E. skautai bibliotekoje arba „Išmaniesiems“ metai ne kliūtis!

????????????????????????????????????

Gegužės 14 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė dviem Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokinėms Gabijai Sodaitytei ir Monikai Žiūkaitei perdavė projekto „Prisijungusi Lietuva – efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė visuomenė“ padovanotus planšetinius kompiuterius. Šios iniciatyvios gimnazistės – būsimos e. skautės. Jos jau dabar, nors dar tęsiasi karantinas, nekantrauja imtis kilnios veiklos – padėti vyresnio amžiaus Prienų gyventojams greičiau ir lengviau „prisijaukinti“ dar nepažintą, todėl bauginančią, skaitmeninę erdvę ir modernius įrenginius – išmaniuosius telefonus, planšetinius kompiuterius. Daugelis senjorų šiandien jau supranta, kad nauji įgūdžiai ne tik gali padidinti daugelio paslaugų prieinamumą, bet ir nuspalvinti kiekvieno iš jų gyvenimą bendravimo su giminaičiais ir draugais spalvomis. Tai ypatingai svarbu visada, ne tik karantino metu, todėl naujų dalykų išmokti verta!

O išmokti gali padėti jaunieji e. skautai. Prieš metus sėkmingai startavusi asociacijos „Langas į ateitį“ vykdoma projekto „Prisijungusi Lietuva – efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė visuomenė“ veikla – e. skautų tinklo kūrimas, jau įtraukė 118 jaunuolių savanorių iš 34 Lietuvos savivaldybių. Prie šios iniciatyvos „Prisijungusi Lietuva“ ir biblioteka augina e. skautą“ prisijungusi ir Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka. Dar žiemą e. skautų gretas papildė Stakliškių bibliotekose savanoriai., dabar prie jų prisijungė ir „Žiburio“ gimnazistės.

E. skautų tinklas jungia 14–29 metų savanorius, gebančius naudotis šiuolaikiniais išmaniaisiais įrenginiais ir pasiryžusius padėti vyresniems bendruomenės nariams išmokti efektyviau jais naudotis. E. skautai kiekvieną norintį ar jau įsigijusį išmanųjį telefoną ar planšetę supažindina su pagrindinėmis šių įrenginių funkcijomis, saugaus naudojimo taisyklėmis bei pademonstruoja galimybes (išmaniąsias programėles, WIFI, bendravimo socialiniuose tinkluose galimybes ir pan.). Ši veikla ne tik puiki proga atlikti gerą darbą, bet ir patobulinti savo bendravimo įgūdžius su vyresnio amžiaus žmonėmis, todėl tikimės, kad ką tik prie e. skautų tinklo prisijungusios Gabija Sodaitytė ir Monika Žiūkaitė karantinui pasibaigus aktyviai dalins skaitmenine patirtimi su bibliotekos lankytojais ir padrąsins juos būti „išmaniais“ sulaukus bet kokio amžiaus!

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

????????????????????????????????????

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close