Komunizmas sugrįžo ar niekur dar neišėjo?

Po rinkimų į Lietuvos Respublikos Seimą pasikeitus valdančiajai daugumai, Lietuvoje įsisuko permainų bei atvirumo, kovos su korupcija vėjas.

 

Žmonės, patikėję naujojo LR Seimo valdančiųjų atvirumu, griežtumu ir viltį atgaivinančiais pažadais, pradėjo viešai diskutuoti apie valstybę krečiančius, o gal labiau – stabdančius, neteisėtus įvairių tarnybų, pareigūnų veiksmus, neadekvačiai tautai veikiančius įstatymus ir vis dar energingai pulsuojančią korupciją.

 

Baigiantis 2016 metams per visą šalį nuskambėjo net keli švietimo įstaigų stabilumu bei teikiama gerove suabejoti verčiantys atvejai. Nuomonę apie švietimo įstaigų vadovų veiklą, jų pareigas, įsipareigojimus tautai ir valstybei išsakė ir LR prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 

Prezidentės nuomonei dėl ilgai užsibūnančių savo pareigose ir dažnokai prarandančių savo gebėjimą tinkamai atlikti pareigas ugdymo įstaigų vadovų pritarė ir Seimo nariai, ir tie žmonės, kurių noras padėti vaikui įgyti ikimokyklinį, pagrindinį, vidurinį ar ir aukštąjį išsilavinimą tampa didesniu rūpesčiu ir skausmu negu rūpestis savo darbine veikla ar šeimos namų ūkiu.

 

Lapkričio pabaigoje rašėme apie Skriaudžių pagrindinę mokyklą aptarnaujančios maitinimo įstaigos veiklos sustabdymą po lapkričio 21 d. Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorių vizito. Tuo metu, kai dėl grubių higienos pažeidimų buvo oficialiai sustabdyta įmonės veikla, dar dvi dienas maistą mokiniams tiekė ta pati įstaiga. Redakcijai pabandžius išsiaiškinti, kodėl, Prienų VMVT nuomone, šios įstaigos paslaugų teikimas gali būti žalingas mažiesiems, o Skriaudžių pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus mažieji priversti valgyti vis dar tokiomis pačiomis sąlygomis pagamintą maistą, teko pasinerti į užburtą ratą, kuriame įsisukusi ir pati Skriaudžių pagrindinės mokyklos direktorė Renata Liagienė.

 

Tuomet, susirūpinus padėtimi, Prienų VMVT atliko dar vieną vizitą, po kurio V. Dimpartienės personalinei įmonei apskritai buvo uždrausta teikti paslaugas. Negana to, praėjus dviem dienoms po šios įmonės veiklos sustabdymo ir pakartotinio Prienų VMVT vizito, R. Liagienė nepasikuklino pati į ikimokyklinio ugdymo skyriaus patalpas atnešti šios įmonės pagamintą maistą ir dar patvirtinti, kad jis paruoštas visai kitoje įmonėje. Nepaisant to, kad šio maisto gaminimo pėdsakų Prienų VMVT inspektoriai rado dar prieš valandą iki maisto atnešimo mažiesiems.

 

Tuo metu, netgi su direktorės priežiūra, pristačius maistą ir sriuboje nustačius 60 laipsnių, o balandėliuose 55 laipsnių temperatūrą, kai pagal nurodymus privalo būti ne mažesnė nei 68 laipsnių temperatūra, jau naujosios maitinimo paslaugas teikiančios įmonės vadovė, nepabūgusi nei šalia buvusių tėvelių, nei žiniasklaidos atstovo, nurodė maistą priėmusiai auklėtojai į maisto priėmimo žiniaraštį surašyti aukštesnes temperatūras.

 

Apie nuolatinius V. Dimpartienės įmonės bei mokyklos vadovės pageidavimus nutylėti įvairius faktus pasakojo ir nemažas būrys Skriaudžių pagrindinės mokyklos darbuotojų.

 

Tuoj po straipsnio apie šį įvykį pasirodymo spaudoje sulaukėme dar kelių skambučių iš Skriaudžių pagrindinėje mokyklos dirbančių mokytojų bei darbuotojų. Pasak jų, Skriaudžių pagrindinėje mokykloje neretai atsisakoma darbuotojų, kurie išsako savo nuomonę, ypač priešingą įstaigos vadovės nuomonei, paslaugų. Pasak mokytojų, jau pasitaikė ne vienas atvejis, kai kvalifikuotiems, gebantiems rasti tinkamą kontaktą su moksleiviais mokytojams sudaromos sąlygos išeiti iš darbo, o prastesnės kvalifikacijos, tačiau lojaliems mokytojams suteikiamos galimybės ir toliau kilti karjeros laiptais išėjusiųjų sąskaita.

