Birštono kurortas istorijos vingiuose. (tęsinys)

Sanatorijos Nr. 1 parke gausu alėjų. Beržų alėja eina palei Nemuno krantą iki „Vytauto“ mineralinio vandens šaltinio. Liepų alėja tęsiasi pro Taikos šaltinį. Kaip aišku iš pavadinimų, šios alėjos apsodintos beržais ir liepomis. Svajonių alėja prasideda prie Baltosios vilos ir kerta parką įstrižai, susiliedama su Beržų alėja. Piliakalnio alėja juosia Vytauto kalno papėdę. Parkas papuoštas statulomis, gėlynais, terasomis.

O štai istorinis Vytauto kalnas. Archeologas ar istorikas tuoj įžvelgs, kad šis kalnas – ne vien gamtos darinys, o ir žmogaus rankų darbo vaisius. Kadaise kalno papėdė buvo užlieta vandeniu, kad būtų lengviau ginti ant kalno stovėjusią pilį nuo priešų. Piliakalnį supa kanalo liekanos, vienos laiko, kitos žmonių rankų užpiltos žeme.

Kiek palypėję žvilgterėkime žemyn. Dešinėje pro medžių lapus vos matomi upelio pėdsakai, o už jų vėl kyla aukštyn statūs šlaitai, apaugę įvairiausiais medžiais. Čia palinkęs beržas, sumerkęs į vandenį savo šakas, ir lieknašakis gluosnis, eglė su būriu savo vaikų: uosiu, drebule ir ąžuolu. Ši žalioji šeima tartum saugo pilną paslapčių senovinį piliakalnį.

Laiptai, vedantys į kalną, darosi vis statesni ir statesni. Pagaliau pasiekiame viršūnę, nuo kurios matyti visas kurortas. Kur ne kur nuo saulės spindulių žybteli vilų langų stiklai. Aplinkui atsiveria didinga žalioji gamtos panorama. Vaizdas neužmirštamas, juo norisi gėrėtis ilgai ilgai. Pūsteli pietų vėjelis, atnešdamas gaivų Nemuno vandenų dvelkimą. Medumi kvepia įvairiaspalviai žiedai. Ramioje šimtmečių užmigdyto piliakalnio viršūnėje nenutildami ulba paukščiai.

Nuo piliakalnio viršūnės pasukate prie greta esančių siauručių laiptelių, lipate jais žemyn ir, pasiekę nedidelę pailgą aikštelę, einate į kairę. Siauru takeliu nusileidžiate į beržų alėją, kurios vaizdas atspausdintas ir jūsų kurortiniame kelialapyje. Iš vienos pusės ją lydi Nemunas, o iš kitos – parko žolynai ir gėlynai. Tankus lapų ir susipynusių šakų stogas saugo nuo karštų saulės spindulių ir nuo lietaus.

Pasukite pro Didžiąją vilą. Joje vienu metu gyvena netoli šimto poilsiautojų. Viloje yra gydomosios fizkultūros kabinetas. Antrame aukšte – klubas. Čia vyksta koncertai, paskaitos, demonstruojami kino filmai. Į kairę nuo vilos – šokių aikštelė, biliardo paviljonas. Greta ir Baltoji vila, kurioje gyvena apie 70 poilsiautojų. Didžioji ir Baltoji vilos veikia tik vasaros sezono metu.

Vaikščiodami po parką, dažnai pastebėsite sunkvežimį su didžiuliu kubilu. Tai Kauno alaus ir nealkoholinių gėrimų trestas veža „Vytauto“ mineralinį vandenį į mineralinio vandens gazavimo įmonę, kuri yra šalia sanatorijos Nr. 1 administracinio pastato, dešiniajame Druskupio krante. Į butelį, pripildytą mineralinio vandens, čia leidžiama angliarūgštė. Per parą įmonė pagamina keliolika tūkstančių butelių gazuoto vandens. „Vytauto“ mineralinis vanduo parduodamas ne tik mūsų respublikos, bet ir kitų šalių vaistinėse, parduotuvėse.

