Nepritarta tik vienam sprendimo projektui

Balandžio 26 dieną Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo 15 tarybos narių, kai kurie savivaldybės administracijos skyrių vedėjai bei įmonių ir įstaigų vadovai. Pagal darbotvarkę buvo numatyta apsvarstyti 31 klausimą ir 2 informacijas, tačiau vėliau buvo pridėti du papildomi sprendimų projektai.

Posėdžio pradžioje su gimtadieniais buvo pasveikintos tarybos narės Margarita Narakienė ir Kristina Justinavičienė. Su Medicinos darbuotojo diena Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė pasveikino taryboje dirbančius medikus, įteikė gėlių puokštes Jurgiui Januliui, Margaritai Narakienei, Aleksandrui Gorinui ir Dainai Zdanavičienei.

 

 

Išklausytos informacijos

Informaciją apie Birštono savivaldybės Šaltinėnų kaimo gyventojo Arnoldo Taujansko parašytą pareiškimą dėl vietinės rinkliavos nuostatų panaikinimo pateikė savivaldybės administracijos ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Stasys Revuckas.

Plačią ir išsamią informaciją apie savo veiklos galimybes pateikė AB LESTO plėtros skyriaus atstovas Gediminas Valančius. Ši bendrovė suinteresuota Birštone atlikti miesto gatvių apšvietimo tinklų renovaciją. Valančiaus pasakojo, kokie darbai būtų atliekami, jeigu jų akcinė bendrovė laimėtų paskelbtą konkursą Pasirašius energijos efektyvumo sutartį su savivaldybe, būtų ieškoma geriausių elektros tiekėjų. Pasak pranešėjo, LESTO su dukterinėmis įmonėmis išanalizuotų įvairius elektros tiekimo variantus, užtikrintų kokybišką priežiūrą, reagavimo į signalus laiką ir kt. Eksploatacijos kaštai sumažėtų 2-3 kartus. Tai leistų sutaupyti apie 50 proc. eksploatacinių išlaidų, nes garantuotas elektros taupymas numatytas energijos efektyvumo sutartyje.

Renovaciją LESTO stengtųsi atlikti kuo greičiau, per 2-3 metus. Pakeistų šviestuvus savomis ar skolintomis lėšomis, o darbus atliktų dukterinių įmonių, turinčių gerą patirtį ir gerus specialistus, pajėgomis. Anot G. Valančiaus, tokį projektą parengti reikia daug laiko, bet yra ir nemažai modelių pagal kuriuos galima padaryti greičiau.

LESTO atstovas pasiūlė tokį variantą, pagal kurį būtų galima šviestuvus pabandyti pakeisti vienoje gatvės pusėje (darbus atliktų savo sąskaita) ir atlikus stebėjimus bei skaičiavimus, galima būtų palyginti rezultatus ir įvertinti efektyvumą.

Birštono sporto ir laisvalaikio centro galimybių studiją ir projektinius pasiūlymus apteikė UAB „Tiksliforma“ architektas Donatas Laucius. 2013-2020 metais, kaip ir numatyta strateginiame plėtros plane, turėtų būti pastatytas modernus daugiafunkcinis sporto kompleksas su sporto salėmis, aikštynais ir kita infrastruktūra. Jau yra parengtas detalusis planas, paskirtas šiam tikslui žemės sklypas.

 

Įstaigų veikloms pritarta

Birštono savivaldybės administracijos Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Pranas Cvilikas tarybai pateikė sprendimų projektus dėl VĮ „Tulpės“ sanatorijos, VĮ Pirminės sveikatos priežiūros centro, UAB „Birštono šiluma“ ir UAB „Birštono vandentiekis“ 2012 m. veiklos. Kadangi tarybos nariai komitetuose buvo išklausinėję jų vadovus, diskusijų dėl jų atlikto darbo ir perspektyvų nekilo. Tarybos nariai vienbalsiai pritarė ir savivaldybės administracijos direktoriaus Valentino Vinco Revucko ataskaitai apie praėjusių metų veiklą.

 

Vandens kainų didinimui nepritarta

Darbotvarkėje buvo pateiktas svarstyti sprendimo projektas dėl UAB „Birštono vandentiekis“ tiekiamo geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainų nustatymo ir Birštono savivaldybės tarybos2008 m. rugsėjo 29 d. sprendimo Nr. TS-186 1 punkto pripažinimo netekusiu galios.

Prieš šio sprendimo priėmimą pasisakė socialdemokratų frakcijos narė Daina Zdanavičienė, kuri teigė, kad geriamojo vandens kainos padidinimas bent ketveriems metams pablogintų savivaldybės gyventojų materialinę gerovę. Reikia ieškoti galimybių ir sprendimų, kad vandens kaina nekiltų. Tarybos narys Aleksandras Gorinas pastebėjo, kad vargu ar kas norėtų pritarti kainų didinimui, bet tai nuo tarybos sprendimo nelabai priklauso. Vicemeras Juozas Aleksandravičius irgi nesuteikė ateičiai vilčių – su Valstybine kainų komisija nepasiginčysi. Reikia galvoti, kaip mažinti patiriamus vandens nuostolius. Situaciją bandė aiškintis ir Stanislovas Martinaitis bei Vytautas Šuškevičius, kurie domėjosi kainų skaičiavimu ir nuotekų kainų skirtumu Prienuose ir Birštone.

