Jaunieji restauratoriai Prienuose stovyklavo jau dešimtą kartą

Birželio 3–13 dienomis VšĮ „Meninė drožyba“ iniciatyva dešimtą kartą buvo surengta Jaunimo meninių, profesinių įgūdžių tobulinimo stovykla. Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba, partneriai – Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų ir ugdymo fakultetas ir Prienų rajono savivaldybė.

Stovykloje dalyvavo septyni jaunieji restauratoriai – Justino Vienožinskio menų ir ugdymo fakulteto studentai, jų vadovas Menų ir ugdymo fakulteto Dailės kūrinių konservavimo ir restauravimo studijų programos koordinatorius Bangutis Prapuolenis. Jems padėjo prieniškiai medžio meistrai.

Per dešimt dienų buvo restauruoti ir atnaujinti septyni medinės architektūros objektai Babtuose, Panevėžiuke ir Sitkūnuose (Kauno rajone), Prienų r. Mačiūnų piliakalnio žymeklis, medinės kiemo skulptūros būsimoje Prienų meno mokyklos ir vaikų darželio „Saulutė“ teritorijoje, VšĮ „Meninės drožyba“ teritorijoje esančios skulptūros bei kiti kūriniai.

Jau antrą kartą stovykloje dalyvaujanti Laura pasakojo, kad jai šioje stovykloje didžiausią įspūdį paliko Babtų bažnyčioje esančių šventųjų skulptūrėlių atnaujinimas. Pasak Lauros, skulptūrėlės buvo nudažytos balta spalva, tad jiems teko išsiaiškinti, kokia buvo šių stogastulpių originali spalva, atkurti šias spalvas ir išdrožti bei pritvirtinti trūkstamas detales. O visus darbus sunkino, žinoma, karštis. Juk perdažant skulptūras, padengiant jas apsauginėmis medžiagomis dažnai dirbama trijų metrų aukštyje, o apsaugai naudojami plastikiniai apsiaustai, kepurės.

Stovyklos uždarymo metu projekto vadovas, VšĮ „Meninė drožyba“ direktorius Algimantas Sakalauskas džiaugėsi, kad jau dešimtą kartą kartu su Kauno kolegijos studentais – būsimaisiais dailės kūrinių restauratoriais ir konservatoriais – atnaujina ir pailgina medinių skulptūrų amžių. Per dešimtmetį atnaujinta, konservuota ir restauruota beveik 300 objektų ne tik Prienų, bet ir kaimyniniuose Marijampolės, Kauno, Kėdainių rajonuose. A. Sakalauskas vylėsi, kad graži ir prasminga draugystė su studentais tęsis.

Už praktines ir teorines pamokas, dalijimąsi patirtimi, už nuoširdų rūpestį, pagalbą stovyklos organizatoriams dėkojo studentų koordinatorius B. Prapuolenis, pajuokavęs, kad į Prienus jau atvažiuoja kaip į namus.

Stovykloje dalyvavusiems studentams, jų kuratoriui ir VšĮ „Meninė drožyba“ meistrams dėkojo Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis bei VšĮ „Meninė drožyba“ direktorius A. Sakalauskas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close