Didžiausia nesąmonė, kad lietuviškos studijos nekokybiškos

Politikai ir visuomenės veikėjai vienas už kitą garsiau šaukia, kad Lietuvoje nekokybiškos studijos, nekokybiškos aukštosios mokyklos, todėl reikia programas panaikinti, dėstytojus atleisti, o universitetus uždaryti. Iš kur tokios žinios, kad studijos nekokybiškos? Kas ir kaip nustatė, kad studijos nekokybiškos? Esu dėstytojas, kasdien bendrauju su studentais, pats esu ne kartą vykęs dėstyti į užsienį ir nematau jokių ženklų, kurie rodytų Lietuvos aukštojo mokslo prastą kokybę.

Darbas ir atlygis garantuotas

Kai kalbame, kad studijos nekokybiškos, norėtųsi pamatyti rodiklius, kuriais remiantis taip teigiama. Pažiūrėkim į Lietuvos darbo biržos duomenis, kurie rodo, kad aukštąjį išsilavinimą turintys specialistai lengviausiai randa darbą. Vos 9 proc. visų Lietuvos bedarbių yra įgiję aukštąjį universitetinį ir vos 14 proc. aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą. Tai patys žemiausi skaičiai visoje nedarbo statistikoje.

Lietuvos darbo biržos duomenys, 2017 m. (proc.)

Galima teigti, kad problemos su išsilavinusių specialistų nedarbu nėra, priešingai, nedarbo problema yra dėl mokslo trūkumo. Tai negi darbdaviai priima dirbti specialistus, kurie įgiję nekokybišką išsilavinimą?

Negana to, kad išsilavinę specialistai lengvai randa darbą, jie geriausiai ir uždirba. Darbo paieškos portalas CVbankas.lt atliko tyrimą ir nustatė, kad didžiausius atlygius gauna specialistai, baigę studijas ir įgiję tokias specialybes: programų sistemos (vidutiniškai per 1,2 tūkst. eurų per mėnesį), transporto inžinerija, farmacija, skandinavų filologija ir jūrų inžinerija. Vėlgi klausimas, kaip nekokybiškai paruošti absolventai geba rasti geriausiai rinkoje apmokamus darbus?

Užsienyje Lietuvos diplomai vertinami

Jeigu Lietuvoje įgytas išsilavinimas, pasak kai kurių politikų, yra nekokybiškas, tai turbūt tokie absolventai užsienyje niekam nereikalingi? Priešingai, specialistai su lietuvišku diplomu yra labai laukiami ir vertinami užsienyje.

Sveikatos srities ekspertai sako, kad kai kurių sričių medicinos studijas baigę jaunuoliai beveik visi išvyksta į užsienį, nes kitų šalių ligoninės džiaugiasi kokybiškai paruoštais gydytojais. Tas pats su slaugytojais, sanitarais, pagalbiniu personalu.

Lietuvos darbdavių konfederacija pastebi, kad galėtų pasiūlyti darbo vietas visiems, baigusiems suvirinimo, statybos ar apdailos mokslus, tačiau dauguma pasirenka užsienį, nes vėlgi yra paruošti taip kokybiškai, kad dėl jų konkuruoja daugybė įmonių.

Taigi visi rodikliai rodo, kad Lietuvos švietimas atitinka tiek besimokančiųjų, tiek visuomenės lūkesčius, o iš kur kyla kalbos, kad Lietuvos studijos nekokybiškos, nelabai aišku. Taigi politikai apšaukė Lietuvos aukštąjį mokslą kaip nekokybišką ir ėmėsi uždarinėti aukštąsias mokyklas, atleis dėstytojus, išparduos pastatus, o kam to reikia ir kas bus pasiekta, lieka migla. Lengva viską sugriauti, viską išdraskyti – tai Lietuvoje esame įpratę daryti.

Doc. Remigijus Zolubas, dėstytojas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close