Į iškilusius klausimus atsakė UAB „Birštono vandentiekis“ direktorius Cezaras Pacevičius, sutikdamas, kad reikia ieškoti kitų galimybių, mažinti infiltraciją.

Situacija šiek tiek turėtų pasitaisyti, kai padidės vandens vartotojų skaičius. Bet visiems buvo suprantama, kad anksčiau ar keliais mėnesiais vėliau geriamojo vandens kaina bus peržiūrėta, ir beveik aišku, kad ji bus didesnė. Nors ir taip Birštono savivaldybėje vanduo nėra pats pigiausias. Šį kartą sprendimo projektui pritarta nebuvo.

 

Dėl patalpų nuomos ir nuomos sąlygų

Tarybos nariai sutartinai balsavo, kad reikia šiek tiek pakeisti patalpų nuomos sąlygas, kad atsirastų daugiau norinčiųjų investuoti Birštone. Vienbalsiai buvo pritarta sprendimui dėl sanatorijos „Tulpė‘ pastato B. Sruogos g. Nr. 5 ir savivaldybei priklausančio pastato-sandėlio B. Sruogos g. 4b nuomos sąlygų keitimo, o taip pat ir dėl senojo restorano nuomos.

Posėdžio metu buvo pritarta pratęsti2008 m. rugpjūčio 7 d. Birštono gimnazijos negyvenamųjų patalpų ir kito materialiojo turto nuomos maitinimo paslaugoms teikti sutartį.

 

Perduotas ir priimtas turtas

Autobusą Mersedes Benz Sprinter 308 nutarta perduoti Birštono gimnazijai valdyti ir naudoti pagal panaudos sutartį.

Įrengus ir sutvarkius sporto aikštynus, savivaldybė perduoda sporto centrui valdyti, naudoti ir disponuoti patikėjimo teise.

 

Merės veikos ataskaita

Savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė tarybos nariams pateikė išsamią savo ir savivaldybės tarybos veiklos ataskaitą už praėjusius metus.

Savo ataskaitinį pranešimą merė pradėjo nelinksma gaida apie demografinę situaciją – savivaldybės gyventojų skaičius, kaip ir visoje šalyje, mažėja.

Tačiau malonu, jog Birštono savivaldybėje vykdoma daug ir įvairių projektų, kurių vieni jau užbaigti, kiti baigiami, o nauji pradedami. Tai, be abejo, kurortą daro patrauklesnį ne tik mūsų gyventojams, bet ir atvykstantiems svečiams.

Savivaldybės vadovė pasidžiaugė, kad pavyko ministerijose „pramušti“ kai kurių objektų statybą, kad lengviau randama kalba su Vyriausybe.

Merė pristatė vykdomus tarptautinius ir regioninius projektus, savivaldybės kasmetinį biudžetą, naudojamas lėšas, gyventojams ir smulkioms bei vidutinėms įmonėms suteikiamas lengvatas, o taip pat ir privačias investicijas.

Nemažai dėmesio savivaldybės vadovė skyrė turizmui ir informacinio turizmo centro veiklai, naujų klientų pritraukimui.

Pranešime paminėta, kad sunkiau sekasi įgyvendinti EKO miesto projektą, kurį teks pakoreguoti. Paliesta ir daugiabučių renovacijos tema.

Merė atkreipė dėmesį, kad aktyviai ir gerai dirba kaimų bendruomenės, kurios organizuoja kultūrinius renginius, dalyvauja talkose.

 

Kiti klausimai

Tarybos posėdžio metu buvo priimti sprendimai dėl licencijų verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, licencijų verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais formų patvirtinimo ir kai kurių Birštono savivaldybės tarybos sprendimų pripažinimo netekusiais galios. Taip pat vienbalsiai pritarta dėl savivaldybės žemės ūkio rėmimo fondo nuostatų papildymo, dėl pritarimo Alytaus regiono atliekų tvarkymo plano 2014-2020 m. projekto, o taip pat dėl Birštono savivaldybės studijų rėmimo fondo vienkartinių stipendijų paskyrimo 27 pažangiems studentams. Posėdyje buvo priimtas sprendimas dėl Birštono teritorijos dviračių, riedučių ir lygumų slidinėjimo trasų specialiojo plano pakeitimo.

Tarybos nariai be diskusijų priėmė sprendimą ir dėl Birštono savivaldybės kelių priežiūros ir plėtros programos2013 m. tikslinio finansavimo lėšų paskirstymo.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close