Įrodė tiesioginį ryšį tarp klausos ir pajamų

JAV atliktas tyrimas atskleidė, kad egzistuoja tiesioginis ryšys tarp žmogaus klausos ir jo gaunamų pajamų. Vien JAV blogiau girdintys žmonės per metus negauna 100 milijardų dolerių pajamų. Klausos centrų „Audiomedika“ vadovas aiškina, kad Lietuvoje situacija gali būti dar blogesnė.

 

„Lietuviai neigia klausos sutrikimus, kol tai nepadaro akivaizdžios žalos jų gyvenimams. Jie save ir aplinkinius įtikinėja, kad yra sveiki, nors akivaizdžiai taip nėra. Dažniausiai dėl klausos sutrikimų jie yra išstumiami iš darbo rinkos ir patys atsiriboja nuo visuomenės. Skamba siaubingai, tačiau tokia yra Lietuvos kasdienybė, tačiau ją būtų galima lengvai pakeisti. Daugumą sutrikimų lengva diagnozuoti ir gydyti“, – sako „Audiomedika“ vadovas Mindaugas Jonaitis.

 

Jis paaiškina, kad yra du pagrindiniai etapai, kai blogiau girdinčiam žmogui mažėja pajamos. Pirmajame, klausos sutrikimas dar nėra akivaizdus ir gydymas greičiausiai nepaskirtas. Jo metu, žmogui darosi sunkiau sekti pokalbį ir jį suprasti. Iš šalies jis atrodo išsiblaškęs ir nepatikimas darbuotojas, todėl jam patikimos paprastesnės užduotys ir mažiau pelningi projektai.

 

Antrajame etape, žmogus yra atleidžiamas, nes negalėjo tinkamai atlikti savo darbo. Gydosi, tačiau į darbo rinką sugrįžti sunku – jis ieško žinias ir kompetencijas atitinkančių pareigų, tačiau dėl negalios ir, dažniausiai, amžiaus diskriminacijos retai kada sėkmingai.

 

JAV atliktas tyrimas atskleidė, kad nežymiai blogiau girdintys žmonės per metus netenka nuo 1000 JAV dolerių pajamų. Sunkų sutrikimą turintys žmonės praranda 12 tūkst. JAV dolerių ir daugiau. M. Jonaitis pastebi, kad 90 proc. klausos sutrikimų gali pašalinti klausos aparatai.

 

„Kuo anksčiau žmogus diagnozuos sutrikimą, tuo mažiau bus pažeista jo klausa. Vyrauja mitas, kad klausos sutrikimai būdingi tik vyresnio amžiaus žmonėms, bet tai nėra tiesa. Dėl įvairių priežasčių pradėti blogiau girdėti gali bet kokio amžiaus lietuviai“, – teigia „Audiomedika“ vadovas.

 

Jis atkreipia dėmesį, kad sumažėjusios pajamos yra tik viena iš daug kitų problemų. Negydomi klausos sutrikimai griauna šeimas, trukdo užmegzti emocinius ryšius ir padidina psichologinių problemų tikimybę.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close