Lietuvos šimtmečio puslapiai

Prienų krašto muziejuje atidaryta Lietuvos archyvų paroda „Lietuvos šimtmečio puslapiai“.

Parodų salėje įsikūrė 50 šviečiančių kubų, kiekviename iš jų – nuotraukos ir dokumentai, primenantys, kaip mes gyvenome, ką patyrėme ir ko pasiekėme per 100 metų nuo 1918 m. vasario.

Šią parodą, pasitikdami atkurtos Lietuvos šimtmetį, iš savo fondų parengė Lietuvos valstybės archyvai. Buvo planuojama atrinkti tik 100 dokumentų ar nuotraukų – po vieną, atspindintį vienerius metus, tačiau parodoje yra 200 eksponatų, atspindinčių 100 svarbiausių įvykių. Ir juos, kaip pasakojo organizatoriai, atrinkti iš milijonų buvo labai sunku. Nuotraukas ir dokumentus parodai rinko visi šalies archyvai, kai kurias fotografijas skolino privatūs asmenys ir įstaigos.

Parodos atidarymo metu Kauno regioninio valstybės archyvo direktorius Gintaras Dručkus džiaugėsi, kad archyvai atvėrė savo fondus ir pristato tai, ką, jų manymu, turi geriausia ir įdomiausia.

„Žinoma, tai yra subjektyvu. Nesitikėkite, kad pamatysite 100 įvykių, kuriuos juos laikote šimtmečio svarbiausiais. Tikiu, kad kiekvienas parodos lankytojas ras, kas jam svarbu ir aktualu, nauja ir įdomu, kad parodos eksponatai paskatins pačius lankytojus pasijusti akistatoje su savo valstybe, savo istorija ir savimi pačiu. Jei paroda ne tik supažindins su istorija, bet ir paskatins susimąstyti, rengėjų tikslas bus pasiektas“, – sakė G. Dručkus.

Parodoje eksponuojamose nuotraukose yra ir su Prienais susijusių asmenybių – Juozas Zdebskis, Sigitas Tamkevičius ir Juozas Lukša-Daumantas (Skirmantas).

Parodos atidaryme dalyvavo Kauno regioninio valstybės archyvo direktorius Gintaras Dručkus, Literatūros ir meno archyvo direktorius Juozapas Blažiūnas, Marijampolės archyvo vedėjas Rimvydas Urbonavičius, parodos kuratorė Vaida Jonušytė, Prienų rajono savivaldybės mero patarėja Jūratė Zailskienė.

„Netikėtas parodos formatas ir informacijos pateikimas, žaismingumas, inovatyvumas – pirmi įspūdžiai, kurie apima pasižvalgius į parodos eksponatus. Čia kiekvienas, kuris jaučiasi Lietuvos dalimi, pasijus ypatingu“, – kalbėjo J. Zailskienė.

Paroda vasario mėnesį buvo atidaryta Vilniaus Rotušėje, po to mėnesį svečiavosi Alytuje, o Prienuose veiks iki balandžio 30 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close