Neleiskime nuvysti neužmirštuolės žiedui

Apniukusį sausio 13-osios rytą Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos mokiniai kartu su mokytoja Regina Budžiuliene atskubėjo į Veiverių krašto istorijos atminties muziejų, kur juos prie Veiverių savanoriams skirtos lentos pasitiko muziejaus l. e. p. muziejininkė Snieguolė Kleizaitė ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų skyriaus pirmininko pavaduotoja Dalytė Raslavičienė.

Mokiniai uždegė 14 žvakelių, skirtų žuvusiesiems 1991 m. sausio 13-ąją, visi kartu sugiedojo Lietuvos himną. Muziejaus salėje, kur vyko istorijos pamoka, mokinius pasitiko 14 žuvusiųjų portretai, paskendę žvakių liepsnelėse prie parimusios trispalvės. Muziejininkė S. Kleizaitė perskaitė žuvusiųjų vardus, pavardes, jie buvo pagerbti tylos minute. Renginyje prisiminimais dalijosi Dalytė Raslavičienė, tų dienų liudininkė, kuri daug dienų ir naktų iki šios baisios nakties praleido prie degančių laužų. „Žmonės buvo neabejingi vieni kitiems. Viena moteris pamačiusi, kad aš be pirštinių, nors oras žvarbus, padovanojo man savo megztas pirštines“, – prisiminė D. Raslavičienė. Ji pasakojo ir apie siaubingą kelionę su pilnu autobusu tremtinių iš Vilniaus atgal į Veiverius, kai kas penkis kilometrus kareiviai stabdė autobusą, išvarydavo iš autobuso keleivius, tikrino rankinukus. „Kelionė išvargino. Nespėjau pailsėti, kai vyras prikėlė ir, pamačiusi per televizorių, kas vyksta, ištiko šokas. Dieve, saugok likusius tremtinius ir visus kitus. Paskambino gerb. Veiverių parapijos klebonas Kazimieras Skučas, kad kviesčiau žmones, ieškočiau transporto – reikia vykti prie Juragių radijo ir TV stoties“, – su skausmu širdyje prisiminė D. Raslavičienė. Mokiniai labai įdėmiai klausėsi jos pasakojimo, kuris truko apie valandą, ir patys parodė savo paruoštą programą. D. Raslavičienė tų dienų ir naktų atsiminimus rašo į metraštį, gal gims ir knyga, nes apie tremtį ir nuveiktus darbus į vieną knygą viskas ir netilptų. „Rikiuoju mintis labai atidžiai, be pagražinimų, be melo“, – sako tų dienų liudininkė.

Atsisveikindami mokiniai pažadėjo apsilankyti muziejuje ir Vasario 16-ąją bei Kovo 11-ąją.

Mieli mokiniai, tegul nenuvysta neužmirštuolės žiedas jūsų širdelėse po mūsų.

Veiverių krašto istorijos atminties muziejaus informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close