Skriaudžių mažiausieji – pasmerkti? (GALERIJA)

Prienų VMVT

Lietuvai, kaip nepriklausomai valstybei, einant jau 26-uosius metus vis dažniau valdžios koridoriuose kalbama apie jaunimo reikšmę valstybei. Ne paslaptis, nematydamas galimybės visaverčiam gyvenimui tėvynėje jaunimas išvažiuoja į ekonomiškai stipresnes valstybes, todėl valdžios koridoriuose bei visuomenėje ir kalbama apie būtinybę jaunimą puoselėti, skatinti.

 

Tiesa, tai neliečia Skriaudžių pagrindinės mokyklos maitinimo paslaugų teikėjų bei, gali būti, ir aukščiausiosios mokyklos valdžios.

 

Šios mokyklos ikimokykliniam skyriui – lopšeliui-darželiui, kurio lankytojų skaičius nuolat auga, o savivaldybės lėšomis vos prieš porą metų atliktas kapitalinis remontas bei atidaryta dar viena mažiausiųjų lankytojų grupė – maistą tiekia įmonė, kurios veiklą už grubius pažeidimus yra sustabdžiusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Negana to, pasak Skriaudžių pagrindinės mokyklos direktorės Renatos Liagienės, ši įmonė, nors maisto gaminimo taisykles pažeidžia nuolat, likvidavusi šį kartą rastus pažeidimus, vaikus maitins mažiausiai iki šių mokslo metų pabaigos.

 

VMVT reikalavimai – nė motais

Apie maitinimo paslaugas mokykloms tiekiančias įmones pastaruoju metu tenka išgirsti itin daug. Šių paslaugų užkulisius vis dažniau praskleidžia konkurencija bei vis drąsiau apie nuo seno galiojančias tylos ir „viskas čia gerai“ taisykles prabylantys žmonės.

 

Ne paslaptis, kad Skriaudžių pagrindinės mokyklos maitinimo įstaigos ypatumai labiausiai tarnybų bei visuomenės akį patraukė po lapkričio 21 d. Prienų VMVT inspektorių vizito, po kurio maitinimo įstaigai uždrausta verstis tokia veikla iki ji pašalins rastus grubius pažeidimus.

 

Jau įprasta, kad girdime apie vieną ar kitą viešojo maitinimo įstaigą, kurioje apsilankius VMVT pareigūnams yra trumpam laikotarpiui sustabdoma veikla. Tačiau, kad būtų sustabdyta veikla įmonės, kuri maitina pačius mažiausiuosius, tenka išgirsti retai.

 

Negana to, lapkričio 21 dieną, pirmadienį, sustabdžius įmonės veiklą, pastaroji vaikus maitino ne tik antradienį, bet ir trečiadienį.

 

Beje, lapkričio 21 dienos patikrinimas – ne pirmas. Pasak VMVT atstovų, ši įmonė jau seniau įtraukta į rizikingų tiekėjų kategoriją ir kurį laiką buvo stebima. Pažeidimų jos veikloje pasitaikė ir anksčiau. Pasak Prienų VMVT viršininko Gedimino Banio, šioje įmonėje pažeidimų buvo nuolat, o jų šalinti įmonė niekada nesiskubino.

 

Įmonės veiklos sustabdymo istorija prasidėjo šių metų rugsėjo 5 d., kai patikrinimo metu Prienų VMVT pareigūnai aptiko higienos bei maisto ruošimo pažeidimų, kuriuos buvo nurodyta ištaisyti. Įmonei buvo paskirta ir bauda. Lapkričio 21 d. mokyklos valgyklos patalpas naudojanti įmonė planinio reido dar nesitikėjo. Tiesa, ji jam ir nebuvo pasiruošusi, VMVT nurodyti pažeidimai nebuvo ištaisyti, o reido metu rasta dar daugiau pažeidimų. Inspektorių sprendimu, už pakartotinius pažeidimus įmonei skirta ne tik didesnė bauda, bet ir laikinai sustabdyta veikla.

