Tikėti ar netikėti. Horoskopai kartais klysta

Prieš tūkstančius metų labiausiai gerbiami buvo tie, kurie galėdavo teisingai patarti, paguosti pažadais apie šviesų rytojų. Tie, kurių pažadai išsipildydavo, užsitarnaudavo ne tik garbę, bet ir dosnų atlygį. Rizikingas, tačiau užtikrintas  verslas. Pranašu norėdavo tapti kone kiekvienas, tačiau ne visi turėdavo tam gabumų.

Per kelis tūkstančius metų pasikeitė pranašų pavadinimai, pasikeitė jų apranga, pasikeitė ir statusas visuomenėje. Tačiau pranašavimo metodai, įrankiai ir klientai liko nepakitę. Yra trys pagrindiniai ateities, praeities ir esamojo laiko numatymo būdai. Pirmasis – kortos. Turbūt ne vienas apie šį būdą girdėjęs, daug kas ir aplankęs  moteriškes, kurios kortomis išburia ateitį. Apie pokalbius su dvasiomis daugelis žinome iš filmų bei vaikystės būrimų. Vienas iš populiariausių ir plačiausiai naudojamų – pranašavimas iš žvaigždžių. Kas naktį regime žvaigždes, kas naktį galime pažvelgti į jų padėtį danguje, tačiau ar galime nuspėti, ką pasikeitusi vienos ar kitos žvaigždės padėtis atneš rytoj arba po mėnesio?

Yra nemažai astrologų, atsakančių į šį klausimą vienareikšmiškai – taip. Astrologija – pseudomokslas, kurio šalininkai tiki, kad pagal dangaus kūnų padėtį ir judėjimą bei gimimo datą galima prognozuoti žmonių ir pasaulio likimą. Astrologiją praktikuojantys asmenys – astrologai – teigia, kad dangaus kūnai daro įtaką arba yra susiję su žmogaus asmenybės bruožais, svarbiais įvykiais jų gyvenime ar net fiziniais bruožais. Astrologijai priskiriama įvairių teorijų, klasifikacinių sistemų, pretenduojančių į mokslo statusą, bet neatitinkančių akademinių mokslo kriterijų. Trumpai tariant, astrologija neturi tvirto mokslinio pamato.

Horoskopai yra astrologijos kūrinys. Horoskopai surašomi pagal esamą ar būsimą žvaigždžių bei planetų padėtį. Kiekvienas padėtis – konjunkcija, opozicija ir kitos, yra vertinama kaip teigiamas arba neigiamas poslinkis Jūsų likime, gyvenime. Profesionalūs astrologai gali pasakyti, kokias būtent gyvenimo ir likimo situacijas įtakos šie veiksniai. Kiekvieną dieną planetų ir žvaigždžių padėtis kinta. Planetos juda aplink Saulę, aplink Saulę juda ir Žemė. Saulė su visa savo sistema, planetomis sukasi mūsų galaktikoje ir netgi mūsų galaktika juda per Visatą kosminiu greičiu. Taigi dangaus kūnų padėtis kinta nuolat. Šis procesas negrįžtamas. Niekada Visatoje mes neatsidursime toje pačioje vietoje, jau nekalbant apie tą patį laiką. Visata nuolat plečiasi, mes judame vis tolyn nuo Visatos centro. Į praeitį mus gali nugabenti tik stebuklas. Vienintelis mokslinis būdas pamatyti praeitį – patekti į juodąją skylę. Jos ieškoti reikia netoli – viena tokia rasta mūsų galaktikos centre. Tiesa, iki jos šiek tiek toloka. Norint kuo greičiau ją pasiekti, reikėtų pasikinkyti šviesos greitį, kuris lygus 299 792 458 m/s, iki mūsų galaktikos centro tereikėtų šviesos greičiu skrieti apie 25 000 metų. Tai gerokai viršija vidutinį žmogaus amžių, jau nekalbant, kad šviesos greičio panaudojimas dar kol kas aprašytas tik fantastinėje literatūroje. Ir netgi pasiekus juodąją skylę, kurioje, manoma, sustoja laikas ir galima pamatyti praeities vaizdinius, kuriuos ji sutraukia, pagal teoriją tai būtų, ko gero, paskutiniai mūsų vaizdai, matyti šioje Visatoje. Juodosios skylės, manoma, sunaikina visas į jas įskriejusias kosmines daleles ir kūnus. Yra ir viena guodžianti teorija, kad tai vartai į kitą Visatą ar bent jau į kitą mūsų Visatos vietą. Bet kuriuo atveju mokslinio paaiškinimo praeities matymui nėra.

