Apie Šventąjį Tėvą Pranciškų

Praėjusį ketvirtadienį Birštono sakraliniame muziejuje lankėsi brolis kunigas Paulius Saulius Bytautas. Susitikime su muziejaus lankytojais kalbėjo tema „Jorge Mario Bergoglio – Popiežius Pranciškus“.

Išrinkus naują Šventąjį Tėvą, visam tikinčiųjų pasauliui smalsu sužinoti, koks buvo jo kelias iki Šventojo sosto, koks tai žmogus ir kokios jo gyvenimo vertybės, kodėl jis pasirinko Pranciškaus vardą, kokių permainų galima tikėtis tikintiesiems.

Visi tikintieji žino, kad atsistatydinus popiežiui Benediktui XVI, šių metų kovo 13 d. įvykusios konklavos metu buvo išrinktas naujas Romos katalikų bažnyčios vadovas popiežius Pranciškus. Kas jis, kodėl pasivadino neįprastu jėzuitams vardu?

Kaip paminėjo svečias, Pranciškus tarp visų popiežių dinastijos yra pirmasis ne europietis, o iš Lotynų Amerikos. Kadangi Jorge Mario Bergoglio yra jėzuitas, buvo tikimasi kitokio vardo. Visgi kai kurių žmonių, išmanančių religiją, nuomone, šis vardas buvo pasirinktas lyg duoklė italams. Pagal įsitikinimus ir vertybes jis artimas Pranciškui Asyžiečiui. Rytų bažnyčia taip pat pripažįsta ir gerbia šį šventąjį, tad galima tikėtis ir šiokio tokio katalikų pasaulio atgimimo, simbolizuojančio Renesanso epochos pradžią.

Brolis Paulius pasakojo, kad tik ką išrinktas popiežius neužsidėjo palijos, kaip tai priklausė, o iš karto išėjo į balkoną ir paprašė žmonių jį palaiminti. Paminėjo ir tokią pikantišką detalę: popiežius pirmiausia paskambino savo laiškanešiui, kad neneštų laiškų senuoju adresu.

Atėjusieji į susitikimą sužinojo gana daug įdomių dalykų apie Šventojo tėvo naudojamą atributiką. Kas tai yra tiara, ką simbolizuoja lazda su kryžiumi. Įdomu buvo išgirsti, kad naujasis Pontifikas atsisakė palijos, kad nori važinėti viešuoju transportu. Tačiau Šventajam Tėvui reikalinga ypatinga apsauga. O kodėl Vatikane sargybą eiti ir saugoti Popiežių gali tik šveicarai?

Tarnybą prie Šventojo sosto eina per 100 nuo1506 m. Julijaus II įkurtos šveicarų gvardijos kariūnų, kuriais gali tapti tik išvaizdūs, ne mažiau kaip174 cmūgio, neperkopę trisdešimtmečio šveicarai katalikai. Jų tarnyba trunka 25 mėnesius. Tradicinis šveicarų gvardijos šūkis „Acrtiter et Fideliter“ reiškia: tarnauti drąsiai ir atsakingai. Nauji gvardiečiai prisiekia kasmet gegužės 6-ąją, mat šią dieną 1527 m., gindami popiežių Klemensą VII nuo imperatoriaus Karolio V kariaunos, žuvo 147 šio korpuso kariai. Tikriausiai gyvybę už popiežių paaukotų ir dabar Šventąjį Tėvą saugantys gvardiečiai.

Kaip pastebėjo brolis Paulius, Popiežius yra toks pats žmogus kaip ir mes visi, su savo dorybėmis ir ydomis,

O kaip jis atėjo iki paties garbingiausio posto žemėje?

– Pirmiausia reikia pajusti pašaukimą į kunigystę ir tik tada pradedi savo kelią link Dievo. Popiežiaus Pranciškaus atveju didelį vaidmenį suvaidino ir šeima, kurioje buvo stipri religingumo dvasia, lydėjusi nuo pat vaikystės Italijoje. Pranciškus laikomas šios šalies globėju. Iki išrinkimo Popiežiumi jis buvo Buenos Aires arkivyskupas, ir šias pareigas ėjo nuo 1996 m. Kad kunigą išrinktų vyskupu, reikia nemažai rekomendacijų, nunciatūra surenka nemažai žinių (anketų, laiškų) apie asmenį. Tokia yra tvarka: kunigas – vyskupas – arkivyskupas – kardinolas. Kardinolas – tai titulas, kuris nesuteikia valdžios, bet suteikia teisę būti išrinktam popiežiumi, – pasakojo svečias.

Labai daug įdomių dalykų pasakojo brolis Paulius, tad baigiantis renginiui nesinorėjo su juo atsisveikinti. Bet jis pakvietė visus atvykti į labai gražią šv. Jurgio bažnyčią Kaune, kur būsime maloniai priimti.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close