13-osios tarptautinės Greitosios medicinos pagalbos žaidynės Birštone

Gegužės 23–25 dienomis birštoniečius ir kurorto svečius stebino gausybė greitosios pagalbos automobilių ir medikų, kurie teikė „pagalbą“ nukentėjusiesiems. Iš tikrųjų jokių nelaimingų atsitikimų, avarijų ar kitokių katastrofų Birštone nebuvo – čia vyko tarptautinės Greitosios medicinos pagalbos žaidynės ir taktinės medicinos mokymai. Tokios žaidynės Lietuvoje vyksta jau 13-ą kartą, o Birštone – pirmą.

Žaidynių atidarymas ir iškilmingas greitosios medicinos pagalbos automobilių paradas vyko penktadienį, gegužės 24 dienos rytą. Vaizdas iš tikrųjų buvo įspūdingas, nes niekada birštoniečiai dar nematė tokios daugybės automobilių ir medikų vienoje vietoje.

Žaidynių dalyvius ir svečius sveikino LR sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Odeta Vitkūnienė, Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos valdybos pirmininkas Nerijus Mikelionis, Krizių valdymo centro ir Šaulių sąjungos atstovai. Žaidynių organizatorius ir svečių iš užsienio delegacijas sveikino Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, kuri sakė, kad labai svarbu visą laiką kalbėti apie tai, jog visuomenė, bendruomenė turi būti pasiruošusi suteikti pagalbą, rūpintis vieni kitais, nebūti abejingi kito nelaimei.

Ir kiti sveikintojai kalbėjo apie greitosios medicinos pagalbos svarbą ir visų šių žmonių ypatingą misiją – suteikti medicinos pagalbą tuomet, kai to labiausiai reikia. Deja, šie atsakingą ir kilnų darbą dirbantys žmonės nėra vertinami taip, kaip turėtų, jų veidai nepuošia žurnalų viršelių…
Greitosios medicinos pagalbos žaidynėse dalyvavo per 300 dalyvių, 40 ekipažų iš Lietuvos ir užsienio. Šiose gražiose ir prasmingose žaidynėse varžėsi 32 mūsų šalies ekipažai, 2 komandos iš Vokietijos, po vieną iš Baltarusijos, Ukrainos ir Latvijos, o iš tolimojo Kazachstano buvo net 3 greitosios medicinos pagalbos komandos. Šiemet prie žaidynių prisijungė ir Lietuvos šaulių sąjungos nariai, ir Ukrainos karo specialistai, kurie turi sukaupę didelę patirtį dirbant karo ir ekstremaliomis sąlygomis.

Kiekvienai komandai teko atlikti 7 užduotis – dalyvauti masinės nelaimės vietoje, kurioje buvo imituojamas smurto protrūkis mokykloje, gaivinti pasikorusį žmogų ir neleisti nusižudyti jo draugei, priimti gimdymą ir išgelbėti kūdikį. Taip pat per vieną valandą kiekviena komanda turėjo apmokyti grupę moksleivių teikti skubią pagalbą ir tinkamai elgtis nelaimės akivaizdoje.

Kaip buvo paminėta atidarymo metu, šios žaidynės skirtos visuomenės švietimui ir mokymui, GMP specialistų profesinės kvalifikacijos tobulinimui, bendravimo ir bendradarbiavimo tarp institucijų skatinimui. Visas tris žaidynių dienas medikai intensyviai dirbo, demonstravo, kaip suteikti pirmąją pagalbą pakliuvusiems į sudėtingas situacijas, kaip elgtis su nukentėjusiais autoavarijose, nudegusiais, kaip tvarstyti ir elgtis su nukentėjusiais autoavarijose, kaip priimti sudėtingą gimdymą.

Žaidynių dalyviai ir žiūrovai (žmonės gatvėse labai domėjosi) susipažino su pažangiais pagalbos teikimo būdais ir metodais, kuriuos galės pritaikyti įvairių būklių nukentėjusiesiems, patekusiems į sudėtingas situacijas ir įvykius.

Paskutiniąją dieną buvo sukurta situacija, imituojanti skaudžią nelaimę gimnazijoje ir joje sunkiai nukentėjusius asmenis. Gelbėjantieji sužeistuosius privalėjo ne tik pademonstruoti įgytas žinias, bet ir nupasakoti medikams, kaip tiksliai buvo atliekami veiksmai suteikiant pirmąją pagalbą. Konkretus ir aiškus sužeistųjų būklės ir pagalbos apibūdinimas padeda specialistams priimti lemtingus sprendimus.

Iš tikrųjų kurorte vykęs toks didelis ir įspūdingas renginys nepaliko žmonių abejingų ir privertė susimąstyti ir apie savo sveikatą, greitosios medicinos pagalbos svarbą, ir kaip reikėtų pasielgti pamačius gatvėje susmukusį žmogų, kaip reikėtų gelbėti, kaip daryti dirbtinį kvėpavimą ar suteikti kitokią pagalbą. Visi kažką žinome, bet atsidūrę sudėtingoje situacijoje dažnai ir sutrinkame. O kartais tos kelios minutės, kol iškviečiama profesionali pagalba, gali būti lemtingos.

Gegužės 24-osios vakarą Birštono kultūros centre buvo paskelbtos geriausiai pasirodžiusios ir tiksliausiai užduotis atlikusios komandos.

Užsienio svečių kategorijoje laimėjo abi Vokietijos komandos. Mažųjų miestų kategorijoje pirmą vietą užėmė Panevėžio rajono GMP komanda, antrąją – Klaipėdos rajono savivaldybės PSPC GMP skyrius, o trečioji prizinė vieta atiteko Raseinių rajono GMP skyriaus ekipažui.

Didžiųjų miestų kategorijoje visas prizines vietas susišlavė kauniečiai.

Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynes organizuoja Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, UAB „Krizių tyrimo centras“, Lietuvos skubiosios medicinos draugija ir kiti partneriai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close