 

Prienų VMVT pareigūnai maitinimo paslaugas teikiančios įmonės naudojamose valgyklos patalpose aptiko tai, ką net ir įsivaizduoti būtų sunku.

 

Maisto ruošimo patalpose trūko švaros ir tvarkos, sudarytas didelis kryžminės taršos pavojus. Pavyzdžiui, ant stalo, skirto šviežiai mėsai apdoroti, laikyta grietinė, pomidorai, po šiuo stalu – žali kiaušiniai pakuotėse, šalia – valymo inventorius. Indų plovimo patalpoje stovėjo talpos, pilnos maisto atliekų. Netinkamai laikytos daržovės ir kitos žaliavos, rasta supuvusių, sugedusių, netinkamų vartoti obuolių, bulvių, kitų virtų daržovių. Darbuotojai negalėjo pateikti daugumos žaliavų įsigijimo dokumentų, patiekalai buvo gaminami be suderintų valgiaraščių ir patvirtintų receptūrų. Vaikams buvo tiekiamos dešrelės, kurių sudėtyje buvo maisto priedo E 621, nors produktus su šiuo maisto priedu draudžiama tiekti vaikų mitybai. Įmonė nebuvo atlikusi geriamojo vandens tyrimų, jos savininkė dirbo neišklausiusi higienos įgūdžių mokymo kursų.

 

Skriaudžių pagrindinės mokyklos administracijai Prienų VMVT pareigūnai rekomendavo laikinai paslaugas pirkti iš įmonės, aptarnaujančios Išlaužo pagrindinę mokyklą.

 

Istorija, ko gero, nebūtų tapusi itin aktuali, jei nebūtų paaiškėję, kad antradienį, nepaisant Prienų VMVT draudimo, maistą Skriaudžių pagrindinės mokyklos moksleiviams bei infekcijoms ir ligoms neatspariausiems ikimokyklinio ugdymo skyriaus mažyliams toliau tiekė ta pati įmonė.

 

Šįkart sunerimo mažųjų tėveliai. Žinodami, kad įmonės veikla sustabdyta, tėveliai nusprendė patys paragauti maisto. Tiesa, bulvių košės ragauti neišdrįso. Jos kvapas ir išvaizda išdavė, kad košė gali būti kelių dienų senumo, jautėsi rūgimo kvapas. Tėvelių ir pačių ikimokyklinio skyriaus darbuotojų supratingumu, vengiant nelaimės, šios košės mažieji negavo. Tėveliai suskubo domėtis, iš kur atsirado ši košė. Keliai vėl nuvedė į tos pačios įmonės maisto ruošimo patalpas. Trečiadienį, jau antrąją dieną, kai galiojo draudimas teikti maitinimo paslaugas, Skriaudžių mokyklos valgykloje, kaip ir įprastą dieną, darbą pradėjo ta pati įmonė. Po antradienio košės tėvai nerizikavo pastebėję, jog maistas atkeliavo iš tos pačios valgyklos, o ten pamatę jau pietums ruošiamus karališkuosius balandėlius, ikimokyklinukų tėveliai patys kreipėsi į Prienų VMVT.

 

Gavę informaciją, kad po veiklos uždraudimo valgykla vis tiek dirba, Prienų VMVT inspektoriai nedelsdami nuvyko patikrinti skunde nurodytų faktų. Iš tikrųjų, nustatyta, kad įmonėje maistas buvo gamintas.

 

Įmonės savininkei nurodyta nedelsiant nutraukti patiekalų gamybą ir atvykti į Prienų valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą pasiaiškinti. Pasak VMVT, sprendimas dėl reikalavimų nepaisymo bus priimtas kartu su Prienų rajono savivaldybe.

 

Ketvirtadienį maistas į Skriaudžius atkeliavo jau iš Išlaužo pagrindinėje mokykloje maitinimo paslaugas teikiančios įmonės.

