Tradiciškai kiekvienais metais antrą birželio savaitgalį vykstanti Birštono kurorto šventė – vienas iš svarbiausių ir labiausiai laukiamų renginių. Trijų dienų šventės programa apima visas tris stichijas: žemę, vandenį ir orą, o šventėje kiekvienas randa sau kažką įdomaus. Šiemet šventės šūkis „Būk Birštone“ taip pat kvietė savaitgalį praleisti mūsų gražiajame kurorte, dalyvauti pramoginiuose, edukaciniuose, kultūriniuose bei sportiniuose renginiuose. O ko verta karšto oro balionų fiesta, kai padangė virš kurorto apylinkių pražysta įvairiaspalviais balionų kupolais…

Šventės renginiai prasidėjo dar ketvirtadienį

Kai kurie šventės renginiai prasidėjo dar ketvirtadienį. Birželio 6-osios popietę Birštono kultūros centre buvo atidaryta ir visuomenei pristatyta tradicinė paroda „Lietuvos spaudos fotografija 2019“, kuri į Birštoną atkeliauja tiesiai iš Vilniaus.

Po parodos pristatymo buvo atidarytas XXVII karšto oro balionų čempionatas, o vakare į padangę pakilo pirmieji balionai. Balionų skrydžiais galima buvo gėrėtis dar tris šventės dienas. Čempionate dalyvavo 35 oro balionai, tad vaizdas tikrai buvo nuostabus, ypač kai jie kilo vakare nuo Nemuno pakrantės, o prie jų prisijungė visas būrys parasparnių.

Nuotaikinga penktadienio programa

Birštono kurorto šventę nuspalvina šventinė eisena, kurioje žygiuoja visos savivaldybės įmonės, įstaigos bei bendruomenės. Šiemet visi šventės dalyviai buvo kviečiami puoštis mėlyna spalva, kuri simbolizuoja Nemuno vingius, mineralinio vandens šaltinius, gryną orą ir ekologiškumą.

Atžygiavus į savivaldybės aikštę, merė Nijolė Dirginčienė paskelbė šventės pradžią, linkėdama patirti gerų įspūdžių ir puikiai praleisti laiką Birštone.

Kaip ir kiekvienais metais kurorto šventėje dalyvavo daug svečių, tarp jų Prienų savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius bei užsienio svečių delegacijos iš Lenkijos, Vokietijos, Estijos ir Azerbaidžano.

Muzikinę programą penktadienio vakarą dovanojo Valstybinis pučiamųjų orkestras „Trimitas“ ir solistas Rafailas Karpis, atlikėja Jurga su grupe pristatė muzikinį projektą „Ten, kur tu – geriausios dainos“. Vakare daugelis kurorto gyventojų ir svečių ėjo pasižiūrėti kino filmo, demonstruojamo miesto stadione, o kiti įsijungė į orientacinį žaidimą „Apšviestas Birštonas“.

Poilsis derėjo su aktyviomis pramogomis

Šeštadienio rytas prasidėjo mankštomis ir jogos pratimais Kneipo sode, „Vytauto Mineral SPA“ terasoje, miesto stadione ir kalanetikos treniruotėmis prie „Eglės“ sanatorijos.

Kaip ir kiekvienais metais, amatininkai ir tautodailininkai mugėje siūlė savo įvairiausius gaminius. Kas norėjo pirko žuvies, sūrio ar mėsos gaminių, kiti ragavo įvairiausių saldumynų ir pyragų, alaus ar giros. Nemažai buvo gaminių iš lino ar vilnos, medžio drožinių, papuošalų iš odos ar akmenėlių, sidabro ir kt.

Šeštadienį gausiai atvykusius į Birštoną iš įvairių šalies vietų linksmino muzikinis KTU pučiamųjų grupės „The BrassBees“ kokteilis, vyko ansamblio „Jonis“ koncertas ir Birštono miestų-partnerių pasirodymai. Ypač buvo laukiami svečių pasirodymai, daug plojimų sulaukė ansamblis „Aipra“ (Azerbaidžanas) ir „Joldija“ (Nida).

