Paminėta Gedulo ir vilties diena

Birželio 14-ąją visoje Lietuvoje buvo minima Gedulo ir vilties diena. Tą atmintiną 1941 metų birželio 14-osios naktį iš mūsų šalies išriedėjo pirmieji ešelonai, gabenantys žmones į tremtį. Į tolimąjį Sibirą buvo išvežta daug visuomenės veikėjų, mokytojų , ūkininkų ir kitų šviesuomenės atstovų.

Sovietams okupavus Lietuvą 1940–1953 metais iš Lietuvos ištremta apie 130 tūkstančių žmonių, dar apie 156 tūkst. lietuvių buvo įkalinta.
Paminėti Gedulo ir vilties dieną birštoniečiai susirinko J. Basanavičiaus aikštėje prie paminklo partizanams. Čia buvo padėta gėlių, uždegtos atminimo žvakutės.

Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė kalbėjo, kad Gedulo ir vilties dieną reikia prisiminti tuos žmones, kurie buvo ištremti iš savo gimtinės, kurių netekome prasidėjus sovietų okupacijai. Ištremtieji kentėjo ne tik badą ir šaltį, juos kankino ir tėvynės ilgesys.

Prie paminklo kalbėjo ir atsiminimais dalijosi Vytautas Šeškevičius, Leonas Barutis, Aldona Milda Valatkienė.

Jie paminėjo, jog tų dienų įvykiai palietė daugelį šeimų, tad kol gyvi tragiškų įvykių liudytojai, birželio 14-oji bus prisimenama kaip viena juodžiausių mūsų šalies istorijos dienų. Prieš 78 metus mūsų tauta išgyveno didžiulę tragediją, tad dabar mokame vertinti laisvę, džiaugtis, kad galime gyventi ir kurti gražesnį, prasmingesnį gyvenimą .

Minėjimas baigėsi daina „Lietuva brangi“.

Po minėjimo daug birštoniečių kurorto bažnyčioje dalyvavo šv. Mišiose, kurios buvo aukojamos už buvusius tremtinius ir negrįžusius iš tremties.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close