 

Prabyla vis daugiau skriaudiškių

Visuomenei ir tarnyboms atidžiau atkreipus dėmesį į šį įvykį, subruzdo ir buvę Skriaudžių pagrindinės mokyklos bei paties ikimokyklinio skyriaus darbuotojai. Prabilo ir tėvai, ne kartą „susidūrę“ su šioje įmonėje paruoštu maistu. Kalbinami skriaudiškiai prisiminė tokius patiekalus kaip rūgštynių sriuba su ryžiais bei balta barščių sriuba.

 

Pasak vienų ir kitų, įvairūs higienos ir darbo kokybės trūkumai maitinimo paslaugas teikiančioje įmonėje – ne naujiena. Kai kurie skriaudiškiai mena jau net keleto metų senumo istorijas, kuomet į ikimokyklinio ugdymo įstaigą pristatytas maistas būdavo nekokybiškas, jo kiekis neatitikdavo poreikių arba jis tiesiog nesutapdavo su griežtai nustatomu valgiaraščiu. Minimi ir atvejai, kai maistas būdavo pristatomas kibirėlyje su užrašu „Atliekos“.

 

Maitinimo paslaugas teikianti įmonė teikia maitinimo paslaugas ir gyventojams, keliautojams, teikia gedulingų pietų bei iškilmių maitinimo paslaugas. Tiesa, anot vietinių, į šią valgyklą dėl pagaminto maisto kokybės užsuka vis mažiau žmonių.

 

Manoma, kad ir antradienį mažiesiems patiekta įtartina bulvių košė galėjo būti likusi nuo savaitgalį vykusio pobūvio. Joje matėsi morkų likučiai bei nenustatytos tamsios dėmelės.

 

Anot skriaudiškių, visuomet konkursą šioms paslaugoms laiminti įmonė iškilusias problemas spręsdavo rekomendacijos niekam nieko nesakyti arba sumeluoti principu.

 

Ne išimtis buvo ir šio trečiadienio rytas, kai vietoj pagal valgiaraštį priklausiusios košės vaikams buvo patiektas virtas kiaušinis su riekele batono. Maistą atgabenusios sustabdytos veiklos įmonės atstovės nurodė ikimokyklinio skyriaus darbuotojoms visiems sakyti, kad buvo košė. Tiesa, šioje vietoje klausimas kaip ketverių penkerių metų vaikams įrodyti, jog jie valgo ne kiaušinį, o košę, matyt, turėtų būti svarstomas geriausiai savo darbą išmanančių pedagogų konferencijoje.

 

Sprendžiant šį klausimą teko užsukti ir pas Skriaudžių pagrindinės mokyklos direktorę Renatą Liagienę, atsakingą už maitinimo paslaugų mokyklai teikėjo parinkimą.

 

Direktorė įsidarbino valgykloje???

Apsilankius šio straipsnio autoriui, direktorė jau žinojo situaciją apie naujus moksleivių maitinimo ypatumus. Direktorė apgailestavo, jog susidarė tokia situacija. Pasak jos, maitinimo paslaugas teikiančios įmonės vadovė iš tikrųjų nepasirūpino švara.

 

Tiesa, pasak direktorės, kaltas yra finansavimas bei tiekėjų pasiūla. Nustatytas atlygis už maitinimo paslaugas rajono ugdymo įstaigose yra žemas, todėl maisto produktai maitinimui yra pigiausios kategorijos, sunku išlaikyti ir pačius darbuotojus.

 

Pasak direktorės, konkursas maitinimo paslaugų teikimui šių mokslo metų laikotarpiui skelbtas vasarą, jame dalyvavo trys įmonės: įmonė, kurios veikla laikinai sustabdyta, Išlaužo pagrindinę mokyklą aptarnaujanti įmonė bei dar viena įmonė. Direktorės teigimu, konkurso nugalėtoją parinkti visada reikia pagal kainą, o daugelis skaičiuoja ne tik darbuotojų atlyginimus ir maisto kainas, bet ir atvežimo kaštus. Todėl nevietinių įmonių pasiūlymai automatiškai pabrangsta.

