius nematė reikalo, nors tie gyventojai buvo šalia. Užsiminus apie išardytas gervių perėjimo vietas, paaiškino, kad tai yra valdžios reikalas ir visa tai tik smulkmena.

Visiems aišku, koks bus atsakymas į ministerijos pavedimą: darbas puikiai atliktas!

Kaime pavasarį laukiamas, o rudenį palydimas ir mūsų nacionalinis paukštis gandras. Gandrai apie kelionę į šiltus kraštus praneša susirinkdami į didesnius būrius, lyg norėdami geriau susipažinti prieš ilgą kelionę. Gyventojai, kurių sodybose yra gandralizdžiai, vis dažniau pakelia akis į gandrų paliktus namus. Vieniems reikia remonto, kitame dar sėdi du neišskirdę gandriukai. Štai ir rūpestis, kaip toliau elgtis, laukiant šaltos žiemos.

Kaimo bendruomenės žmonės dažnai pagalvoja apie artėjančią žiemą. Nemažai paukštelių ir žvėrelių pasilieka žiemoti, todėl jau dabar pasikalbame, kaip padėsime jiems išgyventi. Dažnai tenka matyti stirnų šeimynėles, kurioms baisi snieginga žiema. Bendruomenės ūkininkai ruošiasi nuvežti į jų buvimo vietas šakniavaisių, grūdų, šieno, kad žvėreliai sočiai ir saugiai sulauktų pavasario.

Lietuvos ornitologai ragina pasirūpinti ir kurapkomis. Šį paukštelį taip pat galima vadinti nacionaliniu paukščiu. Labai retai galima pamatyti bėgiojančias mažąsias višteles.

Bendruomenės ūkininkas papasakojo, kad šią vasarą prie jo sodybos susisuko lizdelį ir išperėjo 20 gražuolių greitų kurapkiukų. Šią žiemą jis pasiruošęs prižiūrėti šią šeimynėlę.

Atsiliepdami į ornitologų prašymą globoti šiuos mažus paukštelius, mūsų kaimo bendruomenė ragina kitas rajono bendruomenes, mokyklas, organizacijas padėti paukšteliams ir žvėreliams sotiems ir saugiems sulaukti šilto pavasario.

 

Pagarbiai

                                        Dvylikių kaimo bendruomenė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close