 

Tai, kad apie ugdymo įstaigos vadovės veiklą išdrįsusiems prabilti darbuotojams yra suteikiamos visos galimybės išeiti iš darbo, parodė ir Skriaudžių pagrindinės mokyklos direktorės R. Liagienės elgesys po riziką ikimokyklinio ugdymo skyriaus lankytojų sveikatai sukeliančių veiksmų paviešinimo spaudoje.

 

Už rūpinimąsi svetimais vaikais – bauginimai

Lapkričio 26 d., šeštadienį, spaudoje pasirodžius minėtam straipsniui, jau pirmadienį, lapkričio 28 d., visi mokyklos darbuotojai turėjo susipažinti ir pasirašyti po, ko gero, per savaitgalį patobulintų darbo tvarkos taisyklių pakeitimais. Visų pirma, buvo sugriežtintos darbo laiko taisyklės, bet koks pavėlavimas ar nebuvimas darbe dėl bet kokios pašalinės veiklos nuo lapkričio 28 d. traktuojamas kaip rimtas pažeidimas. Nors tokiomis taisyklėmis kiekviena darbovietė ir vadovaujasi…

 

Tačiau prie darbo laiko sugriežtinimų atsirado naujas punktas, kad oficialius faktus apie mokyklos veiklą visuomenės informavimo priemonėms gali teikti tik mokyklos administracija ir (ar) įgaliotas atstovas spaudai. Kiti oficialių žinių ir (ar) informacijos apie mokyklos veiklą ir (ar) mokinius teikimo atvejai gali būti traktuojami kaip konfidencialios informacijos atskleidimas ir laikomas pareiginių nuostatų pažeidimu.

 

Trumpai tariant, nuo lapkričio 28 d. visi, nors žodį pasakę apie R. Liagienės veiksmus mokykloje, bus atskleidę viešosios ugdymo, švietimo įstaigos, pagal LR Visuomenės informavimo įstatymą privalančios teikti apie save informaciją, konfidencialią informaciją. Na ir, žinoma, nubausti.

 

Pasak LR Seimo kontrolierių įstaigos vyriausiojo specialisto Vytauto Valentinavičiaus, tokį punktą darbo tvarkos taisyklėse turi ir Policijos departamentui prie LR vidaus reikalų ministerijos pavaldžios įstaigos ir krašto apsaugos struktūros.

 

Taigi Skriaudžių pagrindinė mokykla prisijungė prie valstybines paslaptis saugančių įstaigų. O gal korupcijos šešėlio besikratančiame krašte nusprendė atkeršyti savo darbuotojams ir nuslėpti savo neteisėtus veiksmus?

 

Kai žiniasklaidos priemonės bei įvairios šalies įstaigos siekia, kad visa veikla mūsų demokratinėje šalyje būtų skaidresnė, Skriaudžių pagrindinėje mokykloje įvesta informacijos cenzūra ir tiesioginis kalbos ir nuomonės laisvės draudimas. Sveiki sugrįžę, o gal – nesijaudinkite, komunizmas dar nesibaigė?

 

Tiesa, V. Valentinavičius patvirtino, jog kalbant apie įvykį dėl maitinimo paslaugų ir apie kitus įvykius, kuriuose akivaizdi nusikalstama arba LR teisės normų neatitinkanti veikla, šis punktas yra niekinis. Ir tokiu atveju net paskirta drausminė nuobauda yra negaliojanti.

 

Nepaisyti VMVT sprendimų bei vykdyti nusikalstamus veiksmus Prienų rajone – leistina?

 

Atsižvelgiant į tai, jog mokyklos direktorė uždraudė savo darbuotojams teikti informaciją apie mokyklos veiklą bei ją pačią, o dar lapkričio mėnesį įsitikinome, kad jos teikiama informacija yra melaginga, istorijos dėl higienos normų neatitinkančiomis sąlygomis pagaminto maisto pabaiga teko pasidomėti Prienų rajono savivaldybėje.

