Erasmus + projekto baigiamasis susitikimas

2015 metų rugsėjį Prienų „Ąžuolo“ progimnazijoje buvo pradėtas Erasmus+ KA2 projektas „Klimato pokyčiai šiandienos gyvenimo būde: naujas iššūkis Europos jaunimui“ („Climate Change vs today‘s lifestyles: A new challenge for European youths“), kuris turėjo padėti moksleiviams geriau suvokti visuotinio atšilimo reiškinius.

 

Projekto metu įvyko keletas susitikimų, pirmasis buvo Vokietijoje 2015 metais. Kelionių tikslas – suburti skirtingų tautybių žmones: vokiečius, lietuvius, portugalus, lenkus, italus ir prancūzus ir informuoti, kad žmonės žinotų apie mūsų planetos, kuriai gresia pavojus, išsaugojimo svarbą.

 

Baigiamasis susitikimas – Prancūzijoje

Šių metų gegužės pabaigoje trys progimnazijos projekto komandos dalyvės Adelė Berezovskaja, Danguolė Gribinienė ir Dovilė Šatienė dalyvavo paskutiniame projektiniame susitikime Prancūzijoje, College Quinet mokykloje. Susitikimo metu turėjome peržvelgti padarytus darbus, aptarti galutinės ataskaitos pateikimą ir paruošti Erasmus+ parodą.

College Quinet mokykloje mokosi apie 800 įvairių tautybių 11–15 metų mokinių. Mokykloje labai gerai suplanuotos erdvės, kuriose pasklinda toks didelis skaičius mokinių. Jaučiasi, kad laikomasi mokyklos vidaus taisyklių. Patiko erdvi, pritaikyta įvairioms veikloms biblioteka. Pamokos vyksta 8.00–18.00 val. Pietų pertrauka trunka iki 1,5 val. Daug dėmesio skiriama maisto atliekų ir nešvarių indų rūšiavimui. Tai daro patys mokiniai.

Pirmą dieną neformalioje aplinkoje mus pasveikino mokyklos direktorius ir palinkėjo sėkmingo darbo. Darbo buvo tikrai daug.

 

Laukė ir įdomios ekskursijos

Džiaugiamės suteikta galimybe aplankyti žymias vietas. Apžvalginę ekskursiją po Saintes miestą vedė mokytojai Berangere ir Rene. Per miestą kaip sidabrinė juosta teka Šarantos (Charente) upė. Saintes yra tikriausiai pats įdomiausias istoriniu ir architektūrinio paveldo atžvilgiu miestas Charente-Maritime apskrityje.

Sent Eutrope bazilika yra Santiago de Compostela piligrimų maršruto dalis ir saugoma UNESCO. Jos kripta yra viena iš didžiausių Europoje.

Mūsų aplankytas kitas žymus religinis pastatas – 1081 metais pastatyta Saint Pierre katedra ir jos spalvinga varpinė su vaizdu į miestą ir upę.

Didelį įspūdį paliko Romos imperijos laikų amfiteatro liekanos.

Lankėmės ir 1480 metais statytoje Chateau de Beaulon pilyje (jos akmeniniai fasadai yra gotiško ir renesanso stilių), kuri buvo naudojama kaip Bordo vyskupijos vasaros rezidencija. Dabar ji priklauso privačiam savininkui, kuris negaili pastangų pilies gražinimui ir išlaikymui.

Pilies sodai buvo sukurti 1942 metų pradžioje. Pagrindinė kraštovaizdžio parko įžymybė yra Fontaines Bleues – 10–18 metrų gylio natūralių šaltinių vanduo yra puikaus neįprastai mėlyno atspalvio. Legendos apie šias vietoves, kuriose žmogus gyvena nuo neatmenamų laikų, uždega vaizduotę. Sodai smarkiai nukentėjo 1999 metais, kai audra suniokojo šimtus medžių. Dabar jie atsodinti.

