Sveikatos labui – viskas iš gamtos

Prieš keletą savaičių Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro iniciatyva Prienuose lankėsi vaistininkas žolinininkas, Žolinčių akademijos viceprezidentas Marius Lasinskas. Kultūros ir laisvalaikio centro disko salėje lektorius pasakojo apie mineralų ir augalų poveikį žmogaus organizmui ir gydomąją medžių galią.

Kaip paruošti organizmą pavasariui? Kokių vitaminų iš gamtos galima pasisemti? Kada gali ir kada negali padėti vien tik vaistažolės ir medžiai? Ar akmenys gali gydyti? Apskritai, ar būtina sirgti ir kokios tikrosios ligų priežastys? Žolininkas M. Lasinskas  prieniečiams pateikė atsakymus ne tik į šiuos, bet ir į daugybę kitų klausimų, susijusių su įvairiais žmonių negalavimais. Lektorius ne tik pristatė, jo manymu, veiksmingiausius lietuviškus vaistinius augalus bei mineralus, bet ir analizavo tikrąsias žmogaus ligų priežastis. „Augalai ir akmenys visada buvo ir bus šalia, tarsi broliai. Nuo senų senovės jie kartu buvo naudojami norint išlikti sveikam, o susirgus greičiau pasveikti. Dažnai akmenys ateina į pagalbą tiems, kuriems vaistažolių galios nepakanka“, – teigia M. Lasinskas.

Pasak lektoriaus, jau nuo senų laikų žmonės gydėsi ne tik žolelėmis, bet ir mineralais. Akmenimis lietuviai senovėje apstatydavo savo sodybas, tikėdami apsaugine jų galia, iš akmenų statė aukurus. Vėliau mineralai buvo primiršti ir tik šiais laikais, kai natūralioji medicina tapo populiari, akmenys ir mineralai atrandami iš naujo. Vien ko vertas lietuviškuoju auksu vadinamas gintaras, turintis daug puikių savybių ir tinkantis kone kiekvienam. Tačiau, perspėjo M. Lasinskas, reikia žinoti, kaip elgtis ir su gintaru. Pavyzdžiui, jis netinka patingėti mėgstančiam žmogui, nes, jį nešiodamas, šią savybę dar labiau sustiprinsi.

 

Įvairių Lietuvos ir kitų šalių mineralų ir akmenų nauda

Paskaitos metu klausytojai sužinojo, kam gali būti naudingi įvairūs Lietuvos akmenys ir mineralai: titnagas, granitas bei kitų šalių žemės turtai: ametistas, rožinis kvarcas, kalnų krištolas ir kiti. Galima buvo juos ne tik pamatyti iš arčiau, bet ir paliesti, palaikyti rankose, sužinoti, kaip jie susiformavo, kokiomis sąlygomis, nes būtent jos nulemia mineralų poveikį sveikatai, aplinkai, kurioje daugiausia būname.

Pavyzdžiui, magminiai mineralai, kurie išsikristalizuoja iš magmos, padeda giliau pažinti savo vidinį potencialą ir augti. Jie ramina ligas, susijusias su nenoru atsisakyti senų įpročių ar vertybių. Tokie yra kvarcai, berilai, lauko špatai, turmalinai, chalcedonai, kalcitai, opalai ir kiti.

Egzogeniniai arba nuosėdiniai mineralai (deimantai, granatai, rubinai, safyrai, malachitas, turkis, chrizokola ir kt.) susiję su aplinkos įtakomis, santykių problemomis, konfliktais arba jų vengimu. Ramina ligas, atsiradusias per konfliktus ar jų vengimą.

Metamorfiniai mineralai (pavyzdžiui, nefritas, lazuritas, kordieritas, sugilitas, rutilo kvarcas ir kt.) veikia ligas, kurių priežastis – prasmės nebematymas, baimė keistis arba vidinis konfliktas. Žinant, kokiomis sąlygomis mėgstamas mineralas susiformavo, galima suprasti priežastį, kodėl jis mėgstamas, kuo gali padėti.

Kalnų krištolas padeda surasti gyvenimo prasmę, mėnulio akmuo ypač tinka moterims, tvarko jų harmoninę pusiausvyrą, granatas, nefritas tinka mažakraujyste sergantiems asmenims, padeda įsisavinti geležį. Drūzą galima dėti ten, kur jaučiama negatyvi energija: ant rašomojo stalo, kad padėtų labiau susikaupti, kambario centre, kad jos gaivi energija užpildytų aplinką, arba tiesiog ten, kur jos norisi. Kur daug įtampos, patartina dėti ametisto kristalą, kur daugiau emocijų – dūminį kvarcą, ten, kur norisi palaikyti tiesiog švarią energetiką, – kalnų krištolą.

Neturėjusiems mineralų, bet norintiems juos pradėti nešioti ar turėti namuose N. Lasinkas pataria pradėti nuo rožinio kvarco, kuris tinka praktiškai visiems. Rožinis kvarcas naudingas dvasiai – padeda priimti save ir kitus tokius, kokie jie yra,taip pat protui, nes ramina puikybę, reikalavimus ir su jais susijusią įtampą, pyktį ar net egoistišką skausmą. Gydo širdies žaizdas ir pažeistus jausmus, moko atleisti, džiaugtis, mylėti; tildo vienatvės pojūtį ir ilgesį, skatina atsivėrimą grožiui, gyvenimui ir meilei. Suteikia ramybę chaotinėse ir krizinėse situacijose, padeda giliau pažinti savo vidinį potencialą ir augti.

Įdomaus pokalbio metu M. Lasinskas atsakė į susirinkusiųjų klausimus, dalijo patarimus, kaip pasirinkti ir naudoti mineralus. „Galima mineralą laikyti ant skaudamos vietos, galima tiesiog laikyti rankoje arba susikaupti ir žiūrėti, medituoti. Tinka nešioti drobiniame maišelyje pasikabinus ant kaklo, pasidėti namuose toje vietoje, kurioje manoma, kad bus tinkama laikyti, tik reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Jei akmuo įtrūko, sudužo, reikia išmesti, jo nebenaudoti. Viskas, tiesiog akmuo jums pasitarnavo. Jei mineralą pametėte, negailėkite, vadinasi, jis jums daugiau nebereikalingas“, – nuramino lektorius.

Paskaitą svečias, kaip įprastai, pradėjo ir užbaigė melodingu kankliavimu ir daina.

 

Jau greit dar vienas įdomus susitikimas su vaistininku ir žolinčiumi

Minint Judėjimo sveikatos labui dieną, Prienų rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras vėl kviečia susitikti su charizmatiškuoju žolininku ir kartu leistis į stebuklingą Žvėrinčiaus miško augalų pasaulį. M. Lasinskas ves praktinę paskaitą ir žygio dalyvius supažindins su šalia augančiais maistiniais ir vaistiniais augalais, papasakos, kaip teisingai žoleles rinkti, džiovinti ir vartoti. Žygis vyks gegužės 6 d., šeštadienį, nuo 11.00 val., kur prasideda Žvėrinčiaus takas. Visuomenės sveikatos biuras kviečia prisijungti visus norinčius pažinti gamtos ir augalų pasaulį, pasisemti sveikatos ir žinių, taip pat dalyvauti loterijoje ir laimėti prizų bei praleisti keletą valandų gryname ore ir puikioje bendraminčių draugijoje.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close