 

Pasidomėjus, kaip Prienų rajono savivaldybės administracijoje buvo įvertinta situacija ir kokie buvo priimti sprendimai dėl Skriaudžių pagrindinės mokyklos direktorės Renatos Liagienės Lietuvos Respublikos įstatymus pažeidžiančių veiksmų, kai mokyklos direktorė nepaisė Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) sprendimo laikinai sustabdyti mokyklą aptarnaujančios maitinimo paslaugas teikiančios įmonės veiklą ir, kaip maitinimo paslaugų tiekėjo parinkimo ir kontrolės pareigas einantis asmuo, viršijo savo įgaliojimus ir leido tai pačiai įmonei teikti maitinimo paslaugas nepaisant Prienų VMVT nurodymo.

 

Gavome raštą, jog Prienų r. Skriaudžių pagrindinės mokyklos 2016-08-29 maitinimo paslaugų pirkimo-pardavimo sutartyje Nr. 2016/5 yra numatyta, kad užtikrinti kokybišką patiekalų gaminimą, produktų ir žaliavų tinkamą sandėliavimą, atsakyti už produktų kokybę ir maitinimą mokyklos patalpose įsipareigoja paslaugų teikėjas. Atsižvelgdama į Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos akte Nr. 49 VMIP-117 pateiktą išvadą, kad paslaugą teikiančio tiekėjo veiklą siūloma sustabdyti, ir į šios tarnybos rekomendacijas, mokyklos direktorė R. Liagienė lapkričio 22 d. sudarė sutartį su Z. Žemaitienės IĮ dėl laikino maitinimo paslaugų teikimo nuo lapkričio 23 d. (viena diena buvo reikalinga organizaciniams pasirengimo darbams: surasti ir įdarbinti papildomą virtuvės darbuotoją, informuoti SODRA, įsigyti maisto produktus, suderinti valgiaraščius).

 

Taigi, kai rašėme ir Prienų VMVT patvirtino, jog lapkričio 23 d. maistas buvo ruošiamos tos pačios įmonės, kurios veikla sustabdyta, o mokyklos direktorė pati pristatė tą maistą ir tvirtino, jog čia naujos įmonės pagamintas maistas, tuo tik patvirtindama, kad LR teisės aktais draudžiamomis sąlygomis pagaminto maisto pateikimas ikimokyklinukams yra jos iniciatyva, Prienų rajono savivaldybės administracija tik pakartojo tą pačią melagingą informaciją.

 

Prie šios informacijos Prienų rajono savivaldybė pateikė ir informaciją, jog organizavo pasitarimą su visomis švietimo įstaigomis bei sveikatos būklės gerinimo specialistais rajone bei Skriaudžių pagrindinei mokyklai priklausančios valgyklos remontui skyrė 13,9 tūkst. eurų.

 

Deja, informacijos, kaip Prienų rajono savivaldybės administracija bei meras vertina R. Liagienės veiksmus, taip ir negavome. Turbūt todėl, kad šioje įvykių sekoje nėra nei nusikalstamos veikos, nei nusikalstamo aplaidumo?

 

Atsižvelgiant į tai, jog situacija, kai maistas Skriaudžių pagrindinės mokyklos moksleiviams bei darbuotojams buvo gaminamas šalia šiukšlių ir supuvusių bei supelijusių daržovių, atliekų kibirėliu pristatomas mažiesiems, direktorė visa tai slapstė ir dar pati dalyvavo, o aukščiausioji savivaldybės valdžia tai įvertino tik pasitarimais ir lėšų remontui skyrimu, galima teigti, kad Prienų rajono gyventojai gali nesitikėti nei paramos, nei pagalbos savo vaikams apsaugoti.

 

Taigi nereikėtų nustebti, kad vaikai mokyklose bus maitinami supuvusiomis daržovėmis, sugedusiu maistu, kuriame dar galima rasti ir šiukšlių. Reikia nenustebti, jei Prienų rajono moksleivis ar mokytojas pateks į reanimacijos skyrių dėl sunkaus apsinuodijimo. Nereikia nustebti, jei jiems pateiktame maiste pasitaikys kurios nors atmainos mirtina coli bakterija. Už tai Prienų rajono savivaldybėje nėra jokios atsakomybės.

 

Panašu, kad be reikalo tikėjomės, jog Sausio 13-osios aukos nebuvo veltui. Informacijos draudimas, kerštas už kritiką, protekcijos valdžioje niekur nedingo. Jos vis dar čia. Kaip ir prieš 30 metų.

>>> Skriaudžių mažiausieji – pasmerkti?

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close