Kviečia 8-oji Lietuvos moksleivių dainų šventė „Tu mums viena“

Liepos 4-9 d. Vilniuje vyks 8-oji Lietuvos moksleivių dainų šventė „Tu mums viena“. Pagrindiniai šios šventės renginiai: „Siemens“ arenoje rengiama Šokių diena, Vingio parke – Dainų diena ir Kalnų parke – Ansamblių vakaras. Numatoma, kad šiuose koncertuose dalyvaus apie 20 tūkst. mokinių.

 

Dainų šventė yra išskirtinis Lietuvos kultūros reiškinys, jį 2003 m. UNESCO pripažino pasaulio žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo vertybe. Tai daugiausiai dalyvių pritraukiantis šalies kultūrinis ir edukacinis renginys, kuriam ruošiamasi keletą metų. Nuo 2007 m. Švietimo ir mokslo ministerija kartu su Kultūros ministerija įgyvendina Dainų švenčių tradicijos tęstinumo programą.

 

Šventė startuos liepos 4 d. moksleivių kūrybos darbų paroda LR Seimo rūmuose.

 

Liepos 6 d. visus klausytojus ir žiūrovus pakvies Dainų diena „Tu mums viena“. Populiariausiai Moksleivių dainų šventės daliai – Dainų dienai – ruošiasi kelios dešimtys tūkstančių moksleivių. Po kelerių metų pasiruošimo ir atrankos apie dešimt tūkstančių laimingųjų, „gavusių bilietus“ į Vingio parko estradą, dainuos viename dideliame chore. Tradiciškai Moksleivių dainų šventės Dainų diena vyksta Valstybės ir karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos vakarą sostinės Vingio parke. Viena graži Dainų dienos tradicija: lygiai 21 val. Lietuvos laiku šventinis koncertas trumpam pristabdomas, kad viso pasaulio lietuviai kartu sugiedotų Lietuvos himną, Vinco Kudirkos „Tautinę giesmę“.

 

Dainų dienos repertuaras labai įvairus ir sudėtingas: jame galima išgirsti ir jaunimo pamėgtos muzikos (repo, roko, popso, hip-hopo), ir gražaus lietuviško folkloro bei chorinės dainos klasikos perlų; visų penkių (Aukštaitijos, Dzūkijos, Sūduvos, Žemaitijos Ir Pamario krašto) Lietuvos etnografinių regionų dainų, atliekamų tarmiškai. Moksleivių dainų šventės Dainų dienos meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Raimundas Katinas jau ketvirtą kartą vadovauja Dainų dienai.

 

Šioje dienoje dalyvauja ir kolektyvai iš Nemuno kilpų krašto: Prienų „Žiburio“ gimnazijos mišrus choras (vad. Roma Ruočkienė), Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos jaunučių choras (vad. Lina Suchonukovienė) bei Birštono meno mokyklos jaunučių choras (vad. Ramunė Liutvynskienė).

 

Liepos 7 d. visus kvies folkloro ansamblių pasirodymai Vilniaus senamiestyje bei orkestrų pasirodymai Vilniaus rotušėje, Mokytojų namų kiemelyje bei tradicinis jomarkas Gedimino kalno papėdėje.

 

Ypatinga akustika pasižyminčioje Šv. Jonų bažnyčioje gros Lietuvos jaunieji akordeonininkai. Akordeonininkų orkestrų koncerte „Akordeonų šėlsmas“ dalyvaus ir Prienų meno mokyklos moksleiviai (vad. Lina Bendoraitienė).

 

Vakarą vainikuos chorų koncertas „Tu mums viena, Lietuva, esi“ Šv. Kotrynos bažnyčioje.

 

Liepos 8 d. visus į „Siemens“ areną pakvies Šokių diena „Mano žemė“. 2016 metų Moksleivių dainų šventės Šokių dienos koncerto „Mano žemė“ bendras siekis – atskleisti augančio, bręstančio žmogaus ir gamtos sąsajas praeityje, dabartyje bei ateityje. Pasitelkiant muzikos ir šokio dermės galimybes, šias sąsajas bus bandoma perteikti harmoningai susiejant pirmapradės būties, žemės sakralumo idėjas, žemės ir paukščio, medžio ir vandens įvaizdžius tradicinėje mūsų pasaulėjautoje. Šokių dienos programos meninių sumanymų priemonėmis, jauno žmogaus sąlyčio su gamta ir socialiniu gyvenimu patirtys, džiuginantys ir neraminantys išgyvenimai bus pristatomi bandant suartinti tai, kas tradiciška, ir tai, kas šiuolaikiška. Į ateitį orientuoto šiuolaikinio miesto „pasaulis“ šokiu bus vizualizuojamas atskleidžiant realius dabarties iššūkius, kylančius jaunajai kartai, tačiau nesupriešinant praeities ir dabarties vertybių svarbos brandžios, dvasingos asmenybės tapsmui.