Prie Birštono viešosios bibliotekos palapinėje, saugančioje nuo kaitrių saulės spindulių, vyko įtempti darbai – vaikai kūrė, piešė, tapė, entuziazmu užkrėsdami ir juos lydinčius vyresniuosius. Argi neįdomu pagamintą žuvelę ar kitą vandens gyvūną „įleisti“ į improvizuotus Nemuno vandenis, nurodant čia jo gyvenamąją vietą? Taigi visiems patiko kūrybinės dirbtuvės „Kas gyvena Nemune?“, kuriose vaikus ir suaugusiuosius mokė dailininkė Saulė Gylienė. Taip pat visi norintys galėjo kartu su dailininkėmis A. Kiudulaite ir E. Selena (Prancūzija) kurti ir „Pop-up“ knygą apie Birštoną.

Centriniame parke savo išmonę kūrybinėse dirbtuvėse „Zoologijos sodas“ rodė Birštono meno mokyklos mokiniai.

Sakraliniame muziejuje vyko meninių fotografijų, skirtų Birštono bažnyčios 110 metų sukakčiai, parodos atidarymas ir Juozo Tumo-Vaižganto metų minėjimui skirto kūrinio „Pilkojo gyvenimo diementai“ pristatymas, kuriame dalyvavo rašytojas A. Pakėnas ir aktorė O. Dautartaitė.

Šeštadienio vakarą Vasaros estradoje vyko šventinė fiesta – koncertavo Kauno bigbendas ir Povilas Meškėla, „Back To TheRoots“ su Baiba Skurstene bei grupė „Biplan“.

Tuo pat metu Antano Paduviečio bažnyčioje skambėjo sakralinė muzika, kurią atliko giedotojų grupė „Deprofundis“.

Vasaros estradoje ir visoje Nemuno pakrantėje žmonės galėjo stebėti Nemune vykstantį vandens motociklų čempionatą bei jachtų paradą, grožėtis balionais, klausytis koncertų. Šventę vainikavo vidurnakčio fejerverkai.

Centriniame miesto parke visą šeštadienį aktyvios veiklos rado šeimos su vaikais. Mažieji važinėjo dviračiais ir paspirtukais, išbandė įvairias lipynes ir treniruoklius. Bene įdomiausias dalykas šį kartą buvo traukinukas, kuriuo norėjo pasivažinėti ne tik vaikai…


„Birštono piknikas“, skirtas Pasaulio lietuvių metams

Sekmadienį, po titulinių Šv. Antano Paduviečio atlaidų, Birštono Vytauto parke vyko piknikas, skirtas Pasaulio lietuvių metams. Iš emigracijos į Birštoną pamažu grįžta birštoniečiai, čia savo ateitį planuoja ir iš kitų didmiesčių atvykę jauni žmonės. Tai paskatino į pikniką pakviesti kuo daugiau globalių birštoniečių, iš Birštono krašto kilusių, Birštoną mylinčių, įvairiuose pasaulio kampeliuose gyvenančių ir vienaip ar kitaip prie „Globalaus Birštono“ augimo prisidedančių žmonių. Pikniko metu vyko bendra diskusijų festivalio „Būtent!“ ir „City Alumni Birštonas“ diskusija, o pramogomis šeimoms su vaikais rūpinosi nuotaikinga Turizmo informacijos centro ir „Čiulba Ulba“ erdvė. Šio renginio metu paskelbta ir Birštono savivaldybės garbės ambasadorė Dovilė Lodaitė-Šafranauskė.

Šventė atėjo ir praėjo, tačiau geri įspūdžiai, įdomūs susitikimai ir renginiai dar ilgai išliks atmintyje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close