Dar vienas patrauklus pilies objektas – išlikusi apvali karvelidė, pastatyta 1740 m. Joje yra 1500 lizdaviečių.

Pilies konjako gamyklėlė turi ilgesnę negu 3 šimtmečių konjako gaminimo patirtį. Nors naudojama šiuolaikinė įranga, pats procesas vyksta pagal senąsias tradicijas. Privatus nuotekų apdorojimo centras įrodo konjako distiliavimo gamyklėlės įsipareigojimą saugoti aplinką. Unikalūs ir 92 ha vešintys vynuogynai, nes dirva čia yra ypatinga, o klimatas švelnus, nuosaikus ir drėgnas. Vynuogės protingai pasirenkamos už jų kokybę, o ne pagal derlių.

Pilis yra privati ir paprastai nepriima lankytojų. Turėjome galimybę pasivaikščioti parke. Svetinga savininkė papasakojo apie savo įmonę ir gamybos procesą.

Įdomi buvo kelionė į Rė salą (Île de Ré) Atlanto vandenyne, Biskajos įlankoje, prie Šarantos (Charente) upės žiočių, netoli La Rošelio (La Rochelle) miesto. 1988 metų gegužės 19 dieną buvo baigtas statyti beveik 3 km ilgio tiltas, kuris sujungė salą su žemynu. Anksčiau gyventojai keldavosi keltais, o tai užtrukdavo ilgą laiko tarpą, ypač vasarą.

Rė sala dar nuo viduramžių garsėja kaip baltojo aukso − druskos – kasykla. Sala yra 30 km ilgio ir 5 km pločio. Ji priklauso Pajūrio Šaranto departamentui. Žiemą saloje gyvena apie 20 000 gyventojų. Vasarą žmonių skaičius padaugėja dešimteriopai. Rė sala labai populiari tarp poilsiautojų. Pagrindinė transporto priemonė yra dviratis.

Negalėjome praleisti malonumo išsimaudyti sūriame ir visai nešaltame Atlanto vandenyne.

Tiltu grįžome į La Rošelį. Tai miestas vakarų Prancūzijoje, Pajūrio Šarantos departamento centras, išsidėstęs prie Biskajos įlankos. La Rošelio uosto vartus žymi XIV a. bokštai.

Aptarta dvejų metų veikla

Paskutinį vakarą mokykloje dalyvavo moksleiviai, tėvai, mokytojų komanda, direktorius ir oficialūs asmenys iš Švietimo departamento. Vakaronės metu apžiūrėjome parodą, atspindinčią žmones ir projekto veiklas per tuos dvejus metus, pasidalinome prisiminimais ir ketinimais tęsti bendradarbiavimą.

Projekto metu surinkome įvairios vaizdinės medžiagos apie klimatą, jo pokyčius ir kaitos priežastis. Mokiniai pamatavo savo ekologinį pėdsaką ir pamatė jo įtaką kasdieniame gyvenime, suplanavo savo veiklą, kaip mažins ekologinį pėdsaką (rūšiuos atliekas, taupys elektrą, vandenį). Jie kūrybiškai apdorojo informaciją ir pasidalino ja su bendraamžiais. Projektas sustiprino suvokimą, kad reikia keisti savo įpročius, kurie turi įtakos klimato kaitai. Mokiniai kūrė vaizdo siužetus, piešė grafičius, rašė klausimynus, gamino 3D modelį, ėmė interviu, kalbino savo bendraamžius ir mokytojus, internacionalinėse komandose kūrė skrajutes Pasaulinei aplinkosaugos dienai (birželio 5 d.) paminėti.

Mokykloje veikia orų stebėjimo stotelė, kurios duomenis kaupiame laikmenoje. Jie bus panaudoti geografijos pamokose.

Projektinė kelionė į Prancūziją vainikuoja projektą. Artimiausias darbas yra paruošti ir pateikti galutinę ataskaitą.

 

Adelė Berezovskaja, Danguolė Gribinienė, Dovilė Šatienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close