„Palanga – pasaulio pabanga“ (M. Valančius „Palangos Juzė“)

Visą pavasarį Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje trečiadieniais po pietų šurmuliavo didelis būrys vaikų: jie skaitė, piešė, bandė perprasti įvairias lėlių teatro lėlių gamybos technologijas arba tiesiog smagiai bendravo tarpusavyje.

Šie vaikai iš skirtingų Prienų miesto mokyklų vieni su kitais susipažino bibliotekoje, kuri šiemet vykdo Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos remiamą kultūrinės edukacijos projektą „Draugų ratas kiTOKS: pažink–priimk–dalinkis“, ir iš tikrųjų tapo draugais. Bendraudami tarpusavyje bei padedami suaugusiųjų per įvairias savęs pažinimo, kūrybines veiklas bei literatūros skaitymus, inscenizaciją vaikai mokėsi suprasti, kad kiekvienas yra KITOKS, bet tuo pačiu –TOKS pats, kaip ir visi, todėl kiekvienas yra gerbtinas, mokėsi vadovautis taisykle: „Pažink save ir kitus. Priimk visus tokius, kokie jie yra. Dalinkis tuo, ką įgijai pažindamas ir priimdamas.“

Projektas skirtas paminėti 2013-uosius – Tarmių metus, todėl vaikai skaitė žemaitiškai rašiusio Motiejaus Valančiaus „Palangos Juzę“, piešė šio kūrinio personažus, ruošėsi statyti lėlių spektaklį, nes rudenį visi taps lėlių teatro artistais:  jau pasiskirstė vaidmenimis, sugalvojo, kaip atrodys spektaklio veikėjai lėlės.

Kad geriau pažintų Palangos Juzę, birželio 26 d. vaikai išsiruošė į kultūrinę edukacinę kelionę po Žemaitiją, keliavo Motiejaus Valančiaus gyvenimo ir kūrybos keliais. Kelionės metu projekto dalyviai aplankė Varnius ir Žemaičių vyskupystės muziejuje sužinojo, kad Motiejus Valančius mokėsi Varnių kunigų seminarijoje, o vėliau buvo šios seminarijos rektorius. Pabuvojo Nasrėnuose, Motiejaus Valančiaus gimtinėje, kur senoje, dar mažojo Motiejuko laikais stovėjusioje klėtyje apžiūrėjo žemaitiškus buities daiktus. Gal šios žinios pravers statant lėlių spektaklį apie žemaituką Palangos Juzę? Visi labai atidžiai klausėsi gražios žemaitiškos tarmės, kuria kalbėjo su muziejaus eksponatais supažindinęs ir apie rašytoją visokių įdomių dalykų papasakojęs muziejaus direktorius Algirdas Čėsna. Aplankė vaikai ir Palangą, kur pažiūrėti jūros Palangos Juzė buvo nuvežęs savo žmoną Domicę, ir ne vienam, pirmą kartą atėjusiam prie jūros, prisiminė Domicės ištarti žodžiai: „Oi, Viešpatie Dieve, kaip tu didis esi, kurs tokius vandenis sutvėrei! Gerai tai sakote: „Palanga – pasaulio pabaiga“, kurios aš amžiui savo netariaus regėsianti.“

Iš kelionės vaikai grįžo kupini įspūdžių, jau dabar nekantraudami rugsėjį vėl susirinkti bibliotekoje, pastatyti lėlių spektaklį apie Palangos Juzę ir parodyti jį savo bendraamžiams bei tėveliams.

Prienų Justino Marcinkevičiaus

 viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close