Pasirūpinkime apsaugos priemonėmis nuo saulės!

Lauke dar pavasaris, bet jau retkarčiais saulė kaitina vasariškai: metas pagalvoti apie apsaugines priemones nuo saulės spindulių. Tai ypač aktualu tiems, kurie atėjus geresniems orams lauke praleidžia vis daugiau laiko.

Saulės spinduliai – elektromagnetinės bangos, kurių spektras skirstomas pagal bangos ilgį:

§ matomoji šviesa (400–800 nm);

§ infraraudonieji (>800 nm) – atsakingi už šilumą;

§ ultravioletiniai spinduliai (UV).

Kuo trumpesnė banga, tuo daugiau energijos ji spinduliuoja ir tuo didesnė galima žala sveikatai.

Saulės spinduliai – svarbiausias natūralus vitamino D šaltinis. Vitaminas D būtinas mažiems vaikams kaip profilaktika nuo rachito, reguliuoja kalcio ir fosforo apykaitą. Tačiau ultravioletiniai saulės spinduliai pavojingi odai. Todėl svarbiausia – mėgautis saule ir šiluma nepakenkiant sveikatai. Tai ypač aktualu besilaukiančioms, neseniai pagimdžiusioms moterims ir mažiems vaikams.

Šiuolaikinės apsauginės priemonės saugo nuo dviejų tipų ultravioletinių (UV) saulės spindulių – A (UVA) ir B (UVB). Pirmieji – UVA (dar vadinami agresyviaisiais ir skvarbiaisiais) – greitina odos senėjimo procesus, formuoja laisvuosius radikalus ir ardo kolageno gamybą, prasiskverbia į giliuosius odos sluoksnius, sudaro pigmentus. Gali paskatinti melanomos atsiradimą ir vystymąsi. Labai svarbu odą apsaugoti nuo agresyviųjų UVA spindulių.

UVB spinduliai nėra tokie pavojingi, bet nuo jų taip pat vertėtų saugotis, nes jų poveikis stipresnis nei UVA.

Ne visos priemonės saugo nuo abiejų rūšių saulės spindulių. Visiems žinomi SPF filtrai, kurių esama net iki +50, apsaugo tik nuo UVB spindulių, t. y. nuo nudegimo. Prieš UVA tipo spindulius tokie kremai bejėgiai.

Saulės spinduliai mums ne tik padeda įdegti, bet gali paskatinti ir vieną pavojingiausių ligų – odos vėžį. Daugelio odos vėžio rūšių atsiradimo priežastis – žalingas saulės spindulių poveikis odai. Manoma, kad apie 9 iš 10 nemelanominių vėžių ir 6 iš 10 melanomų sukelia besaikis mėgavimasis saule. Žalos pridaro ultravioletiniai saulės spinduliai. Vaikai odos vėžiu serga retai. Mokslininkų nuomone, vaikystėje ilgas buvimas saulėje vėliau didina riziką susirgti odos vėžiu, todėl ypač svarbu saugoti vaikus nuo kaitrių saulės spindulių.

Jeigu žmonės labiau saugotųsi sveikatai žalingų ultravioletinių saulės spindulių, galėtų išvengti daugelio vėžinių odos ligų. Aptikus odos vėžį dar pradinių stadijų, jį galima pašalinti gana paprasta operacija. Odos vėžys sudaro mažiau negu 1 proc. visų mirties nuo vėžio atvejų.

 

Nudegimo simptomai

Nudegimo simptomai pasireiškia kelios valandos po deginimosi ir stipriausiai jaučiami kitą parą. Šie simptomai dažnai primena kitų uždegimų simptomus. Tai – raudona, uždegimo pažeista, prisilietus šilta oda, nežymus ar stiprus skausmas, patinimas, pūslės, šaltkrėtis, karščiavimas, pykinimas ir nuovargis.

Ką daryti nudegus odą?

Nudegus rekomenduojamas simptominis gydymas. Savijautą pagerins ant nudegimo vietų dedami šalti kompresai, šaltas dušas. Pažeistas vietas rekomenduojama tepti drėkinamaisiais, odą raminančiais losjonais, turinčiais savo sudėtyje drėkiklių, pvz., alijošiaus. Temperatūrą ir skausmą sumažins skausmą malšinantys, priešuždegiminių savybių turintys vaistai.

 

Odos vėžio rizikos grupės:

šviesiaodžiai;

turintys daug apgamų ir strazdanų;

raudonplaukiai;

šviesiaplaukiai;

šviesiaakiai;

turintys šeiminę odos vėžio istoriją;

nors kartą gyvenime nudegę saulėje;

imunosupresuoti asmenys.

 

 

Rekomenduojama apsauga nuo saulės vaikams pagal amžių:

AMŽIUS

MINIMALI APSAUGA (SPF)

KIEK LAIKO VAIKAS GALI BŪTI SAULĖJE

0–6 mėn.

Visai neturėtų būti laikomas

6–12 mėn.

Labai stipri apsauga (SPF 50+)

Daugiausiai 15 min.

1–3 metų

Labai stipri arba stipri apsauga (SPF40+)

Daugiausiai 20 min.

Nuo 4 metų

Labai stipri arba stipri apsauga (SPF30-50+)

Daugiausiai 60 min.

Apsaugos nuo saulės priemonės:

vengti saulės vidurdienį;

vengti tiesioginės saulės – dažniau būti pavėsyje;

teptis apsauginiais kremais nuo saulės su SPF 30–50+ (nuo UVA ir UVB spindulių);

pakankamas kremo kiekis – 2 mg/cm2;

kremais teptis kas 2 val., po maudymosi ar stipresnio prakaitavimo;

vilkėti drabužius iš natūralių pluoštų, šviesius, ilgomis rankovėmis, neprigludusius;

dėvėti kepurę, skrybėlę, užsidėti akinius su UVS filtru.

 

Visų šių reikalavimų turėtų būti laikomasi ne tik paplūdimyje atostogų metu, bet ir kasdienėje praktikoje namuose, darželyje, mokykloje visais metų laikais.

 

ĮDOMU

Žemės atmosfera sulaiko maždaug 98 proc. UV spinduliuotės, tad tik 2–3 proc. UV pasiekia planetos paviršių.

Smėlis, betonas, vanduo gali atspindėti net iki 85 proc. saulės spindulių, tad neigiamas spindulių poveikis žmogui dar labiau padidėja.

Žolė atspindi tik 1–2 proc. saulės spindulių.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close