Netoli mineralinių vandenų ir purvo gydyklos, pastatytos dar prieš karą ir laimingai išlikusios iki šiol. Gydyklose per dieną galima atlikti daugiau kaip 300 procedūrų. Gydyklos veikia tik vasarą, bet projektuojama jas pertvarkyti taip, kad jos galėtų veikti ir žiemos metu. Greta mineralinių vandenų gydyklos yra kurorto mechaninės dirbtuvės ir elektros stotis. Iki karo ši elektrinė teikdavo kurortui visą reikiamą energiją. Dabar elektros srovę Birštono kurortas gauna iš Kauno, ir vietinė elektrinė reikalinga tik išimtinais atvejais.

Perėję tilteliu per Druskupio upelį, patenkate prie vieno geriausių sanatorijos Nr. 1 pastatų. Tai Raudonoji Tulpė, veikianti ištisus metus. Pastatas didelis, šviesus, turi daug balkonų, išsišovusių į Nemuno pusę. Poilsiautojų patogumui beveik visi kambariai nedideli, skirti dviem žmonėms. Kiekviename kambaryje yra prausykla su šiltu ir šaltu vandeniu, kiti patogumai.

O dabar aplankykime sanatoriją Nr. 2, esančią kitoje kurorto pusėje. Pereinate Komjaunimo aikštę, kurioje stovi J. Basanavičiaus paminklas. Pasukę į dešinę, praeinate žalią medinį pastatą, panašų į vilą. Tai Birštono vidurinė mokykla. Iš dešinės jus kurį laiką lydi Nemunas, o toliau kelias veda į mišką iki sanatorijos Nr. 2. Ši sanatorija įsikūrusi pušyne, kuriuo prasideda  Žvėryno šilas. Jos grakštus šviesus fasadas su balkonais iš tolo švyti pro pušų kamienus.

Sanatorija Nr. 2 pastatyta prieš karą. Tarybinės santvarkos metais ji žymiai išsiplėtė, pradėjo veikti ištisus metus. Neseniai pastatyti dar du pagalbiniai korpusai, įrengtas centrinis šildymas. Kiekvieną mėnesį sanatorijoje gydosi daugiau kaip 200 ligonių.

Perėję nedidelį lauką, pateksite į Žvėryno šilą ir prie gražių Nemuno pakrančių.

 

Kaip atrodys kurortas po keleto metų?

Kurorto laukia didelė rekonstrukcija. Ji jau pradėta. Rekonstrukcija susijusi su didžiausia respublikoje Kauno hidroelektrinės statyba. Hidroelektrinės užtvanka perkirs Nemuno vagą aukščiau Petrašiūnų, ties Mergaičių sala, kur vanduo pakils iki19,5 metrovirš vidutinio vasaros horizonto. Susidarys didžiulis tvenkinys – Kauno jūra. Ties Birštonu Nemunas pakils 5-6 metrus. Dalis kurorto bus perkelta į kitą Nemuno krantą – Alksniakiemio šilą. „Vytauto“ ir kai kuriuos šaltinius užlies vanduo, todėl jau 1955 metais buvo atlikti žvalgymo-gręžimo darbai antroje Nemuno pusėje: pažymėti vandens horizontai ir išgręžti pirmieji gręžiniai. Pasirodė, kad čia galima gauti lygiai tokios pat ar net geresnės mineralinės sudėties gydomojo vandens. Vaikščiodami kairiuoju Nemuno krantu pastebėsite beveik vienoje linijoje su Vytauto šaltiniu iš žemės išlindusį metalinį vamzdį, trykštantį vandeniu. Tai gręžinys Nr. 4. Savo sudėtimi vanduo panašus į „Vytauto“ mineralinį vandenį, tinka vonioms ir gerti. Šilo pradžioje, prie žalios medinės vilos, yra ir kitas gręžinys, toliau – trečias. 1957 metais užbaigtas dar vienas gręžinys prie sanatorijos Nr. 1 administracinio pastato.

Kurortas bus nuolat gražinamas: plečiamas parkas, įrengiami nauji fontanai. Iš Prienų į Alksniakiemio šilą numatoma nutiesti asfaltuotą kelią. Birštono gyvenamieji namai, klubas, mokykla, krautuvės bus atskirti nuo sanatorijų teritorijos. Tuo būdu bus sukurta atskira kurortinė zona. Birštoną – žavią vietą prie Nemuno – kasmet lankys vis daugiau besigydančiųjų, poilsiautojų, turistų.

(Bus daugiau)

Parengė Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close