 

Šokių dienos meno vadovė ir vyriausioji choreografė Živilė Adomaitienė jau ne pirmą kartą vadovauja šokančiai moksleivijai. Moksleiviai šoks ne tik liaudies, klasikinius bei šiuolaikinius šokius; dalyvaus ir gatvės šokio grupės; pirmą sykį Šokių dienų istorijoje bus šokami ir sportiniai šokiai. Žiūrovas išvys ir laiko jau „užgrūdintas“ koncertuose, užkariavusias publikos ir šokėjų simpatijas šokių kompozicijas, ir visiškai naujus, specialiai 2016 metų šventei sukurtus šokius.

 

Liepos 9 d. visų laukia Ansamblių vakaras „Koks gražus tavo veidas, gimtine“ Kalnų parke. Tai pati margiausia Moksleivių dainų šventės dalis, pats judriausias ir linksmiausias Dainų šventės renginys. Į Kalnų parką susirinkę per penkis tūkstančius dalyvių ir šoka, ir groja, ir dainuoja, ir žaidžia. Kiek stilių, kiek žanrų, kiek tautosakos perliukų čia galima išgirsti ir išvysti. Kone visiems Lietuvos kampeliams čia atstovauja tai daina, tai sutartinė, tai šokis ar žaidimas. Dainos ir sutartinės dažniausiai atliekamos tarmiškai, o dainorėliams pritaria didžiulis būrys įvairiausiais liaudies instrumentais grojančių muzikantų. Čia bus galima pamatyti ir išgirsti net ir labai senų kūrinių, ištrauktų iš močiučių ir promočiučių skrynių. Laukia ir tikras tautinių drabužių ir spalvų paradas; karūnos, sijonai, prijuostės, sermėgos, naginės, klumpės – tik Ansamblių vakare galima pamatyti šitokį mūsų protėvių aprangos grožį, šitokią autentiką; tai – tikras gyvas liaudies meno muziejus po atviru dangumi.

 

Ansamblių vakaro vadovas, scenarijaus autorius ir vyriausiasis režisierius bei choreografas Vytautas Buterlevičius džiaugiasi, kad „tautinį meną jaunimas išpažįsta ne tik entuziastingai, atsakingai, bet ir su didele meile“.

 

Ansamblių vakare suksis ir Prienų meno mokyklos jaunių choras (vad. Reda Černiauskienė), Prienų r. Veiverių laisvalaikio ir kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Kankliukai“ (vad. Dalia Venckienė), Birštono kultūros centro liaudiškų šokių kolektyvo „Aguonėlė“ jaunuolių grupė (vad. Virginija Bankauskienė) bei Birštono kultūros centro liaudiškų šokių kolektyvo „Kupolė“ jaunių grupė (vad. Birutė Brazdžiūtė).

DSC_1995

Programa

LIEPOS 4 D. 

13.00 val.

Moksleivių kūrybos darbų paroda. Atidarymas – LR Seimo rūmuose.

Respublikinė moksleivių kūrybinių darbų paroda „Tu Mums viena“ veiks LR Seimo I rūmuose (įėjimas nuo M. Mažvydo bibliotekos pusės) 2016 m. liepos 4, 5, 7 ir 8 dienomis nuo 10:00 iki 15:00 val. (įėjimas laisvas). Paroda atidaroma LR seime liepos 4 dieną 13:00 val. Laureatų ir jų mokytojų apdovanojimas vyks liepos 4 dieną 13:00 val.


LIEPOS 6 D. 

12:00 val.

Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai skirti renginiai: Šventės atidarymo iškilmės, vėliavų rikiuotė, pučiamųjų orkestrų eisena – Simono Daukanto aikštėje

12:00-17:00 val.

Orkestro koncertas – Bernardinų sode prie pagrindinio fontano

16.00 val.

Skraidyklių šventė „Dangaus viražai”. Vingio parke

18.00 val.

Dainų diena „Tu mums – viena“. Vingio parke


 

LIEPOS 7 D. 

10:00 val. Folkloro ansamblių pasirodymai Vilniaus senamiestyje:

– Sireikos skvere prie Prancūzų ambasados

– Pilies gatvės pradžioje

– Plies gatvėje prie šv. Jonų bažnyčios

– Odminių skvere prie Amberton viešbučio

– Katedros aikštėje prie Gedimino paminklo ir prie varpinės

12:00 val. Orkestrų pasirodymai:

– Vilniaus rotušė – pučiamųjų orkestras “Dūdų fiesta”

– Mokytojų namų kiemelis

15.00 val.

Akordeonininkų orkestrų koncertas „Akordeonų šėlsmas“ šv. Jonų bažnyčioje

18.00 val.

Chorų koncertas „Tu mums viena, Lietuva, esi“ šv. Kotrynos bažnyčioje

12.00 – 20.00 val.

Jomarkas Gedimino kalno papėdėje


LIEPOS 8 D.  10.00 – 16.00 val.

Jomarkas Gedimino kalno papėdėje

19.00 val.

Šokių diena „Mano žemė“ Siemens arenoje


LIEPOS 9 D. 22.00 val.

Ansamblių vakaras „Koks gražus tavo veidas, gimtine“ Kalnų parke

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close