DAINŲ ŠVENTĖ 2018. Dainų šventė kvies vaikus domėtis liaudies dailės tradicijomis

Net 100 liaudies dailės tradicijas bei jų interpretacijas atspindinčių kūrinių pirmąjį balandžio savaitgalį pristatė moksleivių konkurso „Sidabro vainikėlis“ regioninės parodos dalyviai Širvintų kultūros centre. Nagingiausių jaunųjų Lietuvos meistrų, „Sidabro vainikėlio“ laureatų, darbai papuoš jau šią vasarą vyksiančios Dainų šventės Liaudies meno parodą.

Konkurso atranka Aukštaitijoje aukštai kilstelėjo kokybės, tradicijos, darbštumo bei išradingumo kartelę, jaunieji tautodailės meistrai nepamiršo nieko, kas įrašyta tautodailės tradicijų knygose. Keramika, paprotinė dailė, išsiskleidusi šiaudiniais sodais, margučiais ir verbomis, medžio drožyba, įvairiausias atlikimo technikas – siuvimą, siuvinėjimą, vėlimą, mezgimą, audimą – pristatantys tekstilės dirbiniai, medžio raižiniai bei karpiniai – tokią amatų puokštę surišo jaunieji meistriukai.

Pirmieji parodos nugalėtojai atrinkti iš ypač plačios ir stiprios karpytojų grupės: į baigiamąją parodą iškeliavo šešiolikmetės Livijos Žilėnaitės iš Ignalinos (mokytoja Nijolė Trinkūnienė) originalių siužetų karpinių kolekcija bei penkiolikmetės karpytojos Ernestos Paslauskaitės (mokytoja Audronė Krikščionaitienė) iš Ignalinos rajono kontrastingų gyvybės medžio variacijų rinkinys.

Prie grafiško dueto prisidėjo aštuoniolikmetė Adelė Bražėnaitė iš Utenos (mokytoja Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė), konkurse dalyvaujanti su prabangiai retenybei priskiriamais medžio raižinių atspaudais. Tradicinės formos medinę rankšluostinę sumeistravęs septyniolikmetis Arnoldas Keibas (mokytoja Dalia Gilienė) iš Anykščių tapo ketvirtuoju „Sidabro vainikėlio“ finalininku. Paskutinės, neabejotinai vienos įspūdingiausių, – jaunučių audėjų duetas iš Anykščių. Trylikametė Ugnė Taurelytė ir dvylikametė Eglė Pipiraitė (abi mergaites moko Dalia Bernotaitė-Janušienė) surinko tradicinių audinių kolekcijas – nuo lovatiesių iki rankšluosčių.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro organizuojamas konkursas „Sidabro vainikėlis“ vyksta jau šeštąjį kartą. Jaunieji kūrėjai ne tik varžosi dėl geriausiųjų vardo, simbolinių ,,Sidabro vainikėlio“ prizų, bet ir yra skatinami tobulinti savo žinias, meninius gebėjimus, dailiųjų amatų įgūdžius.

Geriausi jaunųjų liaudies meistrų darbai, atrinkti iš regioninių parodų, bus pristatyti Lietuvos dainų šventėje liepos 2 d. Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje atsidarysiančioje tradicinėje liaudies meno parodoje.

Vaikų domėjimąsi liaudies tradicijomis skatins ir Dainų šventės Vaikų amatų miestelis, kurio atidarymas vyks liepos 2 d. 14 val. prie Valdovų rūmų. Tai kelias dienas veikianti visiems, ypač šeimoms ir vaikams, atvira erdvė, kurioje bus demonstruojama, kaip gimsta senieji lietuvių menai bei amatai ir jų mokoma. Šių kūrybinių dirbtuvėlių mokytojais taps ne tik žymiausi šalies meistrai, pedagogai, bet ir talentingi vaikai, savo gebėjimus atskleidę „Sidabro vainikėlio“ konkurse.

LNKC

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close