 

Likus vos valandai iki pakartotino trečiojo VMVT vizito valgykloje ir pasiteiravus direktorės, ar ji ketina ir toliau šiais metais tęsti sutartį su įmone, kurios ne tik veikla buvo laikinai sustabdyta, bet ir kuri šaltakraujiškai pažeidė Prienų VMVT nurodymą neteikti maitinimo paslaugų, direktorė patvirtino, jog sutartį ji tikrai nutrauks, jeigu per nurodytą terminą įmonė nepašalins trūkumų. Tačiau jei įmonė pašalins visus trūkumus, direktorė neabejojo, kad sutarties viduryje mokslo metų nenutraukinės ir maitinimo paslaugas toliau tieks ta pati įstaiga.

 

Pasiteiravus, ar direktorė nemano, kad po mėnesio šią įmonę vėl gali ištikti higienos krizė, o dalis mažamečių vaikų gali atsidurti gydymo įstaigose dėl ūmių ir sunkių susirgimų, mokyklos vadovė griežtai pareiškė, kad jai vaikai labai rūpi, tačiau apie blogą galvoti nereikia, o ieškoti naujo tiekėjo gali būti per sunku ir mokykla gali išvis likti be maitinimo paslaugų.

 

Žinoma, keisčiausia atrodė, kad direktorė besirūpindama vaikais ne itin žinojo, kas vyksta pačioje valgykloje. Pasak jos, įmonės veikla buvo sustabdyta jau pirmadienį, tačiau skubiai neradus tiekėjo, Skriaudžių pagrindinei mokyklai maitinimo paslaugas teikiančios įmonės savininkė su Prienų VMVT susitarė, jog veiklos sustabdymas atidedamas vienai dienai, ir antradienį maistą tiekė dar ta pati įmonė, o trečiadienio rytą maistą tiekti pradėjo jau Išlaužo pagrindinę mokyklą aptarnaujanti įmonė.

 

Šioje vietoje reikėtų paminėti, kad faktą apie termino atidėjimą griežtai paneigė Prienų VMVT direktorius Gediminas Banys. Pasak jo, pirmadienį patikrinus įmonę ir sustabdžius veiklą, jai leista tik pabaigti teikti tos dienos paslaugas, nuo antradienio ryto įmonei jau buvo draudžiama teikti šias paslaugas.

 

Pasiteiravus, ar direktorė yra įsitikinusi, kad valgykla trečiadienio rytą maisto nebegamina, ji nedvejodama atsakė: „Taip, bent jau neturėtų gaminti“. Direktorė patvirtino, kad trečiadienio rytą (8.00 val.) pusryčius jau pristatė Išlaužo pagrindinę mokyklą aptarnaujanti įmonė, nes su ja tą rytą (tik 9.30 val.) buvo suderintas valgiaraštis. Koks maistas buvo pristatytas ikimokyklinukams, direktorė nežinojo.

 

Trečiadienio rytą pasidomėjus, ką pusryčiams valgė ikimokyklinukai ir ką ruošiasi dar valgyti, Išlaužo pagrindinę mokyklą aptarnaujančios įmonės vadovė patvirtino, kad mažieji pusryčiams gavo kiaušinienės, o pietums gaus makaronų – dėl skubaus atvejo ryte gavo vakarienės meniu, per pietus turi gauti pusryčių meniu.

 

Viskas suprantama, kad dėl skubėjimo teko sumainyti valgiaraštį vietomis. Bet vaikai pusryčiams valgė ne kiaušinienę, o kiaušinį su rieke batono (nors turėjo būti ir sumuštinis)…

 

Vaikai pietų laukė kaip legendinio šokoladinio kiaušinio su siurprizu „Kinder“. Pietums naujoji tiekėja pažadėjo makaronus, direktorė pagal derybas su ta pačia tiekėja buvo įsitikinusi, jog bus balandėliai, na o viena mamytė, dar ryte apsilankiusi veiklą sustabdžiusioje valgykloje, matė ant padėklų kepti paruoštus dar žalios mėsos kotletus su morkomis.