Tačiau žvaigždžių judėjimas yra įrašytas mūsų gimimo datoje ir laike. Visi žinome Zodiaką. Žemei keliaujant aplink Saulę, keičiasi ir dangaus vaizdas. Žemės atžvilgiu Saulė juda per skirtingus žvaigždynus. Per 365,25 dienas (popiežiaus Grigaliaus XIII nurodymu, nuo1582 m. trejus metus skaičiuojame po 365 dienas  metuose, o ketvirtaisiais – išlyginant skirtumą – mėgaujamės 366 dienomis), Saulė dangumi keliauja per 13 žvaigždynų. Zodiakas yra įsivaizduojama dangaus sferos juosta, kurios viduriu eina Saulės kelias, padalintas į 12 dalių po 30 laipsnių. Kiekvienai daliai priskirtas zodiako ženklas. Zodiako ženklų pavadinimai yra tokie, kaip žvaigždynų, kurie patenka į metinį Saulės kelią. Čia atsiranda skirtumas: visi horoskopai kuriami pagal Zodiaką, o jo ženklų datos skiriasi nuo tikrojo Saulės buvimo pasirinktame žvaigždyne. Zodiako ženklų yra 12, tikrojo Saulės kelio žvaigždynų – 13.

Saulė dangumi keliauja ir konkrečiame žvaigždyne pasirodo skirtingu negu pagal Zodiaką metu, ji ten išbūna skirtingą laiką. Žvaigždynai yra skirtingų dydžių. Pavyzdžiui, Ožiaragio žvaigždyne Saulė būna sausio 20 d. – vasario 16 d. (pagal Zodiaką – nuo gruodžio 23 iki sausio 19 d.), Vandenio – vasario 16 d. – kovo 11 d. (pagal Zodiaką – nuo sausio 20 iki vasario 18 d.), Žuvų – kovo 11 d. – balandžio 18 d. (pagal Zodiaką – nuo vasario 19 iki kovo 20 d.), Avino – balandžio 18 d. – gegužės 13 d. (pagal Zodiaką – nuo kovo 21 iki balandžio 20 d.), Jaučio – gegužės 13 d. – birželio 21 d. (pagal Zodiaką – nuo balandžio 21 iki gegužės 21 d.), Dvynių – birželio 21 d. – liepos 20 d. (pagal Zodiaką – nuo gegužės 22 iki birželio 21 d.), Vėžio – liepos 20 d. – rugpjūčio 10 d. (pagal Zodiaką – nuo birželio 22 iki liepos 22 d.), Liūto – rugpjūčio 10 d. – rugsėjo 16 d. (pagal Zodiaką – nuo liepos 22 iki rugpjūčio 22 d.), Mergelės – rugsėjo 16 d. – spalio 30 d. (pagal Zodiaką – nuo rugpjūčio 23 iki rugsėjo 23 d.), Svarstyklių – spalio 30 d. – lapkričio 23 d.(pagal Zodiaką – nuo rugsėjo 24 iki spalio 23 d.), Skorpiono – lapkričio 23 d. – lapkričio 29 d. (pagal Zodiaką – nuo spalio 24 iki lapkričio 22 d.), Gyvatnešio – lapkričio 29 d. – gruodžio 17 d. (į Zodiaką išvis nepateko), Šaulio – gruodžio 17 d. – sausio 20 d. (pagal Zodiaką – nuo lapkričio 23 iki gruodžio 22 d.).

Taigi pagal Saulės kelią gali būti, kad visą gyvenimą skaitėme ne to ženklo horoskopą. Gali būti, kad saugojomės nelaimių, apie kurias buvo įspėjami visai kitą mėnesį gimusieji. Laukėme ne mums žvaigždžių skiriamos laimės ir sėkmės.

