Trumpai apie gydymą. (Iš 1958 m. išleistos L. Žilevičiaus knygelės „Birštonas ir jo apylinkės“)

Visi atvykę į kurortą atkreipia dėmesį į aptvertą aikštelę netoli Didžiosios vilos. Aikštelėje – nedideli mediniai bokšteliai, savo pjautiniais ir pagražinimais primenantys senas lietuvių kaimo sodybas. Tai senieji Birštono mineraliniai šaltiniai. Aikštėje greta vienas kito trykšta keletas šaltinių.

Senas ir anksčiau buvęs populiarus „Birutės“ šaltinis yra aikštelės gale, netoli tvoros. Iš pradžių „Birutės“ vanduo buvo naudojamas tik gydymui, o vėliau pradėtas gazuoti ir pardavinėti bonzomis. Visų šaltinių vanduo naudojamas mineralinėms vonioms.

Pasibaigus Svajonių alėjai, prasideda nuolaidi grįsta pakalnė. Apačioje, prie pat Nemuno tėkmės, trykšta vienas iš seniausių kurorto mineralinių šaltinių „Vytautas“. Vos jį atradus 1878 metais buvo pavadintas savininko dukters Viktorijos vardu, bet vėliau jam prigijo „Vytauto“ vardas.

„Vytauto“ mineraliniu vandeniu sėkmingai gydomos įvairios chroniškos virškinamųjų organų ligos ir kiti susirgimai.

Mineralinės ir purvo vonios – viena iš svarbiausių gydymo priemonių, praktikuojamų kurorte.

Mineralinėmis voniomis gydomi nervų sistemos susirgimai, chroniškas reumatas, kraujo apytakos bei kiti susirgimai.

Sakysime, jums paskirta pušų ekstrakto vonia. Tada vonia pripildoma mineralinio vandens, kurio temperatūra 36-37 laipsniai šilumos. Į mineralinį vandenį įpilama pušų ekstrakto, nuo kurio vanduo darosi tamsiai rudos spalvos. Vonia maloniai kvepia, ji raminamai veikia nervų sistemą.

Deguonies mineralinės vonios, kuriose  mineralinis vanduo prisotinamas deguonimi, irgi teigiamai veikia visą nervų sistemą.

Angliarūgštės vonios ruošiamos taip pat iš mineralinio vandens, tik vietoje deguonies leidžiamos angliarūgštės dujos. Tokia vonia teigiamai veikia kraujo apytakos organus, mažina kraujo spaudimą.

Subakvalinės vonios turi specialią aparatūrą. Šios vonios vartojamos žarnynui praplauti ir gydyti chroniškus susirgimus.

Prieš kiekvieną procedūrą ligonis turi gerai pailsėti ir griežtai laikytis gydytojo nurodyto procedūros laiko. Jeigu kas galvoja, kad ilgiau pagulėjęs mineralinėje vonioje greičiau išgis, tai labai apsirinka. Poilsiautojai, nesilaikantys nustatyto rėžimo, savo sveikatai gali padaryti tik žalos.

Gydymo purvu istorija labai sena. Gydymui buvo pradėtos naudoti gerai perpuvusios durpės.

Ilgą laiką ligoniai buvo gydomi tik purvo voniomis, vėliau imta taikyti ir purvo aplikacijas (kompresus), kurie mažiau vargina organizmą ir daugeliu atvejų duoda geresnį efektą negu vonios. Purvo vonios – aplikacijos padeda išgydyti įvairius chroniškus susirgimus.

Birštono kurorte purvu gydomi chroniški kaulų, sąnarių ir įvairūs raumenų susirgimai, chroniškos moterų ligos (jas gydant gaunami ypač geri rezultatai). Purvas padeda gydyti ir įvairius pooperacinius randus.

Apie gydymo purvu rezultatus kalba daug faktų. Kalbama, kad apie 1956 metus Birštone gydėsi statybos technikumo dėstytoja iš Tartu, sirgusi kraujo apytakos  sistemos liga. Po nustatytų gydomųjų procedūrų ji išgijo. 28 metų I gr. invalidas iš Kauno, turėjęs paralyžių, pradėjo gydytis kurorte. Pirmą kartą atvykęs jis visai nevaikščiojo. Užbaigęs gydymo kursą, sugrįžo namo be jokių palydovų.

Be minėtų procedūrų, kurorte atliekami diagnostiniai tyrimai bei gydoma ir poliklinikoje. Ten yra rentgeno, fizioterapijos, masažo ir kiti kabinetai, gerai įrengta laboratorija su naujausia aparatūra.

Plačiai praktikuojamos saulės vonios. Jos priimamos ant stogo specialiai įrengtose kabinose – soliariumuose. Taikomi masažai, gerai veikiantys raumenis, kraujo ir limfos apytakos organus, bei gydomieji dušai: šarko, cirkuliariniai, škotiškieji ir kt. Be to, atliekamos parafino procedūros, kurios taikomos ligoniams, negalintiems pakelti purvo vonių.

Gydymas kurorte yra kompleksinis: gydant vieną ar kitą susirgimą, derinamos įvairios priemonės ir procedūros, tokios kaip mineralinės vonios, purvo aplikacijos, gydomoji fizkultūra. Manoma, kad didelę reikšmę turi ir kurortinis rėžimas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close