Viešnios iš Ispanijos domėjosi sveikatos priežiūros ir slaugos klausimais

Gegužės 18 dieną Birštono savivaldybėje viešėjo dvi Ispanijos sveikatos priežiūros atstovės, slaugytojos, dalyvaujančios HOPE mainų programoje. Ši slaugos specialistų mainų programa pradėta organizuoti nuo 1981 metų. Mainų programos esminis tikslas – skatinti keitimąsi žiniomis ir patirtimi visoje Europos Sąjungoje. 

 

Programos dalyviai turi puikią galimybę gauti neįkainojamą mokymą ir patirtį iš įvairių šalių ligoninių ir sveikatos priežiūros specialistų. Keitimasis žiniomis ir gerąja patirtimi slaugos specialistams padeda geriau suprasti sveikatos priežiūros ir ligoninių sistemą Europoje, mokytis ir keistis geriausia praktika.

Susitikime su slaugytojomis iš Ispanijos dalyvavo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys, savivaldybės gydytoja Eglė Grinevičienė, Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vilma Burbienė ir skyriaus specialistės bei BĮ Nemajūnų dienos centro atstovai.

Reikia paminėti, kad šį susitikimą organizavo ir puikiai vertėjavo LSMUL KK Endokrinologijos klinikos slaugos vadovė, Prienų-Birštono diabeto klubo „Versmė“ pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė.
Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vilma Burbienė supažindino susitikimo dalyvius su savivaldybės socialinių paslaugų statistika, teikimo galimybėmis Birštono savivaldybėje.

Slaugytoja Maria Isabel, universitetinės ligoninės urologijos skyriaus slaugytoja, turinti ir teisinį išsilavinimą, plačiau pristatė Ispanijos (Katalonijos) sveikatos priežiūros modelį, kaip jis veikia realiame gyvenime, su kokiomis problemomis tenka susidurti.

Slaugytojos iš Ispanijos pasidalijo savo šalies patirtimi teikiant sveikatos priežiūros ir socialines paslaugas. Šios paslaugos pacientams teikiamos komandinio ir tarpdisciplininio bendradarbiavimo pagrindu. Asmuo gauna kokybiškesnes ir lengviau prieinamas paslaugas. Kaip pažymėjo Maria Isabel, tai skatina ligonį būti labiau atsakingam už savo ligą.

Ispanijoje, Katalonijos krašte, slaugytojams tenka atsakingas darbas – jie turi daugiau teisių, gali komentuoti gydytojų diagnozę bei tyrimų rezultatus. Slaugytojai rengia grupinius mokymus sergantiesiems lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, teikia paslaugas šeimoms, turinčioms tik gimusių kūdikių iki 1 mėn., vėliau, augant vaikui, irgi teikiamos paslaugos ir konsultacijos. Slaugytojai atlieka raidos monotoringą ir kitus kūno matavimus.

Ispanijoje tiek suaugusieji, tiek vaikai ir paaugliai gali gauti informaciją per socialinius tinklus, aptarti iškylančias problemas.

Vienas iš svarbesnių slaugytojų uždavinių yra smurto namuose prevencija. Slaugytojai bendrauja ir su socialiniais darbuotojais, o pastebėję ar įtarę smurto atvejus – apie tai informuoja.

Tiek Maria Isabel, tiek Romo Valdivieso domino lėtinių neinfekcinių ligų edukacija ir slaugytojų veikla Lietuvoje. Viešnios iš Ispanijos buvo susitikusios su diabeto klubo nariais, aptarė svarbesnius klausimus, išklausė pageidavimus ir pastebėjimus, taip pat lankėsi Nemajūnų dienos centre.

„Mūsų viešnios susidarė gerą įspūdį apie teikiamas integralios slaugos ir dienos centro paslaugas šeimoms, negalią turintiems asmenims. Jos ypač susižavėjo sporto infrastruktūra, matė, kad vaikai skatinami dalyvauti sportinėje veikloje, ugdomas fizinis aktyvumas, kuriami socialiniai ryšiai. Darbuotojų kompetencija leidžia teikti kokybiškas paslaugas, kuriomis noriai naudojasi Birštono savivaldybės gyventojai. Šis bendradarbiavimas su LSMU specialistais ir užsienio ekspertais stiprina ryšį tarp mokslu grįstų įrodymų ir realaus paslaugų įgyvendinimo“, – sakė Birutė Bartkevičiūtė.

Sveikatos priežiūros atstovės iš Ispanijos domėjosi integralios pagalbos prieinamumu ir kliento bei artimųjų pasitenkinimu paslaugomis. Atstoves nustebino išplėtota centro infrastruktūra ir platus socialinių paslaugų spektras.
Ispanės džiaugėsi suteikta puikia galimybe iš arčiau susipažinti su savivaldybėje teikiamomis socialinėmis ir sveikatos priežiūros paslaugomis. Lietuvoje įgytą patirtį jos pristatys Švedijoje birželio mėnesį vyksiančiame HOPE ataskaitiniame suvažiavime.

HOPE programos dalyvių iš Ispanijos tikslas buvo susipažinti su Birštone teikiama integralia slauga, išgirsti pacientų bei artimųjų nuomonę. Tiek pacientai, tiek artimieji yra labai patenkinti teikiamomis paslaugomis. Tačiau negalią turinčių asmenų šeimos nariai pasigenda platesnio paslaugų spektro, psichologinės pagalbos, reabilitacijos paslaugų į namus asmenims, turintiems sunkią negalią – tokios paslaugos jau turėtų būti teikiamos valstybiniu lygmeniu. Ispanės džiaugėsi B. Bartkevičiūtės vadovaujamo klubo veikla, rūpinimusi pacientais, organizuojamais klubo narių mokymais – tai siejasi su HOPE šių metų programos pagrindiniu tikslu „Sveikatos priežiūros kokybės gerinimas remiantis pacientų kompetencijomis ir patirtimi. Ar mes pasiruošę?“

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close