Dauguma astrologinių pranašavimo modelių yra sukurti pagal 12 Zodiako ženklų sistemą. Manant, kad Saulės padėtis danguje tarp kitų žvaigždžių sprendžia mūsų likimą, iki šiol Šaulio horoskopą skaičiusieji turėtų labai nusivilti – tikrajam jų likimą sprendžiančiam žvaigždynui jis išvis nerašomas. Gimusieji Saulei skriejant Gyvatnešio žvaigždyno erdvėje, gali jaustis ramūs – jiems blogos dienos ar nesėkmingų metų neišpranašaus nė vienas horoskopas. O gal jo ir nereikia?

Yra sukurta daug horoskopo modeliavimo programų, ne viena jų gali padėti sumodeliuoti ir viso gyvenimo horoskopą pagal konkrečią gimimo datą ir laiką. Tai galima paskaičiuoti netgi pagal bet kurią Jūsų buvimo vietą planetoje gimimo metu. Galima sumodeliuoti horoskopą dviejų žmonių tarpusavio santykiams. Galima sužinoti, ar du asmenys, nusprendę gyvenimus sujungti į vieną, iš tikrųjų pagal žvaigždes yra skirti vienas kitam. Bet ar tikrai galima horoskopą modeliuoti konkretiems asmenims? Profesionalais save vadinantys Lietuvos astrologai kurpia horoskopus pagal tas pačias modeliavimo programas, pagal kurias sau ateitį išpranašauti gali ir bet kuris paprastas žmogus. Abejonių kelia ir bendrieji horoskopai, skirti konkrečiam ženklui –žmonių grupei. Teoriškai skaičiuojant, dvyliktajai daliai pasaulio žmonių. Ar gali pusei milijardo žmonių horoskopas būti tas pats? Ar žadantis sėkmingą sandorį horoskopas vienodai teisingas ir verslininkui, ir benamiui, ir kriminaliniam nusikaltėliui? Ar teisingas horoskopas teisėsaugos pareigūnui žadantis, kad šią savaitę jis neišvengs bendravimo su teisėsaugos pareigūnais? Gal tai tiesiog sutapimas? Daugelis horoskopų, nors ir skirtų skirtingiems ženklams, yra labai panašūs. Turbūt niekam nebūna keista, kai vasaros metu horoskopas pranašauja, jog tą savaitę svajosite apie atostogas.

 

O ką mano prieniečiai?

Giedrė: Horoskopus skaitau labai retai, o jeigu ir perskaitau, tai prisitaikau sau tai, ką jie žada gero. Jeigu būna parašyta kas nors blogo, tiesiog nekreipiu dėmesio.

Aivaras: Horoskopais netikiu ir neskaitau. Tai bevertis laiko gaišimas.

Živilė: Horoskopais netikiu. Jeigu jau kartais pasitaiko juos perskaityt, tai išsirenku tik geriausias pranašystes ir tikiu, kad bet kuriuo atveju man jos turi nutikti. Prieš keletą metų artimam žmogui horoskopas išpranašavo labai pelningus metus. Tie metai jam įsiminė kaip nesėkmingi, darbo paieškos metai. Suprantama, nei apie pelną,  nei apie pajamas nebuvo ką ir kalbėt.

Bronė: Horoskopais netikiu ir jų neskaitau. Neverta gaišti laiko ir nervuotis dėl nelabai pagrįstų spėliojimų.

Kristina: Horoskopais iš dalies tikiu. Gyvenime pasitaikė, kad išsipildė. Daugiau tikiu asmeniniais horoskopais. Yra juose prirašyta tai, kas tikrai tinka visiems, tačiau būna ir tokių dalykų, kurie tikrai atitinka. Dažnai tarp kitų žmonių atskiriu savo ženklo žmones.

Diana: Horoskopus pasiskaitau, bet tikiu tik geromis jų pranašystėmis.

Kęstas: Horoskopais netikiu. Jei perskaitai, tai labai lauki to, kas pažadėta. Jeigu horoskopas pranašauja prastą dieną, tai pats nenoromis įtiki tuo ir tą prastą nuotaiką pats susikuri. O ir šiaip jie retai kada būna teisingi. Užtenka kitą dieną paskaityti praėjusios dienos horoskopą ir pamatai, kad jis visiškai neteisingas.

Mantvydas Prekevičius

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close