Birštono viešojoje bibliotekoje – nauja Technologijų ir mokslo erdvė

Kartu su bundančiu pavasariu Birštono viešojoje bibliotekoje pradėtas įgyvendinti įdomus ir prasmingas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuotas projektas „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“.

Juo siekiama plėtoti ir atnaujinti viešos prieigos kompiuterių ir interneto infrastruktūrą viešosiose bibliotekose, sudarant sąlygas gyventojams dalyvauti skaitmeninių kompetencijų ugdymo ir vietos skaitmeninio turinio kūrimo bei kitose skaitmeninės informacijos iniciatyvose.

Įgyvendinant projektą, daugiau nei 1200 viešos interneto prieigos taškų viešosiose bibliotekose ketinama atnaujinti kompiuterinę ir programinę įrangą. Planuojama, kad iki 2021 metų regionų centruose esančios bibliotekos turės galimybę pasiūlyti tokias technologijas, kurių gyventojai ar namų ūkiai dar neturi. Taip pat numatoma apmokyti naudotis įranga apie 3 tūkst. viešųjų bibliotekų darbuotojų, modernizuoti lankytojų, kurie naudojasi įrengtomis viešomis darbo vietomis bibliotekose, registravimo ir statistikos sistemą.

Bendradarbiaujant su projekto organizatoriais, Birštono viešojoje bibliotekoje jau įrengta nauja, jauki, kūrybiška Technologijų ir mokslo erdvė, kviečianti ir vaikus, ir suaugusius nemokamai išbandyti šiuolaikiškus robotikos bei programavimo rinkinius.

Balandžio 23 d., pasitinkant Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, kartu su šiuolaikinėmis technologijomis bei jų galimybėmis besidominčiais Birštono švietimo įstaigų ir savivaldybės atstovais, vaikais bibliotekoje džiaugsmingai atvertos dar dažais kvepiančios erdvės durys.

Projektą ir naujoves pristačiusi bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė pasidžiaugė nuostabia galimybe tobulinti bibliotekos paslaugas, pakviesti lankytojus į įdomias veiklas, pasiūlyti jiems puikią programavimo, robotikos ir konstruktorių bazę, 3D spausdinimo, dronų užsiėmimus, netrukus kviesiančias kūrybinio paketo, kurį sudarys negatyvų ir nuotraukų skaitmeninimo skeneris, rašalinis spausdintuvas nuotraukoms, 360 skeneris, Web tipo FHD kamera, grafinė planšetė ir kt., veiklas.

Iš arčiau su turimais rinkiniais susipažinti pakvietusios projektų iniciatorė, vadovė Solveiga Pempienė ir bibliotekininkė Ingrida Vaitkevičienė priminė, kad robotikos rinkiniai „Lego WeDo2“ 5-8 metų vaikams į biblioteką atkeliavo prieš 2 metus įgyvendinant projektą „Biblioteka – kūrybinių atradimų namai“. Robotikos dirbtuvėlės iki šiol vyksta sėkmingai, sulaukia didelio mažųjų susidomėjimo, tačiau juose dalyvauti gali ribotas skaičius dalyvių. Šiuo projektu sulaukta rinkinių papildymo, o nauji, sudėtingesni konstruktoriai yra ypač laukiami vyresniųjų.

Ypač džiuginantis momentas – užsimezgusi draugystė, bendradarbiavimas su Kauno technologijos universiteto Informatikos fakultetu. Renginyje taip pat dalyvavo, organizatorius sveikino KTU mokslo administratorė Giedrė Vasiljevienė, KTU projektą „Videogames 4 Teachers” pristatė KTU projektų iniciatorė Neringa Kelpsaitė, plačiau apie rinkinius papasakojo, jais sukurtą robotą pristatė ir į pirmąjį mikrovaldiklių programavimo užsiėmimą vaikus pakvietė KTU dėstytoja Lina Narbutaitė.

Technologijų ir mokslo erdvėje Jūsų laukia: robotikos rinkiniai „Lego WeDo2“ (5-8 m. vaikams), „Lego Mindstorms“ (nuo 10 m.); programavimo rinkiniai: „Micro:bit“ (nuo 8 m.), „Arduino“, (nuo 12 m.) „Raspberry“ (nuo 14 m.); konstruktoriai „Fishertechnik“ (nuo 10 m.).

Šiais rinkiniais gali naudotis visi norintys! Kviečiame tėvelius su vaikučiais, fizikos, chemijos, informatikos mokytojus ir moksleivius, studentus pasitikti naujoves kartu! ATEIKITE, KURKITE ČIA IR DABAR!

Jeigu išmanote programavimą ar domitės konstruktoriais, kviečiame prisidėti prie šaunios projekto įgyvendinimo komandos – SAVANORIAUTI.

Projektas finansuojamas iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos projekto 2 prioriteto „Informacinės visuomenės skatinimas“ 02.2.2-CPVA-V-524 priemonės „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close