Užgavėnių šventė, atkeliavusi iš mūsų protėvių pagonių laikų, gražų pritaikymą atrado ir krikščionybėje. Ypač šią dieną pamėgo vaikai, bet jų pavyzdžiu pasekė ir suaugusieji, mielai persirengdami įvairiais personažais ir įsijausdami į jų vaidmenį. Antradienį, Užgavėnių dieną, visi garsiai varė žiemą iš kiemo, gąsdino ją įvairiais būdais ir šaukė pavasarį.

 

„Bočių“ vakarėlis kultūros centre

 

Kasmet Užgavėnes linksmai ir triukšmingai švenčia Birštono „Bočių“ bendrija, vadovaujama Julijos Barutienės. Šventinis vakarėlis vyko kultūros centre, kur stovėjo pasipuošusi tradicinė Morė, ant stalų kvepėjo blynai ir kiti gardumynai, o aplink zujo šleivi, kreivi, barzdoti žydai, garbanotos juodaplaukės čigonės, raguoti velniai ir kiti baisiai baisūs personažai.

Vakarėlio dalyvius sveikino Ponia, Morės parankinė, pažadėdama, kad renginio metu bus ne tik vaišinama įvairiais gardžiais blynais, šiupiniu, bet ir tikra „arielka“, kad visi galės pasigėrėti tradicine Lašininio ir Kanapinio dvikova ir švęsti pastarojo pergalę. Tegul puikuojasi per vakarą gražuolė Morė, nes galop vis tiek bus paskandinta pavasario vandenyse.

Kaip renginio vedėja Ponia sakė, mums svarbu Gyvatė, kurios metus pradedame. Ji yra išminties ir proto bei turto simbolis.

Gyvatės personažas gražiai kalbėjo, daug žadėjo ir palinkėjo gerų metų ir skanių blynų.

Bobutės su savo diedukais pykosi ir taikėsi, velniai šmaikštavo, o ir kiti raguoti ir uodeguoti gąsdino vieni kitus, tuo suteikdami šventinio džiaugsmo, o taip pat viltį, kad jau ne už kalnų pavasaris.

Į Užgavėnių vakarėlį atvykę Birštono savivaldybės vadovai palinkėjo geros nuotaikos, kad turtai laikytųsi kiekvienuose namuose, ir daug gražių šypsenų.

Po įvairių personažų prisistatymo vyko žaidimai, didžioji dvikova, blynų degustavimas ir kitos tradicinės šios šventės atrakcijos.

 

Birštoniečiai ir miesto svečiai siautėjo prie „Versmės“ fontano

 

Jau nuo pietų garsiai šūkaudami ir tarškindami puodus ir bliūdus po miestelį vaikščiojo mažieji birštoniečiai, bandydami išgąsdinti ir išvaryti žiemą iš visų pašalių. Vėliau po kurortą su vežimaičiu važinėjo kviesliai, visus miestelio gyventojus ir svečius kviesdami dalyvauti Užgavėnių šventėje, blynų degustavime ir kitokių vaišių ragavime bei žiemos simbolio Morės deginime. Persirengėliai pabuvojo ir Birštono savivaldybėje. Kvieslių ir persirengėlių kompanija buvo užsukusi ir į Birštono policijos komisariatą bei kultūros centrą, kur darbuotojų buvo gražiai sutikti ir palydėti.

Apie 16 valandą linksma muzika kvietė prie „Versmės“ fontano, kur jau laukė papuošta Morė, kūrenosi laužas, o visi atėjusieji buvo vaišinami karšta arbata.

Ir ko tik čia neprisirinko! Žydai barzdoti, čigonai skarmaluoti, čigonės su kūdikiais ant rankų, vengrai, įvairaus plauko daktarai ir šundaktariai, o ir svarbiausieji Užgavėnių personažai Lašininis su Kanapiniu vienas per kitą vis gyrėsi. Na, kam gi nepatinka kumpiai, dešros ir lašiniai bei riebūs ir kvapnūs blynai? Kiek kukliau siūlė savo vaišes Kanapinis. Bet nors ir liesas, bet žiūrovų palaikomas, dvikovą su storu Lašininiu sugebėjo laimėti. Juk visiems atsibodo žiema, žmonės pasiilgo pavasario žalumos ir šiltos saulutės.

Prie fontano renginį vedė kultūros centro režisierius Rimantas Jacunskas, vis pašmaikštaudamas, paerzindamas varžovus, o šventės dalyvius kviesdamas aktyviau dalyvauti šventėje – kartu pašokti, padainuoti bei dalyvauti žaidimuose.

Prie degančio laužo buvo smagu ir jauku, o sudeginta Morė suteikė viltį, kad dar savaitė, kita, ir jau pajusime pavasario dvelksmą.

 

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close