Skaitytojo laiškas. Birštono futbolas ir jo bėdos.

Pasidalinti savo nuomone apie Birštono futbolo reikalus paskatino balandžio 17 d. Birštono savivaldybėje vykusios diskusijos (dalyvavo Birštono savivaldybės merė, Administracijos direktorius, Sporto centro direktorius).

Mano siūlymu, į susirinkimo darbotvarkę buvo įtrauktas klausimas dėl Birštonui atstovaujamos futbolo komandos reikalų, nes nusigyvenome tiek, kad 2018 m. Alytaus apskrities futbolo federacijos vykdomose varžybose Birštono futbolo komanda dalyvaus ne visos sudėties (normali komanda), bet tik 7 prieš 7 (ir bus žaidžiama ne visoje aikštėje). Tačiau tame susirinkime nieko nenusprendėme, tik sukėliau merės pasipiktinimą, kai priminiau, kad Prienų–Birštono „Vytauto“ krepšinio klubui sugebame skirti 20 tūkstančių eurų paramą, bet Birštono futbolo komandai paramos nereikia. Supratau, jeigu tau rūpi Birštono futbolas, tai tu ir rūpinkis.

Man tikrai rūpi Birštono futbolas, nes jį (ne tik tinklinį) man įskiepijo mano kūno kultūros mokytojas Birštone Juozas Vyšniauskas. Atmintyje dar gyvi malonūs prisiminimai iš moksleivių futbolo varžybų, kurių buvo nemažai. Nuo dešimtos klasės įsiliejau į suaugusiųjų Birštono ,,Tulpės“ futbolo komandą kartu su klasioku Juozu Miniausku, a.a. Romu Tankevičiumi, a.a. Petru Albertavičiumi, Vytu Gudelevičiumi. Žaisdamas Vilniaus ,,Šviesos“ futbolo komandoje, sugrįždavau į Birštono futbolo komandą, vėliau daug metų žaidžiau už ,,Versmės“ futbolo komandą.

Man rūpėjo ir rūpi Birštono stadiono būklė. Birštono valdžios žmonėms nepatiko mano kritika dėl stadiono futbolo vejos kokybės po jo rekonstrukcijos, nes pradžioje veja buvo prasta, gruntas labai kietas ir tik sporto centro direktoriaus ir jo darbuotojų didelėmis pastangomis pavyko padaryti futbolo veją dabar jau geros kokybės. Tačiau projektuojant stadioną ir vykdant stadiono rekonstrukciją mes nesugebėjome pasiekti, kad futbolo aikštės išmatavimai atitiktų reikalavimus, kad persirengimo kambariai būtų didesni.

Birštono sporto centre yra futbolo sekcija, dirba treneris su vaikais (ruošiama futbolo pamaina). Šis treneris ir ankstesnis treneris rūpindavosi ir pagrindine futbolo komanda ,,Birštonas“, bet, matyt, per mažai dėmesio buvo skiriama iš sporto centro, papildomai nemokama už darbą su pagrindine futbolo komanda. Žaidėjai iš aplinkinių vietovių, ankstesniais metais žaidę už Birštoną, anot sporto centro direktoriaus, šiais metais atsisakė atstovauti Birštonui. Jie atstovaus FK ,,Prienai“ ir žais Kauno apskrities futbolo federacijos pirmenybėse.

Jau ne pirmi metai kalbu ir prašau Birštono savivaldybės skirti daugiau dėmesio ir pagalbos Birštono futbolui per sporto centrą, kalbėjausi su sanatorijų ir kitų įstaigų vadovais, kai kuriais verslininkais dėl paramos. Bendromis pastangomis, pradėdami nuo vaikų futbolo, ruošdami pamainą pagrindinei futbolo komandai, užsibrėždami tam tikrus tikslus keletui metų į priekį, galėtume suburti geriausius futbolininkus iš aplinkinių vietovių ir turėtume stiprią futbolo komandą, kuri žaistų aukštesnėje lygoje. Taip sukurtume šventę futbolo sirgaliams, stadionas būtų pilnas.Tapkime šio krašto futbolo centru, koncentruokimės į futbolą. Pasaulyje futbolas yra pirmaujanti sporto šaka. Birštone galėtų treniruotis, ruoštis stipriausios Lietuvos futbolo komandos, jų nariai sanatorijose po sunkių treniruočių atgauti jėgas. Išnaudokime tai.

 

Keletas gražių prisiminimų apie Birštono futbolą, kurio ištakos prasideda nuo 1933 m. kartu su šviesaus atminimo Vincu Laukevičiumi. Jis buvo Birštono futbolo pradininkas, žaidėjas ir treneris, komandos organizatorius ir siela, Birštono futbolo metraštininkas, didis Lietuvos patriotas.

Nuotraukoje – ,,Tulpės“ futbolo komanda, 1968 m. iškovojusi Prienų rajono futbolo čempionų vardą: I eil. iš kairės: Juozas Paukštys, Vytas Gudelevičius, su taure vartininkas Petras Albertavičius, Juozas Miniauskas, Romas Tankevičius. II eil. stovi Vilius Pranckevičius, Romas Polikauskas, Vacys Lankevičius, Jonas Cinkutis, Vidas Cinkutis, Vytautas Šeškevičius, Algirdas Taraškevičius ir komandos vadovas Vincas Laukevičius.

Tulpės“ komanda buvo daugkartinė rajono čempionė ir rajono taurės laimėtoja, 1969 metais prasidėjusio tradicinio Lietuvos kurortinių miestų futbolo turnyrų nugalėtoja.

Nuotraukose ,,Versmės“ futbolo komanda

Gražiausi Birštono futbolo pasiekimai ir laimėjimai siejami su ,,Versmės“ komandos vardu. 1973 m. sanatorijai ,,Versmė“ pradėjus vadovauti futbolo entuziastui Aleksandrui Gorinui, tais pačiais metais buvo suburta pajėgi ,,Versmės“ futbolo komanda. Į komandą sugrįžo buvę birštoniečiai: Kėdainių ,,Nevėžio“ ir Alytaus ,,Dainavos“ komandose žaidęs Romas Tankevičius, Kauno ,,Politechnikos“ ir Ukmergės ,,Vienybės“ komandose rungtyniavęs Algis Žiūkas, retkarčiais sugrįždavo ir buvęs Vilniaus ,,Žalgirio“ meistrų komandos žaidėjas Juozas Miniauskas. Į ,,Versmės“ komandą buvo pakviesti ir stipriausi Prienų ir Jiezno žaidėjai. Į Birštoną atsikėlė gyventi ir komandoje žaidė patyrę futbolininkai, tokie kaip buvęs Kauno ,,Politechnikos“ žaidėjas Rimas Bukartas, vėliau – Vytas Bekeris, rungtyniavęs Kauno ,,Limos“ ir kitose Kauno komandose.

Mes, futbolininkai, jautėme ir miesto vadovų, ir atsakingų sporto organizatorių paramą bei palaikymą. Dabar, deja ,apie tai galime tik pasvajoti.

 

 Birštono savivaldybės tarybos narys Vytautas Šeškevičius

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close