 

Laukiant su mažaisiais vėluojančių pietų galbūt labiausiai nustebino vaizdas, kai iš valgyklos ikimokyklinio skyriaus link su šilumą saugančiais krepšiais pajudėjo naujos maitinimo paslaugas teikiančios įmonės vadovė kartu su pačia Skriaudžių pagrindinės mokyklos direktore. Kodėl direktorė rūpinasi maisto pristatymu, klausimas, ko gero, liks neatsakytas. Redakcijos turimomis žiniomis, ji maitinimo paslaugas teikiančioje įmonėje nedirba.

 

Gali būti, jog baimindamasi, kad pasikartos atvejis, kai, pasak įžymaus politiko Eligijaus Masiulio, Specialiųjų tyrimų tarnyba pakeliui jam į namus sužymėjo pinigus (keletą šimtų kupiūrų), direktorė pati nusprendė stebėti maisto perdavimo procesą. Tiesa, pastangos buvo perniek, nes į darželį pristatytus balandėlius dar gaminamus valgyklos patalpose jau buvo aptikusi VMVT inspektorių komanda. Ikimokyklinėje įstaigoje vieno mažamečio mama patvirtino, kad tai tie patys karališkieji balandėliai su morkomis, kuriuos ji paruoštus kepti matė ryte.

 

Visoje šioje istorijoje nustebino suaugusiųjų abejingumas. Kai kyla gaisras, turbūt nestovime šalia ir visiems nepasakojame, kad ugnis tuoj užges ir viskas bus gerai, niekas nieko net nepastebės.

 

Esant sudėtingai situacijai maitinimo paslaugas Skriaudžių pagrindinei mokyklai teikiančios įmonės atstovės bei mokyklos direktorė tik visais telefonais ir į akis nepabūgusių prabilti žmonių prašė viską nutylėti ir neviešinti. Tai, beje, irgi ne pirmas kartas.

 

Reikia tikėtis, kad nors naujoji, laikinai maitinimo paslaugas teikianti įmonė labiau rūpinsis ne maitinimo kaštais, o mažųjų skriaudiškių gyvybėmis.

 

Keliai veda aukštyn

Žinant tokių konkursų organizavimo principus ir neretai sudaromas išskirtines konkurso sąlygas kažkuriam iš dalyvių, galima tikėtis, kad dar ilgus metus Prienų rajoną, kaip ir visą Lietuvą, kankins korupcijos šešėlis.

 

Sunku teigti, kas šioje istorijoje ką nori užglaistyti, bet neabejotinas faktas, kad Prienų rajone vyraujanti jaunimo skatinimo politika tokiais veiksmais yra visiškai sužlugdoma Skriaudžių krašte.

 

Redakcijos duomenimis, net ir pedagogai, kovoję su ilgus metus Skriaudžiuose nekokybiškas ir sanitarijos reikalavimų neatitinkančias maitinimo paslaugas teikiančia įmone, nuolatos patirdavo mokyklos vadovės abejingumą.

 

Šios istorijos atgarsiai nuvedė ir į Prienų rajono savivaldybę. Kalbintas vienas iš pareigūnų pokalbio metu savo mintis apie maitinimo paslaugas teikiančią įmonę kardinaliai pakeitė išgirdęs, kad į šį įvykį įtrauktos visos tai kontroliuojančios tarnybos. Redakcijos duomenimis, šis pareigūnas trečiadienio rytą galimai įspėjo ir pačią direktorę apie galimą grėsmę, ir tai įvyksta nebe pirmą kartą.

 

Prienų rajono savivaldybės pareigūnai, džiūgaujantys dėl itin sparčiai augančio mažųjų skaičiaus Veiverių krašte, šiuo atveju savo skambias kalbas paverčia mitu ir be skrupulų sutinka rizikuoti tų pačių mažųjų gyvybėmis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close