Literatūriniai vakarai vėl kvies susitikti Birštone

Ramios, malonios vasaros naktys;
Medžio užmigęs nejuda lapas;
Viskas nutilo, viskas nurimo,
Vienos tik žvaigždės mirkčioja, dega.

(Maironis)

Kasmet, kai Birštono horizontai pasipuošia vasara, o širdį užvaldo poetiška proza, Birštono viešoji biblioteka savo skaitytojus ir svečius kviečia mėgautis intelektualiais, literatūros ir meno derme garsėjančiais projekto „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2019 m.“ renginiais. Šiemet, pirmą kartą jo gyvavimo istorijoje, projektas tapo tarptautiniu ir žinią apie save skleis bei džiugins Punsko valsčiaus lietuvių literatūros mylėtojus.

Devintus metus vykstantis projektas keliaus per vasarą liesdamas skirtingus Lietuvos istorijos, kultūros elementus, supažindins su šiuolaikiniais pripažintais ir mylimais autoriais. Tradicinių literatūrinių-muzikinių renginių programą papildė ir patyriminiai, visiškai naujų kūrybinių formų renginiai: degustacija, videoinstaliacija, diskusijos, skaitymai tamsoje. Jie dalyvius įtrauks ne tik į meno ir istorijos procesą, bet ir leis visais kūno pojūčiais patirti poeziją.

Jau visai netrukus, birželio 1 d., Siponių bibliotekoje kviesime prisiminti istorinę lietuvių kovą už kalbą, kuri nepaprastai ryškiai vyko ir literatūroje, kartu su aktoriumi E. Stanciku ir smuikininke I. Klusaite. Birželio 13 d. Birštono kurhauze vyks vakaras, skirtas tremtiniui, ilgamečiam Birštono girininkui, savo kūryba, veikla ir gyvenimu įrašiusiam įsimintiną puslapį Birštono istorijoje, A. Vilkaičiui. Dalyvaus: aktorius P. Venclova, „Lapteviečių“ draugijos pirmininkas J. Markauskas, dr. D. Šeškauskaitė. Paskutiniame birželio mėnesio renginyje susitiksime su V. Diawara, susipažinsime su jos kūryba, gyvenimo vingiais. Vyks Rašytojų sąjungos leidyklos mugė.

Liepos mėnesį aktorė V. Kochanskytė, dainininkė G. Zeicaitė ir pianistė E. Zizaitė į Birštoną privilios tarpukariu populiarių muzikinių-literatūrinių salonų dvasią teatrine-muzikine impresija „Lietuviškų romansų vainikas“. Pripažintos poetės A. Žagrakalytės kūrybą kviesime ne tik pažinti susitikimu su pačia autore, tačiau ir patirti pojūčių vakare tamsoje su „Pojūčių teatru“. Dar vienas patyriminis-degustacinis vakaras bus skirtas rašytojui S. Moravskiui. Remiantis jo memuarais, bus apibendrintas ne tik Birštono kraštui būdingas kulinarinis paveldas. Dalyvaus prof. dr. R. Laužikas, hum. m. dr. R. Griškaitė, aktorius A. Bialobžeskis.

Rugpjūčio mėnesį lydėsime atviru diskusijų vakaru ir spektaklio „Pietinia kronikas“ ištraukų video peržiūra kartu su knygos autoriumi R. Kmita. Nestandartiška knyga apie praeitį įkvėps nestandartiškam pokalbiui apie dabartį. Taip pat pažymėsime poeto J. Strielkūno jubiliejų poezijos ir prisiminimų vakare kartu su aktore O. Dautartaite, poetu A. Pakėnu. Projektą baigsime aktoriaus V. Fijalkausko užburiančiu monospektakliu, skirtu Vaižgantui ir A. Smetonai.

Tikslų renginių laiką ir vietą galite sužinoti bibliotekos internetinėje svetainėje www.birstonas.mvb.lt arba „Facebook“ paskyroje Birštono viešoji biblioteka.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija ir Birštono savivaldybė.

Renginių metu bus fotografuojama ir / ar filmuojama, todėl informuojame, kad jūs galite būti matomi renginių nuotraukose ar vaizdo įrašuose, kurie gali būti paskelbti įvairiose medijos priemonėse.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close