Gegužės 19 dieną Birštono sakraliniame muziejuje vyko šių metų Muziejų nakties akcijos „Muziejai kaip kultūros ašys: tradicijos ateitis“ renginiai.

Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) kasmet inicijuoja Tarptautinės muziejų dienos (gegužės 18 d.) renginius, o Prancūzijos kultūros ir ryšių ministerija – tarptautinės muziejų bendruomenės akciją „Europos muziejų naktis“. Į ją jungiasi ir Lietuvos muziejai. Akcija rengiama nuo 2005 m. Akcijos tikslas – parodyti muziejaus eksponatus naktį, kai paprastai muziejai nedirba, bei supažindinti su muziejais įvairių bendruomenių narius. Tą dieną organizuojami renginiai lankytojams nemokami.

Muziejų nakties programą Birštono sakralinis muziejus pradėjo nuotraukų albumo „Palaimintasis vyskupas kankinys Teofilius Matulionis“ pristatymu. Albumą pristatė knygos autorius Vaidotas Žukas. Jis dalijosi patirtimi, kaip sekėsi surinkti medžiagą, kaip geranoriškai į šią idėją atsiliepė palaimintojo giminės, paskolindami fotografijas, laiškus. Žinoma, patyrė ir sunkumų, susidūrė su iššūkiais. Nežiūrint visų išbandymų, rezultatas – puikus albumas. Autorius paminėjo, kad ruošia ir daugiau leidinių, susijusių su palaimintuoju Teofiliumi Matulioniu. Vaidoto Žuko iniciatyva yra įkurtas Palaimintojo Teofiliaus Matulionio labdaros ir paramos fondas, kuris rūpinasi palaimintojo Teofiliaus Matulionio vardo sklaida, leidinių leidyba.

Valanda klausant albumo autoriaus pralėkė akimirksniu. Autorius maloniai kvietė aplankyti Alantos dvarą, kuriame įkurta palaimintojo Teofiliaus Matulionio ekspozicija, ir jis yra jos vadovas.

Po albumo pristatymo buvo pristatyta tapytojo iš Klaipėdos Boriso Jokubauskio ikonų paroda. Parodos pristatyme dalyvavo pats autorius ir pasakojo apie ikonų tapymo technikos ypatumus, kurie labai skiriasi nuo paveikslų tapymo. Autorius tapydamas ikonas daug dėmesio skiria maldai, meditacijai, kas ir yra svarbiausia kuriant šį išskirtinį meną. Ikonų paroda veiks visą birželio mėnesį, maloniai kviečiame aplankyti.

Džiugu, kad Muziejų naktį savo balsais puošė dainininkės Inesa Sėmėnaitė-Rutkauskienė (sopranas) ir Laura Povilaitytė-Dranseikienė (mecosopranas). Solistės atliko lietuvių ir užsienio autorių dainas ir operų arijas.

Muziejaus naktį baigėme ekskursija po sakralinio muziejaus erdves. Ekskursijoje dalyvavo būrelis lankytojų, kurie domisi sakraline tema, dvasininkais, Bažnyčios istorija.

Muziejų naktis – tai galimybė ne tik susitikti su muziejaus bičiuliais, mylėtojais, bet ir galimybė padėkoti tiems, kurie išreiškia pasitikėjimą muziejumi dovanodami eksponatus. Juk muziejus be eksponatų ir lankytojų neegzistuotų. Dėkojome birštonietei Zitai Kamarauskaitei, kuri yra dovanojusi nemažą pluoštelį nuotraukų, liudijančių Birštono bažnyčios tradicijas.

Vakaras buvo puikus. Dėkojame tiems, kurie jungėsi ir dalyvavo viename ar kitame renginyje. Manau, kad visi lankytojai išėjo praturtėję žiniomis, praplėtę akiratį.

Birštono sakralinio muziejaus muziejininkė Daiva Valatkienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close